A 2004-es évtől egyre sikeresebb Amerikában és a világon a The 4400 című sorozat. Az eredetileg öt részes minisorozatnak tervezett széria folytatása – a harmadik évad – ez év nyarára várható, ami azt jelenti, hogy a nézettsége nem csupán megütötte a tengerentúlon a kívánt mércét, de rekordnézőszámot is produkált.

{mosgoogle center} Joel Gretsch és Jacqueline McKenzieA sztori szerint egy szép napon 4400 – korábban földönkívüliek által évtizedek alatt elrabolt – ember tér vissza a Földre. Egyikük sem emlékszik semmire, nem tudják hol töltötték az eltelt időszakot, s az eltűnés óta a népes társaságból senki sem öregedett egy percet sem. A visszatértek közül egyre többen tesznek szert szuperképességekre, ami miatt természetesen azonnal kormányügynökök hada kezd el dolgozni az ügyön. és természetesen a 4400 embernek valahogy vissza kellene illeszkednie a földi társadalomba…

A The 4400 eredetileg  öt részes minisorozatként indult, ám az alkotók a kedvező nézői fogadtatáson felbuzdulva elkészítették a 13 részes második évadot. A széria bemutató epizódja egyébként több mint 7 milliós rekordnézőszámot produkált az Egyesült Államokban.

A The 4400-t készítői jól ismert nevek a sci-fi filmes szakmában. A sorozat gazdája Ira Steven Behr, aki a Star Trek: Új generáció és a Star Trek Deep Space Nine sztorijának írásában is részt vett, illetve producere és executive producere volt az alkotásoknak. Szintén az említett két sorozat kreatív munkálataiban vett részt René Echevarria, míg Scott Peter Hegylakó-epizódokat jegyzett, Douglas Petrie pedig a True Calling és a Buffy, a vámpírok réme munkálataiban vett részt.

Peter Coyote (zakóban)A színészgárda is jó nevekből áll. A Tom Baldwint játszó Joel Gretsch-t a műfaj kedvelői korábban a Steven Spielberg nevével is fémjelzett Taken – Harmadik típusú emberrablások című szériában láthatták. A 43 éves Gretsch főleg sorozatokban bizonyított eddig – a Rém rendes család, a Jóbarátok, a Melrose Place, a JAG, a Pacific Blue egyes epizódjaiban kapott lehetőséget, majd következett a már említett Taken Owen Crawford-jának szerepe. A színésznek is van köze a Star Trekhez, ám kicsit másképpen, mint az írói gárda egyes tagjainak. Joel Gretsch ugyanis Melanie Shatnerrel, a Star Trek legendás Kirk kapitányának, William Shatnernek a lányával él boldog házasságban.

Diana Skouris szerepében Jacqueline McKenzie látható. A Jac Mac becenevű ausztrál színésznő pályafutása során játszott a Romper Stomper, a Háborgó mélység és a Veszélyes jövő című mozikban is. Említést érdemel még Peter Coyote is, aki főként az E.T. – a földönkívüliből, vagy A gömbből lehet ismerős a filmkedvelők számára.

A The 4400 főként karakterközpontúságával igyekszik rajongókat szerezni, illetve a történet egyre csavarosabb menetével próbálja meglepni a nézőket. A kritikusok szerint az alkotógárda összetételének előélete érezhető néha a sztori szövésében is, mely néha a Star Trek-es hagyományokat követi. Ám ez sokak szerint sokkal inkább erénye, mint sem gyengesége a szériának.

]]>