Az újonnan felfedezett szarvasEgy 65 méter kiterjedésű ábrát találtak japán kutatók a perui sivatagban. Az ábrák átnyúlnak a Nazca-fennsík északi részéig, amely a geoglifáknak is nevezett sziklarajzairól nevezetes. A nemrég felfedezett ábrát eddig azért nem vették észre – mondta Masato Sakai, a tokiói Yamagata University munkatársa, mert délebbre található a turisták által sűrűn látogatott, ismert sziklarajzoktól. A Nazca-plató déli részén lévő, újonnan felfedezett ábrák fölé csak ritkán téved repülő, ugyanakkor nagy mérete miatt a földről nem vehető észre.

A rajzok állati formákat ábrázolnak és a kutatók szerint i.e. 50 és i.u. 600 között keletkezhettek, ekkor élte ugyanis virágkorát a Nazca királyság. Az ábrákat a termékenységi rituálékkal hozzák összefüggésbe.

A most felfedezett kép egy szarvas állatot ábrázol: a lábai felfelé állnak, a fejét pedig lehajtja. A kutatócsoport még bizonytalan az ábra jelentéstartalmát illetően, mivel eddig még nem találkoztak ilyen ábrázolással. Mindenesetre az állat hasonlít az eddig talált nazca-kori edényeken látható állatábrázolásokhoz.

Sakai és kutatócsoportja egy márciusban készült „közönséges”, amerikai műholdfelvételen bukkant a sziklarajz nyomára. 1980-as évek óta ez az első alkalom, hogy újabb sziklarajzokat fedeztek fel a térségben.

A National Geographic cikke


]]>