John Williams neve minden filmrajongónak ismerősen csenghet, akárcsak számtalan sok zenéje. Elég egy pár másodperces részlet, és azonnal tudni, ha annak szülőatyja ő volt. A kiváló zeneszerző a napokban ünnepelte 74. születésnapját.

{mosgoogle center} Az egyesült államokbeli Long Island-en született 1932. február 8-án. A szülei, Melville Ruick és Lurene Tuttle színészek voltak, így fiúk is hamar megismerkedett a filmezés világával, habár őt a zene mindig is jobban érdekelte. Így nem is színésznek állt, hanem Los Angelesben, a Kaliforniai Egyetem Zene szakán végzett. 1951-ben ugyan három évre beállt a légierőhöz, de ez nem törhette meg zenei pályáját. 1956-ban aztán a Columbia Pictures mint zongoristát alkalmazta, de ő átszerződött a híres 20th Century Foxhoz, ahol már a zeneszerzésből is aktívan kivehette a részét.

Cápa  (1975)Korai kisebb-nagyobb sikerei (Gyilkosok 1964-ben, a None But the Brave 1965-ben) után a Valley of the Dolls (1967) révén már Oscar-díjra jelölték. Négy évvel később pedig meg is kapta azt, a Hegedűs a háztetőn című darab zenéjének filmes adaptációjáért.
Karrierje ettől kezdve az egekbe szökellt. Rengeteg megkeresést kapott, és minden munkájával elismerést vívott ki. Öt év alatt hatszor, tehát két alkalommal duplajelölést kapott az Oscar díjra a Goodbye Mr. Chips (1969), a The Reivers (1969), az Images (1972), a Poseidon katasztrófa (1972), a Cinderella Liberty (1973), és a Pokoli torony (1974) című filmekkel. Neve egy lapra került az akkoriban legelismertebb zeneszerzőkkel, azaz a Jerry Goldsmith, John Barry, Elmer Bernstein trióéval.

1975-ben kezdődött közös munkálkodása Steven Spielberggel, ami mind a mai napig tart (a frissen bemutatott München zenéjét is ő szerezte). A jeles évben együtt álmodták meg a Cápát, ami óriási kasszasiker, és igazi horror-klasszikus lett. Williams a cápa közeledésére írt jellegzetes, fenyegető hangeffekjeit mindenki fel tudja idézni, aki valaha látta a filmet. Természetesen Oscar-díj járt érte. A következő években sem lankadt a páratlan páros alkotókedve: Indiana Jones, Harmadik típusú találkozások, Jurassic Park, Cillagok háborúja, E.T., Schindler listája (utóbbi háromért ismét megkapta a legrangosabb Hollywoodi elismerést).

John Williams és Steven Spielberg
John Williams könnyen rekorder is lehet, már ami az Oscar-jelöléseket és a megnyert díjakat illeti. Mindössze négy jelöléssel van lemaradva Alfred Newman 45-jétől, de mivel szinte minden évben felkerül a legjobbak listájára, alig néhány év, és utoléri az 1970-ben elhunyt művészt. Mindemellett hat alkalommal kapott Grammy-díjat is zenéiért, ráadásul zsinórban egymás után, 1978 és 1983 között.

Hozzá kapcsolódik a Superman, a Csillagok háborúja mindhárom része, és a Harry Potter-összes. Ryan közlegény megmentése, a Pearl Harbour, a Hazafi és így tovább – lehetne sorolni a híres filmcímeket. 1996-ban ő komponálta az atlantai olimpia hivatalos himnuszát, egy alkalommal pedig az Oscar díj átadási ünnepségéhez szerzett zenét és vezényelt.

Nem kétséges, hogy John Williams a filmtörténelem legnagyobb alkotói közé tartozik. A kiváló zeneszerző ráadásul tovább dolgozik, és reméljük, hogy Steven Spielberggel még számos nagy siker vár rá.

]]>