{mosgoogle center} A 34 éves Enomoto Daiszuke vállalkozó, a Livedoor internetes hírportál volt főnöke a negyedik magánszemély és az első japán lesz, aki 20 millió dollár fejében a Szojuz TMA-9 fedélzetén több napos űrutazáson vehet részt.

Enomotót orvosilag alkalmasnak nyilvánította hivatalosan is az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz és megkezdte Oroszországban az űrhajós kiképzést – közölte Stacey Tearne, az űrutazásokat a Roszkozmosz megbízásából értékesítő Space Adventures szóvivője.

Enomoto Daiszuke először elméleti oktatásban részesül, majd fizikai kiképzést kap és oroszul tanul – közölte az arlingtoni székhelyű vállalat. Enomoto novemberben jelentette be, hogy megkezdte a kiképzést a Moszkva melletti Csillagvárosban.

A Roszkoszmosszal négy utazásra kizárólagos szerződést kötött Space Adventures szervezésében eddig három amatőr kozmonauta – 2001-ben az amerikai Dennis Tito, 2002-ben a dél-afrikai Mark Shuttleworth, 2005-ben pedig Gregory Olsen amerikai tudós – látogathatott el a Nemzetközi Űrállomásra.


Bővebben a HVG.hu oldalain.
]]>