Miket kell megtudom öregségemre! Szóval szélsőbalos anarchista vagyok… na szép. Kicsit azért megmagyarázom mire gondoltam abban az ominózus hozzászólásban. Nem vagyok sem balos, sem jobbos, sem szélsős. Csupán az elmúlt 16 év tapasztalatát fogtam össze rövid kis hozzászólásomban. Igaz, élesen sarkított, eltúlzott példa volt, de nem véletlenül hoztam fel. Nekem úgy tűnik a demokrácia egy nagy diktátor helyett kitermel sok kicsit, és nem tudom ennek így kell-e működni, jó-e ez így… sok kicsi Szálin országa lettünk.

Példákat vég nélkül sorolhatnék, ezért csak pár jellemző esetet emelek ki. Párom barátnője ügyintéző volt egy kis cégnél, angolul elég jól beszél, az üzletkötők évek óta őt keresték személyesen, erre a főnöke egy szép napon kirúgta. Egy haverjának az anyja utcára került, és kellett neki a hely. Igaz, a nő a számítógépet sem tudta bekapcsolni, nyelvismerete nincs, de nem baj. Közelebbi példa a párom.

ékszerbolti eladó volt, mindent ő intézett az üzletben. A tulaj eladta a boltot, az új tulaj átvette, aztán két hét mulva kirakta a boltból. Helyette két rokonát tette be a boltba, akiknek közük nincsen még a kereskedelemhez sem, nemhogy az ékszerszakmához. Most, öt hónap után a bolt napi 0 forintot forgalmaz, mivel a bejáratott vevőkör otthagyta, és nem tudtak új vásárlókat becsábítani az üzletbe. Ott állnak csődben, több millió forint adóssággal.

Vagy nálunk, amikor a targoncás – az az egyetlen – megelégelte, hogy reggel hat előtt jön, este hat után megy, és fizetése nem éri el a 40E forintot sem, megpróbált fizetésemelést kérni. A vége az lett, hogy elment a cégtől, ott álltunk meglőve. Aztán valakit csak felvettek, persze jóval magasabb bérért – és persze nyolc órában -, mivel ennyiért senki nem áll be dolgozni.

Szóval nem értem ezt az elborult agyú egoizmust, amivel a hatalommal rendelkező egyének minden áron keresztülviszik az akaratuk, még akkor is, ha emberek kerülnek utcára, ha árt a cégnek amit csinálnak, és végső soron ezzel saját maguknak ártanak… aztán amikor csődbe mennek, akkor mehetnek sírni, és másokra mutogatni. Nem is ez a baj, hanem az, hogy ezzel sok dolgozó is koldusbotra jut, és vidéken nem olyan egyszerű munkát találni…

Kövezzetek meg, de ezt a mentalitást, ezt a „mindegy mi történik, akkor is az lesz, amit éN mondok” beállítottságot ugyanolyannak tartom, mint Szálinét. Az eredménye is ugyanaz: káosz, és a végén összeomlás. Mondom, ezek csak kiragadott példák voltak, naponta több esettel találkozom csak a közvetlen környezetemben, ami azt mutatja, hogy ez a mentalitás lett az uralkodó a bármilyen kis hatalommal rendelkezők között… sajnos, mert ez semmi jót nem ígér a jövőre nézve.

]]>