Több mint két éve már annak, hogy a rajongók újra élvezhették a Serenity legénységének történetét, de Joss Whedon és Brett Matthews folyton arra törekednek, hogy bebizonyítsák, nincsen olyan erő a ‘verzumban, ami megállíthatná a hajót és legénységét a Dark Horse legújabb minisorozatában, a Serenity: Better Daysben. A CBR News elcsípte a társszerző Matthewst, pár részlet erejéig.

A Better Days nem Matthews olyan első műve, amely a Firefly ‘verzumában játszódik. Hiszen az ő tollából származik a nagyon sikeres Serenity: Those Left Behind is, amely egy három részes minisorozat, története pedig a Firefly televíziós sorozat és a Serenity film között játszódik. Amikor a Firefly megalkotója, Joss Whedon Matthews segítségét kérte, az egy olyan ajánlat volt, amit az iró nem utasíthatott vissza. "A Those Left Behind eredetileg egy animációs projektnek indult, amely a Serenityvel együtt jelent volna meg, de miután ez a próbálkozás nem sikerült, a történetet képregény formájában valósítottuk meg," – mondta Matthews. "Annyira sikeres lett, hogy nem volt nehéz elintézni, hogy elkészülhessen a Better Days."

Matthews elmondta, hogy a Dark Horse szerkesztője, Scott Allie már az első naptól kezdve lelkes támogatója a franchisenak. "Tényleg arról van szó, hogy egy nagyszerő történetet meséljünk el, és ezúttal alapból képregénynek készül," – nyilatkozta. "Szerencsére a ‘verzum nagyon kiaknázatlan még, nincs hiány ötletekből."

A Better Days szintén a Serenity eseményei előtt játszódik. "A Those Left Behind konkrétan a film előtt játszódik, mivel úgy is terveztük," – folytatta. "A Better Days jóval korábbra tehető, a [televíziós] sorozat idejére repít vissza."

Matthews nem sokat árult el a Better Days eseményeiről, de azért annyit elmondott, a történet arról fog szólni, hogy a legénységnek miként sikerül egy munkát elvégezni. "Vagy éppen nem fog sikerülni, vagyis nem úgy, ahogy hozzászoktak," – jelentette ki Matthews. "És hogy miért, valamint ami ezzel együtt jár, sokkal nehezebb lesz számukra."

Az, hogy hogyan is alakul Mal Reynold és legénysége jövője a képregényben, Matthews szerint Joss Whedontól függ. "Biztos vagyok benne, hogy a Dark Horse semmit se szeretne másképp, hogy milyen fordulatok lesznek, az csak Josstól függ, ahogy annak lennie kell," – mondta. Az író határozottan tartózkodik attól, hogy megkavarja az állóvizet a Serenity eseményei után. "Szeretném, ha azt a történetet Joss rendezné az ő színészeivel, bármilyen formában. Úgy akarom látni a jövőt, ahogy Joss a nagyvászonra tervezte. Vagy egy kisebbre."

Ami Matthewst illeti, amikor a sorozat véget ért, a rajongóktól végtelen sok olyan Firefly történetet vettek el, amiket megírhattak volna. "Azt élvezem ezekben a könyvekben, hogy láthatom azokat a történeteket, amiket elvettek, vagy nem volt lehetőség elmesélni." – folytatta. "Ismét időt tölthetünk el régi barátainkkal, akik ugyanolyanok, mint voltak. Úgy hiszem, nem tudnám ezt egyhamar hátra hagyni. És mindenki, aki valaha a sorozaton dolgozott, és szerette, mind így érez."

Matthews szerint a Dark Horse által kiadott Serenity képregények ugyanolyan folytatásnak felelnek meg, mint a Fireflynak a Serenity. "Szerintem ezek a projektek nem kiegészítései a már meglévő univerzumnak, hanem ugyanaz a ‘verzum, következetes és általános vízió, " – mondta Matthews. Ahogyan azt is elmondta, hogy természetesen vannak tervek, hogy néhány titokra fény derüljön, amiket korábban a sorozatban nem tudtak kiaknázni. Ez azt jelenti, hogy a rajongók végre meg fogják ismerni Book lelkész titokzatos múltját is? "Elmondhatom," – mondta, "de akkor Booknak meg kell ölnie téged. De igen, úgy hiszem, erre is vannak tervek."

A Better Days elkészítéséhez Matthews újra összeállt Will Conraddal, aki a Those Left Behindot is rajzolta, ezért az író nem is lehetne boldogabb. "Will nagyszerő, és a Better Daysen végzett munkája még talán jobb is, mint legutóbb," – folytatta.

Matthewst teljesen lázba hozta a képregények borítója, amelyet Adam Hughes készített. "Adam úgy ábrázol minden szereplőt, ami teljesen egyedi és jellemz? rájuk nézve." – mondta. "A nézés, a kapcsolat, az irónia. A hasonlóság nagyon meghálálandó munka a képregények világában."

Fordította: Neblax
Forrás: Firefly.scifi.hu

]]>