A Johnson Űrközpontban kapott alapkiképzés után most februárban a NASA tizenegy űrhajósjelvényt adott át jelöltjeinek, akik ezzel hivatalosan is űrhajósok lettek. Tizennyolc hónapi kemény kiképzés után került sor erre az eseményre.

{mosgoogle center}

A NASA legújabb űrhajósosztályának tagnévsorát, amely kilenc férfit és két nőt tartalmazott, 2004 májusban hozták nyilvánosságra. Az ezután megkezdődő kiképzés során a jelöltek (közöttük három tanár) részt vettek szárazföldi és vízi túlélési gyakorlatokon, majd szegről végre áttekintették a Nemzetközi Űrállomás és az űrsiklók fedélzeti felépítését és rendszereinek működését, több szimulációs gyakorlaton vettek részt és persze repülési gyakorlatokon is ott kellett lenniük. A súlytalanságot KC-135-ös repülőn szimulálták nekik, amúgy pedig sugárhajtású, kétüléses T-38-asok fedélzetén ismerkedtek a repülés élményével.

Az űrhajósjelvényeket az amerikai űrhivatal jelöltjei mellett három japán származású jelölt – is átvehette. Ők a japán űrügynökség, a JAXA, megbízásából Mission Specialist  képzést kaptak.

A képzésnek azonban még koránt sincs vége, a specializálódás adta feladatok csak most kezdődnek. Az űrhajósok közül ketten – Jim Dutton és Randy Bresnik – pilóták lesznek, hárman – Joe Acaba, Ricky Arnold és Dorrie Metcalf-Lindenburger – Mission Specialist Educator-ök, hatan – Shannon Walker, Bobby Satcher, Tom Marshburn, Shane Kimbrough, Jose Hernandez és Chris Cassidy – pedig Mission Specialist-ek. Ők többek között ISS-, vagy Shuttle-támogatói, robotikai, vagy űrorvostani csoportokban tanulnak majd, egyesek pedig CAPCOM (Capsule Communicator – a repülő személyzettel beszélgető) kiképzést kapnak.

A japán űrhajósok is szakterületet kellett válasszanak: Akihiko Hoshide a CAPCOM és az ISS munkacsoportokhoz, Naoko Jamazaki (a csapat női tagja) és Satoshi Furukava a robotikai csopothoz csatlakozott.

]]>