A világ egyik legnagyobb volumenű színpadiprodukciójának előkészületei folynak Budapesten, hogy jövő nyáron bemutathassáka Roman Polanski vámpírfilmjéből készült musicalt, a Vámpírok bálját.

1886} 

A Vámpírok bálja 1967-es premiere óta úgy az egyik legismertebbklasszikusa a vámpírfilmek történetének, hogy a jellemzőnek mondhatórémisztgetés helyett egész más eszközökkel bűvölte el a közönséget. RomanPolanski gyerekkora óta kedvelte azt a fajta borzongást, ami közben mégis jótderül az ember, és ezt próbálta filmjében is adaptálni azáltal, hogy -bevallása szerint – nem komédiát készített, hanem egy mesébe foglalta atörténetet.

A cselekmény a 19. század végén játszódik a vadregényes, havas Erdélyben.Abronsius professzor a rettenthetetlen vámpírvadász fiatal asszisztensével,Alfréddal követi a vámpírok nyomát. Megérkeznek Chagal fogadójába, aholmindenütt füzérekben lógnak a vámpírriasztó fokhagymák. A falu lakói közülsenki sem ismeri el, hogy a közeli kastélyban vámpírok élnek, bár az ellenszer,a fokhagyma iránti vonzalmuk már a megszállottság határát súrolja. A romantikusés érzelmes Alfréd szerelmes lesz a fogadós lányába, aki hasonló érzésekettáplál iránta. A lány ártatlanul igéző énekére megjelenik a vámpírgróf Krolockés meghívja Sarah-t a közeli kastélyában tartandó bálba. Sarah-ban vágyakozásébred a gróf és a vámpírok halhatatlan világa iránt. Ez az olthatatlan vonzalommég sok izgalmas bonyodalmat okoz, melyet a vámpírok különös világábancsetlő-botló vámpírvadászok humoros kalandjai fűszereznek.

A Vámpírok bálja magyarországi meghonosításának ötlete először kétévvel ezelőtt merült fel a producer, Simon Edit fejében, és egy lelkes csapatazóta dolgozik azon, hogy a hazai közönség is megtapasztalhasson egy újszerűszínházi élményt. Első körben a jogtulajdonos, a Vereinigte Bühnen Wienhozzájárulását kellett megszerezni, hogy tető alá hozhassák a grandiózus magyarmusical-előadást.

A produkció költségvetéséről azt lehet tudni, hogy a világ három legdrágábbszínpadi előadásainak egyike, s ebben számos tényező közrejátszik. Ezek közöttelsőrendű a profizmust biztosító nemzetközi kreatív team, amely már hatalmastapasztalattal és számos, a darabbal töltött évvel a háta mögött Magyarországonis dolgozik a munkálatokon. Ide sorolhatjuk Cornelius Baltust, aki Polanskiállandó társrendezője vagy Dennis Callahant, aNew YorkRadioCity Hall és egyébként adarab rendszeres koreográfusát.

Ráadásul az állandó csapattagok további nemzetközi hírű művészekkelegészülnek ki. A díszleteket és a jelmezt Kentaur tervezi, a zenei vezetőiposztot pedig Gabor Rivo, a Vienna Konservatorium musical szakánaktanszékvezető tanára, több opera és musical karmestere látja el, aki már a Vámpírokbáljá-nak bécsi előadás-sorozatát is dirigálta. A magyar előadás szövegétMiklós Tibor neve fémjelzi.

A büdzsé méretét igazolja még, hogy a darab egyik vonzereje annakmonumentalitásában, látványosságában rejlik, így hatalmas technikaikövetelményeket támaszt a befogadó színház elé. A választott hely a PestiMagyar Színház, de mielőtt bárki megpróbálná elképzelni maga előtt a színteret,ennek elébe megyünk: a helyszínt felújítják és feljavítják kizárólag aprodukció kedvéért, természetesen annak költségvetéséből.

A show pazarsága érdekében új hang- és fénytechnikával szerelik fel ahelyszínt. A nemzetközi érdeklődés miatt például olyan technológiát alkalmaznakmajd, amellyel angol és német nyelven feliratozzák a darabot a külföldilátogatók kedvéért. Abból kiindulva, hogy a bécsi előadást összesen egymillióannézték meg, a varsói produkcióra pedig több-busznyian utaztak csakMagyarországról, a produkció megvalósítói úgy gondolják, ezek a fajtakülönleges megoldások valós igényeket elégítenek majd ki.

Az eddigieken túl az előzetes számításoknál azt is figyelembe kellett venni,hogy a szereplői gárda különleges tehetségeket kíván. Nem elég, ha valakikiváló táncos vagy gyönyörűen énekel – itt mindkét kritériumnak megkellett felelni. Ennek érdekében csaknem 500 jelölt közül választották ki aszínészeket, a válogatásra Nyugat-Európából is érkeztek jelentkezők. Ígykerülhetett például egy osztrák fiú a produkcióba, vagy eshettek ki ismert, mársztárnak számító énekesek, akik nem feleltek meg a darab követelményeinek.

Roman Polanski, mint ahogymindenegyes országban, Magyarországon is ellátja a vezetőrendező szerepét. Ennekeleget teendő jelenetről jelentre nézte végig a magyar adaptáció díszletterveités makettjét és fűzte hozzá észrevételeit. Ezek után Polanski úgy nyilatkozott,érdekes és izgalmas a magyar verzió, sok benne az újszerű ötlet, és azeddigiektől merőben eltérő a megvalósítás. Mindent nagyon ígéretesnek talált,és áldását adta a produkcióra, a szereposztással együtt.

Már csak 2007. június 30-át kell megvárni, amikor is debütál a magyar Vámpírokbálja a Magyar Színházban. A darab élettartama egyébként nemmeghatározott, ugyanis úgy nevezett en suite, vagyis folyamatosjátszásban mutatják be jövő nyártól, ami szintén újdonság a hazai színházi életben.A megállapodás jelenleg kétéves időtartamra szól a színházzal, de akár többévig is repertoáron maradhat az előadás.

Vámpírok bálja – Pesti Magyar Színház (Budapest, VII., Hevesi Sándor tér 4.), 2007.június 30-tól. Jegyár: 4900 –12000 Ft

Honlap: http://www.vampirokbalja.com


]]>