Válassza az Oldal lehetőséget

A lusta kalandmester – forrásanyag

Utolsó frissítés: 2024.01.25.

Ki az a lusta kalandmester, és mi az, hogy forrásanyag?

Lazy GM’s Resource document szerzője Mike Shea, egy amerikai mesélő, játékfejlesztő. Van egy könyvsorozata, a Return of the Lazy Dungeon Master, ami egy nyolc lépésből álló felkészítő folyamatot mutat be. Ennek célja az, hogy a lehető leghatékonyabban tudj felkészülni a D&D vagy egyéb fantasy kalandok mesélésére. >>> Itt olvashatsz egy részletesebb bemutatót a könyvekről.

2023-ban a köteteiből kiadott egy rövidített, ámde a Creative Commons licensz alapján szabadon felhasználható, terjeszthető, és lefordítható verziót. Szabadon felhasználható asztali szerepjátékhoz, de akár saját kiadványokhoz – épp úgy, mint a D&D 5. kiadásának úgynevezett SRD-je. Csak a Lusta Kalandmester nem a játékosi lehetőségekkel foglalkozik (mint a kasztok, varázslatok, stb.), hanem mesélői módszertant kinál… kiegészítve ezzel a játékhoz felhasználható eszközök gyűjteményét.

A fordítást szabadidőmben, ingyen készítettem, a lektorálásban Kováts Gergely és Hegedűs Gábor vannak a segítségemre.

Jó játékot mindenkinek!
Miyazaki Jun, SFportal

#Frissítés – 2024.01.25

Elkészült a magyar fordítás! A tartalomjegyzék linkjeire kattintva elérhető az összes fejezet magyar nyelven.

Mi következik?

Sokan kérték, hogy legyen egy egyben letölthető PDF verzió is a kötetből, ennek elkészítése a következő hetekben várható (és a tervek szerint egy EPUB is készül, ha valaki e-könyv olvasón akarná használni az anyagot).

Időközben elkészült a Lazy GM Monster Document nyersfordítása is – ez az a kiegészítő, ami hasonló formában és stílusban a harci összecsapások tervezéséhez, az egyedi szörnyek kitalálásához, vagy akár a harcok asztalnál való rögtönzéséhez ad gyakorlati tanácsokat. A következő hónapokban, ahogy a szerkesztéssel tudunk haladni, úgy fogjuk kisebb-nagyobb részletekben publikálni (és terv szerint a végén szintén lesz egy PDF/EPUB verzió is.)

Jó játékot mindenkinek!

 

This work includes material taken from the Lazy GM's Resource Document by Michael E. Shea of SlyFlourish.com, available under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This work includes material taken from the System Reference Document 5.1 ("SRD 5.1") by Wizards of the Coast LLC and available at https://dnd.wizards.com/resources/systems-reference-document. The SRD 5.1 is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License available at https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.

A fordítás a Lazy GM's Resource Document alapján készült (2023. szeptember 10-i verzió). Szerzője Michael E. Shea (SlyFlourish.com), elérhető Creative Commons Attribution 4.0 International License alatt.

A fordítás részleteket tartalmaz a System Reference Document 5.1 ("SRD 5.1") forrásnayagból, melynek szerzője a Wizards of the Coast LLC és ami elérhető https://dnd.wizards.com/resources/systems-reference-document címen. Az SRD 5.1 Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján elérhető, részletek https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode címen.

Fordította: Miyazaki Jun (SFportal.hu), a DeepL és az OpenAI ChatGPT segítségével. Lektorálta Kováts Gergely és Hegedűs Gábor. A Dungeons & Dragonshoz kapcsolódó szakkifejezések és nevek magyar fordítása részben a Tuan kiadó által publikált Kezdőkészletből, részben Kováts Gergely 5E SRD fordításaiból, részben Nemes Márk Nagy Magyar 5E Szörnyjegyzékéből származik.

A fordítás a fenti források megjelelölésével szabadon felhasználható a Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján. 

A Lazy GM szerzője Mike Shea - ha tetszik, amit olvastál, az alábbi kötetek lehetnek segítségedre a mesélésben:

Kapcsolódó cikkek