Február 25-én a szkeptikusok megint csak hangot adnakszkeptikusságuknak az áltudományok és egyéb téveszmék ellen. Arendezvényt a Tényeket Tisztelők Társasága szervezi, akik már 14 évetevékenykednek a tudomány nevében. Mit lehet tudni róluk?…

{mosgoogle center} A furcsanevű közösség 1992. március 19-én jött létre, első ilyen típusúszervezetként az országban. A társaság mottója a racionálisgondolkodás, az emberi agy kondícióban tartása. Fő célja a „racionálisés kritikus gondolkodás szellemének és igényének széleskörűterjesztése”, azaz az általuk csak „áltudományokként” defíniáltjelenségek, tevékenységek cáfolata. Ilyen többek között az asztrológia,a gyógyítás és távgyógyítás energia átadásával, a földsugárzás és azantigravitáció. A Tényeket Tisztelők Társasága (TTT) rendezvényeket,konferenciákat szervez, publikál a Természet világa című lapban, valamint figyelemmel kíséri a külföldi, hasonló alapon szerveződő közösségek munkáját.

Dr. Meskó AttilaA társaság első elnöke 1994-ben bekövetkezett haláláig Szentágothai János akadémikus és agykutató professzor volt, majd Czelnai Rudolf meteorológus kapta meg a vezetés jogát. 2002-ben ismét váltás volt a közösség élén, azóta Dr. Meskó Attila,az MTA főtitkára a TTT első embere. Teljesen vegyes foglalkozású ésvilágnézetű emberek alkotják a tagokat, éppúgy megtalálható köztük Balázs Géza nyelvész és Csányi Vilmos etológus, mint Vágó István televíziós műsorvezető vagy Vissy Károly meteorológus.

A Tényeket Tisztelő Társaság alapelvei közétartozik az is, hogy politikamentes, tudományos alapú cáfolataival alakosságot szolgálja. Elképzelésük szerint rengetegen húznak hasznot az”áltudományokból”, kihasználva az emberek tájékozatlanságát, olykorhiszékenységét. A TTT ezek leleplezése mellett fontosnak tartja azt is,hogy az emberiség kellően félkészüljön a XXI. század kihívásaira: Apazarló, kőolaj- és földgázalapú gazdaságról – gyökeres fordulatot véve- minél hamarabb át kell állni a megújuló energiaforrásokra. Atársadalmi stabilitásnak, nemzetközi együttműködéseknek és a szociálisintézményrendszerek megerősítésének ugyanakkor éppolyan fontos szerepevan – hangoztatják.
 
A kilencvenes évek közepe óta éventelegalább egy országos konferenciát tartanak, mindig a székesfehérváriSzabadművelődés Házában. Idén ősszel már a tizenegyedik ilyenrendezvényre kerül majd sor. Ez eddigi konferenciák előadásai az”X-aknák” honlapján (www.hrasko.com/xaknak) megtekinthetők, illetve meghallgathatók mp3 formátumban.


Kapcsolódó anyagok:
Programajánló: Budapesti Szkeptikus Konferencia ]]>