Válassza az Oldal lehetőséget

5E csatajelenet tervezés lustán

Az ebben a fejezetben leírtak segítenek, hogy dinamikus harcot tervezz vagy improvizálj, alapul véve a játék felvetéseit.

Kezdd a történettel

A jó harcjelenetek a történettel kezdődnek. Ahelyett, hogy az összecsapásokat a játék fix részeként építenéd fel, hagyd, hogy természetesen alakuljanak ki az asztalnál zajló történetből.

Kezdd a következő kérdéssel: milyen szörnyek ésszerűek az adott helyszín és helyzet ismeretében? Ezt a kérdést követve alakítsd ki a lehetséges szörnyek és NJK-k listáját, amelyek egy adott helyszínen bukkanhatnak fel, és mennyiségüket is vedd figyelembe.

Ahelyett, hogy előre meghatároznád, hogy melyik jelenet legyen harc, szerepjáték vagy felfedezés, hagyd, hogy a karakterek megközelítése határozza meg, mi történik. Talán harcolnak az őrökkel a kapunál. Talán elosonva kerülik meg őket. Talán megpróbálják eljátszani a bérelt zsoldosok szerepét. De hagyd, hogy bármi is történik, az a játékosok döntéseiből fakadjon.

Karakterek átlagos harcerőpontja

A találkozás kihívási értékének megítélése gyakran a szörnyek által okozott sebzés és a karakterek harcerőpontjainak összehasonlítására épül. A kasztok jelentősen különböznek egymától a HP tekintetében, de a következő képlet segítségével megbecsülheted egy átlagos karakter harcerőpontjait egy adott szinten: (Szint × 7) + 3.

Ennek a képletnek a segítségével nagyjából megbecsülheted, mennyire ellenállóak az adott szintű karakterek. Ez segít megítélni, hogy mennyire veszélyes egy adott szörny, valamint segít felmérni, hogy mennyire lehetnek halálosak a csapdák, veszélyek és más kárt okozó hatások.

Potenciálisan halálos összecsapások

Ha a választott szörnyek által okozott sebzés nem haladja meg könnyedén a karakterek harcerőpontjait, általában nem kell aggódnod egy összecsapás nehézsége miatt — kivéve, ha az összecsapás potenciálisan halálos. Egy összecsapás halálosságát a következő mérce alapján ítélheted meg:

Egy találkozó halálos lehet, ha az összes szörny Kihívási Értékének (Challange Rating, CR) összege nagyobb, mint a karakterek összeadott szintjének negyede, vagy a szintek összegének fele, ha a karakterek már 5. szintűek vagy magasabbak.

Ennek a mércének az 1. és 4. szint közötti karakterek esetében való használatához add össze az összecsapásban résztvevő összes szörny KÉ-ét (CR-jét). Ezután add össze az összes karakter szintjét, és oszd el ezt a számot 4-gyel. Ha a KÉ (CR) összege nagyobb, mint a karakterek szintjeinek összege osztva 4-gyel, az összecsapás halálos lehet. Ha a karakterek 5. szint felettiek, használd ugyanezt a folyamatot, de 4 helyett 2-vel oszd el az összesített karakter szinteket 

Minden alkalommal, amikor a karakterek szintet lépnek, számold ki ezt a halálossági mércét, és jegyezd fel a felkészülés során, hogy kéznél legyen. Ha azt tapasztalod, hogy a játékodban lévő karakterek gyakran könnyen boldogulnak a potenciálisan halálos összecsapásokkal, kezeld a karaktereket, mintha egy vagy több szinttel magasabbak lennének. Ez megemeli azt a mércét, amelynél egy találkozó halálossá válhat, így a számítás pontosabb lesz.

Ez a mérce több szörnyet feltételez, és nem működik jól egyetlen szörny elleni harc megítélésére. A legendás szörnyek esetében – azok, amelyek rendelkeznek legendás akciókkal és esetlegesen búvóhely-akciókkal – egy összecsapás általában halálos, ha a szörny kihívási értéke 5-tel vagy annál többel magasabb, mint a karakterek átlagos szintje.

Változóak a karakterek képességei

Nincs olyan táblázat, diagram vagy egyenlet, amely tökéletesen megítélné az összecsapások egyensúlyát bármely szinten, mivel semmilyen rendszer sem képes figyelembe venni a harcot befolyásoló lehetőségek sokféleségét. Egy adott karakter hatékonysága a harcban jóval meghaladhatja a szintjének megfelelő várakozásokat, különösen a magasabb szinteken. Más tényezők, amelyek befolyásolhatják a karakter erejét, a következők lehetnek:

  • Játékos tapasztalata
  • Kasztszinergia a különböző karakterek között a csapatban
  • Varázstárgyak
  • Környezeti és helyzettől függő körülmények
  • Erősségek (featek) és többkasztúság
  • Mindkét oldalon az akciók teljes száma
  • Mennyire pihentek a karakterek

Tehát használd a halálos összecsapások meghatározására szolgáló mércéket kiindulópontként. Bízz benne, hogy minél többet látod a karakterek cselekedni a játék során, annál jobban meg tudod ítélni, mire képesek a harcban.

Skálázás magasabb szintekre

Amikor a karakterek elérik a 11. vagy annál magasabb szintet, a halálos összecsapások mércéje kevésbé hasznos az ilyen helyzetek pontos kiszámítására. A magasabb szintű karakterek képességeitől függően a szörnyek a KÉ-ük (CR) által jelzetthez képest kevésbé veszélyesek lehetnek. Ennek megfelelően tovább módosíthatod a halálos találkozók mércéjét az alábbi opcionális irányelvvel:

A 11. szinten és annál magasabban egy összecsapás halálos lehet, ha az összes szörny KÉ-e (CR) összege nagyobb, mint a karakterek karakterek összeadott szintjének háromnegyede, vagy egyenlő a szintjeik összegével, ha a karakterek 17. vagy magasabb szintűek .

Ez sokkal nagyobb kihívást jelentő találkozókat eredményez az alapértelmezett mércéhez képest, de pontosabban működhet a magasabb szintű karakterek esetében.

This work includes material taken from the Lazy GM's Resource Document by Michael E. Shea of SlyFlourish.com, available under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This work includes material taken from the System Reference Document 5.1 ("SRD 5.1") by Wizards of the Coast LLC and available at https://dnd.wizards.com/resources/systems-reference-document. The SRD 5.1 is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License available at https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.

A fordítás a Lazy GM's Resource Document alapján készült (2023. szeptember 10-i verzió). Szerzője Michael E. Shea (SlyFlourish.com), elérhető Creative Commons Attribution 4.0 International License alatt.

A fordítás részleteket tartalmaz a System Reference Document 5.1 ("SRD 5.1") forrásnayagból, melynek szerzője a Wizards of the Coast LLC és ami elérhető https://dnd.wizards.com/resources/systems-reference-document címen. Az SRD 5.1 Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján elérhető, részletek https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode címen.

Fordította: Miyazaki Jun (SFportal.hu), a DeepL és az OpenAI ChatGPT segítségével. Lektorálta Kováts Gergely és Hegedűs Gábor. A Dungeons & Dragonshoz kapcsolódó szakkifejezések és nevek magyar fordítása részben a Tuan kiadó által publikált Kezdőkészletből, részben Kováts Gergely 5E SRD fordításaiból, részben Nemes Márk Nagy Magyar 5E Szörnyjegyzékéből származik.

A fordítás a fenti források megjelelölésével szabadon felhasználható a Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján. 

A Lazy GM szerzője Mike Shea - ha tetszik, amit olvastál, az alábbi kötetek lehetnek segítségedre a mesélésben:

Kapcsolódó cikkek