Kétszázadik számánál tart a Galaktika magazin. A jubileumi szám központi témája a „Robotok”, ehhez három elbeszélés is kapcsolható. Ugyancsak ezt a témát járja körül a cikkek némelyike is: olvashatunk Asimov robottörvényeiről, filmes robotokról, agyvezérlésről illetve robotetikáról is bennük. Szerzők: Philip K. Dick, Brian Aldiss, Herbert W. Franke, Walter Jon Williams, Lőrincz L. László, Jean-Claude Dunyach, Terry Bisson, Michael T. Cricket.

Philip K. Dick „James P. Crow” című írása egy olyan eljövendő Földön játszódik, amelyet a gépek uralnak, az embert csak alantas munkákra alkalmazzák. Egy férfi azonban, rendkívüli találmányának segítségével megpróbálja helyreigazítani ezt a fejtetőre állt világot. A „Szuperjátékok más évszakokban” Brian Aldisstól befejező darabja annak a novella-trilógiának, mely alapján Stanley Kubrick és Steven Spielberg elkészítették az „A.I. – Mesterséges értelem” című filmjüket. David, az android fiú egyre reménytelenebbül keresi családját, és egy robotok számára fenntartott roncstelepen húzza meg magát. A havi retró, Herbert W. Franke „A kalciumfaló”-ja egy idegen űrhajót felderítő űrhajóscsapatról szól, amely egy nem mindennapi szörnyeteg csapdájába esik.

Befejező részéhez ért Walter Jon Williams folytatásos kisregénye, a „Léthé”, és hőse végérvényesen szembesülni kényszerül a nyakló nélküli klónozás pszichológiai következményeivel. Lőrincz L. László 20 év szünet után ismét SF-novellával ajándékozza meg olvasóit. Az „Ítélet a Paradicsomban” poszt-apokaliptikus világot fest elénk, ahol a radioaktivitás hatásai az emberiség mutáns maradékát őskori körülmények közé taszították vissza. Jean-Claude Dunyach „Az Agnus Dei űrállomás” című lírai elbeszélésében egy apa ismerteti meg lányával azt az alapigazságot, hogy a haladás nélkülözhetetlen feltétele az önfeláldozásra való képesség. Terry Bisson „Billy és a hangyák”-ja a halloween szellemét idézi meg, vérbeli rémtörténet a kerti rovarokkal csatáját vívó kisfiúról. Az „Azon az éjjelen…”, Michael T. Cricket novellája hősét egy időutazóval hozza össze, aki azért tért vissza a múltba, hogy felszámoljon egy nemkívánatos párhuzamos történelemszálat. Hősünkét.

Természetesen a tudományos rovat is elsősorban a robotokkal foglalkozik. 65 éve annak, hogy Isaac Asimov először írta le együtt a robotok három törvényét. Az 1941-es megírt, és 1942-ben megjelent körbe-körbe című novella óta több mint hat évtized telt el. Megállják helyüket még ma is a törvények? Vagy szükség van negyedik, nulladik, és mínusz első törvényre? Esetleg ez a három törvény is használhatatlanő

Egy másik írás a robotetikával foglalkozik. Kell-e félnünk a fellázadó robotoktól, vagy ez csak a mi ösztönös félelmünk. Irodalmi barangolás Asimovtól Kosztolányiig.

A filmekben felbukkanó vagy éppen főszerepet kapó robotok jelentős mértékben megváltoztatták felfogásukat a robotokról. Van, amikor félünk tőlük, van, amikor tiszteljük őket és van, amikor szeretjük őket. Igen, őket, és nem azokat, mivel a filmekben felbukkanó robotok vagy emberi formát, vagy személyiséget kapnak, ami miatt nem gépekként, hanem élőlényként gondolunk rájuk. A filmes rovatban bemutatásra kerülnek azok a robotok, amelyek a filmekből kerültek fel a Wired magazin csúcsrobotokat bemutató 50-es listájára.

A Kozmosz Fantasztikus könyvek első kötete William Gibson és Bruce Sterling Gépezet című könyve volt. A Steampunk műfaj alapműve nem csak az irodalmárokra volt nagy hatással. I-Wei Huang, San Franciscói játéktervezőt megihlette a gőzgépek kora, a korai viktoriánus időkről szóló filmes/irodalmi cyberpunk fantáziákból merítve készíti immáron díjnyertes, az idei RoboGames-en két aranyat begyűjtött fura, rákokat, százlábúakat formáló gőzmeghajtású robotjait.

Agyvezérlés – írás címe kissé kétértelmű, mert nem az agy irányításáról van szó, hanem az aggyal történő közvetlen irányításról. Régi és izgalmas kérdés. De hol tartunk most? Már itt van az agy-komputer interfész?

A "Megvalósult sci-fi” rovat egy olyan monitorral foglalkozik, amely egyszerre három képet tud megjeleníteni. Emellett bemutatja a vertikális egerek új nemzedékét, illetve a hordozható készülékekbe szánt mikroturbinát.

Tartalomjegyzék

6  Walter Jon Williams: Léthé (3. rész)
16 Játék… és agyvezérlés
18 Philip K. Dick: James P. Crow
32 Működhet a három robottörvény?
36 „Egyszóval maguk silány készítmények”
42 Brian Aldiss: Szuperjátékok más évszakokban
50 Filmajánló
52 Lőrincz L. László: Ítélet a Paradicsomban
70 Megvalósult sci-fi
72 Jean-Claude Dunyach: Az Agnus Dei űrállomás
78 Megvalósult sci-fi
80 Terry Bisson: Billy és a hangyák
84 Michael T. Cricket: Azon az éjjelen…
88 Könyvajánló
92 Herbert W. Franke: A kalciumfaló

]]>