Február 19-én, hétfőn megkezdődött a magyar származású amerikai űrturista, Charles Simonyi felkészülésének utolsó szakasza is a Moszkva melletti Csillagvárosban. Simonyi még tavaly szeptemberben kezdte meg a felkészülést, amely során fel kellett elevenítenie az orosz nyelv ismeretét, elméleti és gyakorlati oktatáson egyaránt részt kellett vennie. A tervek szerint hét hét múlva, április 7-én fog majd startolni két orosz kozmonauta társaságában a kazahsztáni Bajkonurból, és tíz napot fog tölteni az ?rben.

Simonyi az ?rben töltött tíz nap alatt nem tétélenkedik: hivatásos társaihoz hasonlóan ?rkísérleteket fog végezni, és nem is csupán saját maga örömére, hanem az Európai ?rügynökség (ESA) számára. Amint a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség újságíróinak elmondta, a súlytalanság emberi vérkörzésre gyakorolt hatásait, illetve a sugárzás szervezetre gyakorolt hatásait fogja vizsgálni. Emellett persze fényképez, és videózik egy nagy felbontzású kamerával – ahogy azt a turisták általában is teszik.

Charles Simonyi 1948-ban született Budapesten, édesapja, a 2001-ben elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus, aki halála előtt egy évvel megkapta munkásságáért a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmét. Charles Simonyit már gyermekkorában rabul ejtette az űrutazás gondolata, tizenhárom évesen találkozott is Pavel Popoviccsal, az első űrhajósok egyikével. A Szovjetúnióba akkor egy vetélkedő győzteseként jutott ki. Tizenhét évesen vándorolt ki Magyarországról. Dolgozott Koppenhágában, majd kikerült az USÁ-ban. Részt vett a Word és Excel programok kifejlesztésében a Microsoftnál, majd 2002-ben üzlettársaival megalapította az Intentional Software nevű céget. A Forbes magazin akkor mintegy 824 millió euróra becsülte vagyonát, ami azóta csak gyarapodott, és amiből most húsz milliót költ a tíz napos útra a Szojuz fedélzetén. Simonyi egy magyar zászlót is magával visz az ?rbe.

]]>