Válassza az Oldal lehetőséget

Gyors 5E összecsapás tervezés

Amikor csatajeleneteket tervezel, kezdd a helyzethez illő szörnyek típusának és számának kiválasztásával. Ezután használd a következő útmutatókat a szörnyek kihívási értékének (CR – Challange Rating), a karakterek szintjének, valamint a szörnyek és karakterek létszámarányának összehasonlítására. Ha a szörnyek mennyisége vagy KÉ-e meghaladja az alábbiakban szereplő értékeket, a találkozás halálos lehet. Különösen óvatosnak kell lenned a potenciálisan halálos találkozásokkal, amikor a karakterek 1. szintűek.

1. Szintű Karakterek Esetén

KÉ (CR) 0-tól 1/4-ig: Egy szörny karakterenként

KÉ (CR) 1/2: Egy szörny minden második karakterre

KÉ (CR) 1: Egy szörny minden negyedik karakterre

2-től 4. Szintű Karakterek Esetén

KÉ (CR) = szint 1/10-e: Két szörny karakterenként

KÉ (CR) =  szint ¼-e: Egy szörny minden karakterre

KÉ (CR) = szint ½-e: Egy szörny minden második karakterre

KÉ (CR) = Szint: Egy szörny minden negyedik karakterre

5-től 20. Szintű Karakterek Esetén

KÉ (CR) = szint 1/10-e: Négy szörny karakterenként

KÉ (CR) = szint ¼-e: Két szörny karakterenként

KÉ (CR) = szint ½-e: Egy szörny karakterenként

KÉ (CR) = szint 3/4-e : Egy szörny minden második karakterre

KÉ (CR) = Szint + 3: Egy szörny minden negyedik karakterre

Finomhangold az összecsapásokat a szörnyek számának módosításával, a harcerőpontok (HP) növelésével vagy csökkentésével, vagy a nevesített és egyedi szörnyek erősebbé tételével.

Harcerőpontok (HP): A szabványos szörny harcerőpontjai a szörny harcerőkocka (hit die) tartományának átlaga. Növelheted vagy csökkentheted az HP-kat ezen tartományon belül, hogy különösen gyenge vagy erős szörnyeket modellezz. Egy harc megkönnyítéséhez kezelheted a szörnyeket „csatlósokként”, figyelmen kívül hagyva a szokásos életerőpontjaikat, és hagyva, hogy egyetlen támadás megölje őket. Néhány ellenség gyors halála megfordíthatja a helyzetet a karakterek javára, és megakadályozhatja, hogy a csata unalmassá váljon.

Nevesített szörnyek: Egy extra támadás hozzáadása vagy a sebzés maximalizálása nehezebbé teheti egy nevesített szörny vagy egyedi ellenség kihívását. A nevesített szörnyeknek adhatók legendás akciók (legendary action) vagy a legendás ellenállás (legendary resistance) képesség, hogy izgalmasabb legyen a harc.

This work includes material taken from the Lazy GM's Resource Document by Michael E. Shea of SlyFlourish.com, available under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This work includes material taken from the System Reference Document 5.1 ("SRD 5.1") by Wizards of the Coast LLC and available at https://dnd.wizards.com/resources/systems-reference-document. The SRD 5.1 is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License available at https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.

A fordítás a Lazy GM's Resource Document alapján készült (2023. szeptember 10-i verzió). Szerzője Michael E. Shea (SlyFlourish.com), elérhető Creative Commons Attribution 4.0 International License alatt.

A fordítás részleteket tartalmaz a System Reference Document 5.1 ("SRD 5.1") forrásnayagból, melynek szerzője a Wizards of the Coast LLC és ami elérhető https://dnd.wizards.com/resources/systems-reference-document címen. Az SRD 5.1 Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján elérhető, részletek https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode címen.

Fordította: Miyazaki Jun (SFportal.hu), a DeepL és az OpenAI ChatGPT segítségével. Lektorálta Kováts Gergely és Hegedűs Gábor. A Dungeons & Dragonshoz kapcsolódó szakkifejezések és nevek magyar fordítása részben a Tuan kiadó által publikált Kezdőkészletből, részben Kováts Gergely 5E SRD fordításaiból, részben Nemes Márk Nagy Magyar 5E Szörnyjegyzékéből származik.

A fordítás a fenti források megjelelölésével szabadon felhasználható a Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján. 

A Lazy GM szerzője Mike Shea - ha tetszik, amit olvastál, az alábbi kötetek lehetnek segítségedre a mesélésben:

Kapcsolódó cikkek