2006. február 9-én landolt a magyar mozikban a még tavaly forgatott sci-fi kalandfilm, a Zathura (Zathura: A Space Adventure), a Jumanji hivatalos utódja. A stáb ígéretes volt…

Egy testvérpár apjuk házában rátalál a Zathura, az űrkalandnevű táblás játékra, és elkezdenek játszani vele. Ennek azonban súlyoskövetkezményei vannak, mert a két gyerek maga is a játék hús-vérrészesévé válik, életveszélyes kalandokba keverednek, és egy-kettőrekinn találják magukat házastul (!) a világűrben. Innentől kezdődnekcsak az igazán nagy bajok…

Ígéretes stáb gyűlt össze a Zathura elkészítéséhez. Itt van mindjárt Chris Van Allsburg, akinek azonos című regénye szolgáltatja a film alapját. Már a kezdetektől fogva a legtöbben Jumaji-klónként emlegették a Zathurát, és ez nem véletlen, hiszen az is egy Allsburg regényből készült csakúgy, mint a Polar Express. Sőt, eredetileg a Zathurát a Jumanji közvetlen folytatásának szánták, ám erről később letettek.

A rendező a Will Ferrel-féle Mi a manó?-t  is jegyző Jon Favreau, akinek következő alkotása Edgar Rice Burroughs A Mars hercegnője címűírásának adaptációja lesz. Favreau 1999 óta rendez, előtte – és azótais – színészként dolgozott. Olyan filmekben és sorozatokban jelent megkisebb-nagyobb szerepekben, mint a Hoffa, Seinfeld, Chicago Hope, Mindörökké Batman, Jóbarátok, Deep Impact, Daredevil,stb. Ebből is kiviláglik, hogy otthonosan mozog mind a kaland, mind asci-fi műfajában, ahogy a könnyed szórakoztatás sem áll távol tőle.

A forgatókönyvíró David Koepp igazi húzónév, biztos kezű profi: Jurassic Park 1-2, Jól áll neki a halál, Az Árnyék, Mission: Impossible, Pókember, Világok Harca, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Nagyon kellemes a film zenéje, ami nem is csoda, hisz John Debney szerezte. Ha valaki referenciákat kérne tőle, az egyetlen gondja az lenne, melyeket emelje ki: Ítéletnap, Kémkölykök, Skorpiókirály, Passió, Pókember 2, Sin City, és ez még csak ízelítő.

Ha már science fictionről beszélünk, megkell említeni a film vizuális világát, valamint trükköket is. Nagyonszép képekkel operál a Zathura, a látvány magáért beszél.Gyakorlatilag az egész cselekmény a házon belül játszódik, ezt néhaoldják a külső felvételek, sajnos azonban azok is közeli képek, így egykicsit bezártságérzése támadhat az embernek, s egy idő után elunja ahelyszíneket. A trükkök gyönyörűek, hibátlanok: van épp elég komputeranimáció, de hála az égnek sok helyen használtak maketteket és bábokatis, amely sokat dob a hangulaton. Ahol csak lehet maszkokat éséletnagyságú bábukat használtak, például az hüllőszerű zorgonokmozgatásához.
{mosgoogle center}

{mospagebreak title=A stábon túl, a színészek}
Furcsaellentét, hogy míg ilyen neves és számos stáb állt a kamera mögött,addig előtte összesen tizenegyen jelennek meg az egész film során (!),és ebből is csak öten főszereplők – és emberek. Ebből az öt emberbőligazán csak az apát alakító Tim Robbins ismert, mégis ő vanlegkevesebbet a képernyőn. A megjelenő karakterek nem kívánnak különösebbszínészi tehetséget, tehát senkinek sem okoz problémát eljátszaniszerepét, mély benyomást azonban egyikük sem tesz a nézőre. Van még egyismert név, aki ugyan nem egészen „áll” a kamera előtt, mégis jelenvan: ő a Yoda hangjaként és bábosként elhíresült filmkészítő, Frank Oz,aki a robotnak kölcsönzi a hangját. Körülbelül két mondata van, az isjelentéktelen, de mégiscsak Frank Oz az, a műfaj elkötelezett híve.

Sokan már előre panaszkodtak, hogy minek lemásolni a Jumanjit,pedig az alapötlettel nincs baj. Sőt. Adva van egy játék, amelybe azember „mélyebben” belemerülhet, mint akár egy szerepjátékba: élőrésztvevője, és adott esetben szenvedő alanya lehet. A Jumanji volt ennek az első megjelenési formája, méghozzá a fantasy kalandfilm műfajában. Most itt van a Zathura,mint sci-fi kalandfilm. Kíváncsian várom, mi lesz a következő műfaj!(Van is néhány korhatáros elképzelésem… persze ez csak vicc.)

Végül mégiscsak azoknak a félelmei igazolódtak be, akik tartottak a „Jumaji-klóntól”. A Zathura készítőinek nem sikerült semmi újat kitalálniuk, vagy akár csak hozzáadniuk a Jumanjiötletéhez, a műből hiányzik minden eredetiség. Az még elnézhető hibánakszámít, hogy – noha science-fictionről van szó – teljesen hiányzik belőlea tudomány, főleg a fizika logikája és realitása, de ezzel együtt azötletes megoldások is. Ennél is nagyobb gond, hogy „korosztályvesztett”alkotással van dolgunk: a tíz év alattiaknak túlontúl félelmetes leheta meghibásodott gyilkos robot, valamint a húsra szomjazó zorgonok, afelnőttek pedig elunják magukat az egymásra dobált sablonoktól.Ezenkívül mindkettőjüknek sok lehet a felesleges ijesztgetés, amimostanában valamiért divat lett, és kezdi felütni fejét alegkülönbözőbb műfajokban.

A készítők tehát nagyon jó alapanyagból dolgoztak, nem sikerült azonban ezt élelmesen felhasználniuk. A Zathura113 perce nem tartogat annyi izgalmat, humort és kalandot, hogy ilyenhosszan lekösse a néző figyelmét. Jobban jár az ember, ha példát vesz afilmbéli testvérpárról, és leül otthon játszani egy valóditársasjátékkal. Ki tudja, hátha számára is tartogat az meglepetéseket… Kapcsolódó anyagok:
Filmajánló – Zathura, az űrfogócska {mosgoogle center}

A Columbia Pictures bemutatja a Radar Pictures/Teitler Film/Michael De Luca produkcióját
„ZATHURA”
Szereplők: Josh Hutcherson, Jonah Bobo, Dax Shepard, Kristen Stewart, Tim Robbins
Írta: Chris Van Allsburg regénya alapján David Koepp és John Kamps
Producer: William Teitler, Scott Kroopf, Michael De Luca. Executive producer: Ted Field, Louis D’Esposito
Co-producer: Peter Billingsley. Fényképezte: Guillermo Navarro, ASC. Vágó: Dan Lebental
Jelmez: Laura Jean Shannon. Speciális effektusok: Sony Pictures Imageworks, Inc.
Díszlet: Joe Bauer. Speciális robot és zorgon lények: Stan Winston Studio
Zene: John Debney. Rendezte: Jon Favreau

]]>