Hétfő délután fél háromkor volt az Átjáró Napi 2. Magyar Képregényfesztiválsajtótájékoztatója Budapesten, a Széchenyi utcai Retortában. Az ittmegjelenő érdeklődők és újságírók a vasárnapi programokról ésmegjelenésekről egyaránt hallhattak.

{mosgoogle center} Korcsmáros Gábor: Eduard (bemutató oldal)Teisenhoffer Viktóriatájékoztatta az egybegyűlteket a március 5-i rendezvény pontosprogramjáról. Elmondta, hogy mind a nagyszínpadi programok, mind azemeleti előadások programjai pontosan megismerhetők a szövetséghonlapjáról. Részletezte az érdekességeket is: a jelmezversenyresok-sok jelmezbe öltözött vendéget várnak a szervezők (a jelmezeseningyen jöhetnek be a rendezvényre, és mindenki ajándékot kap).

A Magyar Képregény Szövetséget Bayer Antal képviselte. Ismertette a rendezvényre megjelenő új kiadványokat: Sin City 2, Eduárd, Fekete-Fehér 4, Kóbor Lovag, Disznóól…Kiemelte, hogy idén első alkalommal vehetik át az Alfabéta-díjakat2005. legjobb képregényeinek alkotói, és az Art Comix eredményt hirdeta közönségpályázatára érkezett művekből (amelyek több meglepetést isokoztak az ötfős zsűrinek). Az esti meglepetéskoncertről annyit árultel, hogy a zenekar kilétére szombaton fény fog derülni.

A Képes Kiadó képviseletében Korcsmáros Gábor mutatta be az Eduárdcímű, legújabb képregényújságot, melynek nulladik száma afesztiválon kapható lesz. A 190 forintos havilapból az olvasók aMagyarországon megjelenő összes áramlatból kapnak ízelítőt. (Az elsőszámban látható lesz Korcsmáros Pál egy rövidke sci-fi képregénye is,amit a Rejtő-feldolgozásokról híres magyar grafikus nem csak rajzolt,de ő maga is írt.)

Zograf képregényének egy nyomdai íveA rendezvény díszvendégéről, a szerb Aleksandar Zografról Halmos Ádámnyújtott tájékoztatót. Zograf kiállítása a rendezvényen megtekinthetőlesz. A grafikusművész előadást is tart, illetve résztvesz a kelet-európai képregény helyzetéről szóló szakmaibeszélgetésben. Erre az alkalomra jelenik meg tőle a Pszichonauta: Látomások a Balkánról című kiadvány.

A képregényfesztiválhoz kapcsolódókiállítás március 1-től látható a Millenáris Park Teátrumában, aföldszinten, ahol a rendezvény is lesz március 5-én, vasárnap. Azalkotók a Magyar Képregény Akadémia tagjai. Igazi meglepetésselkészülnek: hatalmas képregényfüzetekkel. Műveik vasárnap estig lesznekmegtekinthetők.

Halmos Ádám, Teisenhoffer Viktória, Bayer Antal a sajtótájékoztatón
A nagyszínpad programja:
10.00 Válogatás az Anifest3 legsikeresebb animációs filmjeiből I.
10.30 Új magyar animáció: válogatás mai magyar animációs filmekből.
11.00 Képregény-adaptációk a Jetix műsorából I.
11.20 Kvíz I.
11.30 Corto Maltese (2002., francia rajzfilm, 90 perc, az olasz Hugo Pratt képregénye alapján)
13.00 Ãœnnepélyes megnyitó
13.15 Alfabéta-díj átadása 2005. új, magyar képregényei alkotóinak, kép-regény, kép-novella és kép-sor kategóriában
13.45 Kvíz II.
14.00Te is képes vagy! Az ArtComix képregény-pályázatának eredményhirdetéseés díjkiosztója felnőtt képregény, felnőtt strip és gyerekképregénykategóriában.
14.30 MindenKépregény. A Magyar Képregénykiadók Szövetsége tagjainak bemutatkozása, előző évi sikereik és terveik ismertetése
15.15 Képregény-adaptációk a Jetix műsorából II.
16.00 Jelmezverseny – legyél te is képregényhős!
16.45 Kvíz III.
17.00 Aleksandar Zograf: Képregény és valóság. A rendezvény díszvendégének bemutatkozó előadása.
17.30 Válogatás az Anifest3 legsikeresebb animációs filmjeiből II.
18.00 Trigun (1. és 12. epizód) az A+ műsorából. Megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
19.00 Meglepetés koncert a nemzetközi elismerésben is részesült …. zenekarral
20.00 Oldboy (2003., koreai film, 120 perc, az azonos című japán képregény alapján). Megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

Szakmai programok a Hajóorrban:
10.15 Kiss Ferenc: Így irok én képregényforgatókönyvet + forgatókönyvírói műhely
11.00 Kertész Sándor: Fejezetek a magyar képregény történetéből
11.30 Cserkuti Dávid: Képregénykészítés a grafikus szemszögéből
12.00 Képregények közös elemzése Kertész Sándorral és Cserkuti Dáviddal
14.00 Képregényfordítói műhely Bárány Ferenc nyelvtanárral, műfordítóval
15.00Miért nehéz mangát kiadni Magyarországonő A kerekasztal-beszélgetéstTonya (Japanimánia) vezeti, a résztvevők: Szilágyi Bálint (Odeon),Németh Vladimir (Fumax), Bárány Ferenc (ADOC-Semic), Boross Csaba(Manga-Fan Kiadó), Miyazaki Jun (SF Portal).
16.00 Odegnál Róbert: Így készült A Hívó + előzetes részletek A Rév 2. részéből.

Szakmai programok a kisteremben:
10.30 A Míves Céh bemutatja Fekete-Fehér Képregényantológia 4: Szombat esti vadnyugat című új kötetét (Bayer Antal szerkesztő és a közreműködők)
11.00 A Titkos Fiók kiadó bemutatja Disznóól című képregényalbumát
11.30 A Képes Kiadó bemutatói: Eduárd, fapados képregényújság és A láthatatlan ember
12.00 A Deltavision kiadó bemutatja Kóbor Lovag című új fantasy képregényét
12.30 A Fumax kiadó bemutatja a Sin City 2: Ölni tudnál érte című kötetet
14.00Klasszikus képregények restaurálása: Kroboth Jenő bemutatja, hogyankészült a feszitválra a Képregénymúzeum 2: Gugi Sándor: Válogatott művek című kötet, amelyet a fesztiválon lehet megvásárolni, és előrendelhető a mivescehKUKACmivesceh.hu email címen.
15.00Képregénykedvelők Klubja: Kerekasztal-beszélgetés a közép-kelet-európaiképregényről. Kiss Ferenc vendége Dodo Nita, a román képregényszövetségelnöke és Aleksandar Zograf, a fesztivál díszvendége
16.00Marvel-képregények magyarul: Fórum a Panini és az ADOC-Semicgondozásában megjelenő füzetekről Harza Tamással, Bayer Antallal, UrayMártonnal és a fordítókkal

Dedikálások:
Folyamatosan, a kiadók standjánál: AleksandarZograf, Gróf Balázs (Nyitott Könyvműhely), Garisa H. Zsolt, Varga ZergeZoltán (Képes Kiadó, 11-15 között), Fazekas Attila (Botond), PilczRoland (Kalyber Joe), Odegnál Róbert (Vad Virágok Könyvműhely), PásztorTamás (Míves Céh)
Az MKA képregényiskolájánál a Pinkhell alkotói:Cserkuti Dávid, Fritz Zoltán, Gáspár Tamás, Geek, Graphit, HaragosPéter, Kemenes Tamás, Kiss Gábor, Lanczinger Mátyás, Saban, VassRichárd, Ycity, Zorro de Bianco
A Kretén alkotógárdája az ADOC-Semicstandjánál: Fekete Imre (12-14), Göndöcs Gergely (12-14), Marabu:11-15), Vass Róbert (11-15), Puller István (11-15), Vígh Gyula (14-16).

Vendégstandok:
Fazekas Attila (Botond), Magyar AnimeTársaság, Trillian, Pilcz Roland (Kalyber Joe), Anifeszt, LatitudesKönyvesbolt, Holdfén y Team, Deltavision, Sulinet, Mozinet, Kréta.

]]>