http://www.sfportal.hu/images/stories/TVsorozatok/Firefly/summer_mini.jpg” alt=”” class=”imgright” />Idén, aNovember 18-20-a között Londonban megrendezett „Serenity Squared” (Serenity Megszállott) találkozón, színésztársaival együtt (Nathan Fillion-nal,Morena Baccarin-nal, Jewel Staite-el és a filmbélibátyjával Sean Maher-rel), vendégkéntjelen volt Summer Glau. A sűrű,szórakoztató programokkal teli hétvége ellenére, Summer volt olyan jóindulatú, hogy egy exkluzív interjút adott hivatalos honlapja számára.
Summer,
ezer köszönet hogy beleegyeztél az      interjúba! Úgy tudom a karrieredet, mintbalerina kezdted, és arra kérnélek, mesélj nekünk egy kicsit a táncosihátteredről!

Habárszabadúszó voltam, eredetileg egy helyi balett társulatban, a Texas Ballet Concerto-ban táncoltam. Ötévesen kezdtem a táncot, és körülbelül tizennégy évesen váltam profivá. Akkorazt gondoltam, hogy örökké ezzel fogok foglalkozni, de közbejött egy sérülés.Eltörtem egyik lábujjamat. Eztán még hónapokig így táncoltam, egészen addig,míg a csont olyan rosszul nem forrt össze, hogy elvesztettem mindenmozgékonyságomat. Szóval ki kellett szállnom, és így kezdtem el aszínészkedést.

Azokban az években, amíg táncoltál, volt kedvencszereped?

Clara, a Diótörőből.

Az a kedvenc baletted?

Igen.Amerikában ez már amolyan karácsonyi hagyomány. Nem is kell szeretned abalettet, hogy megnézd. Szinte ez az egyetlen olyan alkalom az évben, amikor azegész család szépen felöltözik, és megtekint egy balettelőadást.

A Sernitymozifilmre rátérve: a filmnek volt egy hihetetlenül újszerű marketing kampánya,melynek része volt rettentően nyomasztó a RiverTam jelenetsor. Hogyan kerültél bele ebbe, és ezzel akartátok-e bemutatni River mentális leépülésének különféleállomásait?

Nagyon izgalmas volt számomra,ahogy bekerültem. Texasban voltam, éppen készülve arra, hogy Louisiánábautazzam, a Mammoth című filmforgatására, habár akkor még nem végeztünk a forgatással (A Serenity forgatásával – ford). Joss akkor felhívott és azt kérdezte„Hol vagy? Vissza tudsz jönni a hétvégére? Van egy ötletem, de még meg kellírnom.”. Lázba jöttem, és éreztem, mennyire fontos az embereknek, hogy lássák Rivert, még mielőtt bármi is történtvolna vele, amikor még boldog és reményekkel teli volt.

Imádtam csinálni. Csak Joss és én voltunk, és ez egy nagyonkülönleges emlék számomra. Gondolom a szöveg volt nagyon nyomasztó. Emlékszem,mikor memorizálni próbáltam, éppen a Los Angeles-i lakásomban tartózkodtam egyhónapig. Feküdtem az ágyban és megpróbáltam megtanulni a párbeszédet, mert másnapreggel kezdődött a forgatás. Aznap éjjel nem tudtam aludni, folyamatosanrosszat álmodtam, és magamban beszéltem. Megijesztett, ahogy előkészültemazokra az érzelmekkel telített jelenetekre. Kemény éjszakán mentem keresztül,azok a szavak igen erőteljesek voltak.

Ezenkívül meg kaptál egy szúrást Joss-tólegy ceruzával.

Tudom! Az olyan mókás volt, merta kamera nagyon szorosan volt Joss-on,és én állandóan kihajoltam a képből, mert Vickie, aki egy kedves barátom, őkészítette a hajam, és olyankor ő locsolta rá az összes művért. Az egész olyanrögtönzött volt, mintha egy házi videót forgatnánk a garázsban. Nagyon viccesvolt!

Tetszik, ahogy Joss elkészítette ezt. (a vírusmarketing kampányt). Úgygondoltam ez briliáns és nagyon szórakoztató. Mivel oly sokat kellett várnunk aforgatás befejezése és a film bemutatása között, ezért ez remek kis csemegevolt a rajongóknak, hogy fenntartsa érdeklődésüket.

Azösszes rajongó szerette a filmet, de meglepett-e mindaz a dicséret, amit akritikusoktól kapott?

Nem tudtam elhinni! Nem az, hogynem hittem abban, hogy a mozi lenyűgöző, mert minden kockájában hittem, de azemberek szeretnek negatívan állni a dolgokhoz – a kritikusok főként. Ők aztándarabokra szedik a mozit, így a legrosszabbra számítottam – felkészítettem magammindenre. Aztán alig hittem, amikor a kritikusok ismertetőről-ismertetőremennyire korrekten és bátorítóan nyilatkoztak a filmről. Ez nagyon-nagyon sokatjelent a számomra. Komoly meglepetés volt.

Jó néhány kritikus száraz humorral kommentálta,hogy a megjelenésed a mozifilmben nem volt annyira természetes, mint asorozatban.  

Úgy gondolom, hogy River szerepe jobban kiemelkedhetettvolna a sorozatban, ha tovább folytathatjuk. De sajnos rövidre vágták, így River éppen csak elkezdett kimászni akagylóhéjából, mire a sorozat már véget is ért. Ő egy nagyon összetett karakter– mindannyian azok tulajdonképpen, megannyi arccal.

Mindannyianszorítottunk azért, hogy a filmből mozis sorozat legyen, de ha ez valamilyenoknál fogva mégsem valósulna meg, úgy érzed-e, hogy a Serenity-ben teljes mélységében sikerült eljátszanod River történetvonalát?

Így érzem –ezt is akartam, mert úgy éreztem, mindaz, amit River akart, az csak egy családhoz tartozni. A mozifilm kezdetekor River ugyanott volt, ahol a sorozatbefejezésekor. A film eseményei alatt sok mindenen keresztülmegy, és sokmindenre rájön saját magával kapcsolatban. Jó pár traumát megél. Tudja, hogyvan benne valami, de nem képes rájönni mi az. A végére azonban győzelmet aratfelette és megtalálja az új helyét a hajón. Amit mindig is akartam, hogy River a hozzájárulása által a legénységigazi tagjává váljon. Simon mindig azt mondta, hogy River szerette a hajót. Ő valóban szereti a hajót, és végre meg istalálta a szerepét a legénység tagjaként, ami az egész világot jelenti számára.

Az elmúlt néhány hónapban keresztül-kasul utaztadaz Egyesült Államokat és Európát a Serenity-tnépszerűsítve. Milyen volt ez a rengeteg utazás és milyen érzés volt találkoznia sok különféle rajongóval?

Egyálom megvalósulása volt! Úgy éreztem magam, mint egy hercegnő, megnézhettemazokat a helyeket, amiket mindig is akartam, szépen kiöltözve filmfesztiválokramehettem. Az egész tapasztalat egy álom volt, és imádtam. Soha nem ér végetazon lehetőségek sora, amelyet ezen film elkészítése hozott az életembe.

Láttad azt a hatalmas képet a Földalattiban,amelyen szinte a tömeg fölött a levegőben lebegve River tekint le az emberekre a mozgólépcső kijáratánál?

Nem, soha nemmentem le oda. Akartam, de soha nem voltam annyi ideig Londonban, hogymegtehessem. Egész nap feszített volt a menetrendünk, és éjjel meg már zárvavolt a metró, így nem tudtam lemenni. De hallani hallottam róla. Nagyon ijesztőlehet ekkorában szembesülni önmagammal. De hogy a Földalatti az a hely, aholreklámozzák a filmet, ez tetszik – Bár csak az Államokban is így lehetettvolna!

A tipikus filmekben a férfiak válnak hősökké – dea Serenity-ben, River az aki, megmenti a helyzetet a Fosztogatóktól – szóval milyenérzés csatlakozni ahhoz a kiválasztott kis csapat színésznőhöz, mint Sigourney Weaver és Linda Hamilton, akik hasonlóan erős akcióhősnőket alakítottak amozivásznonő

Ez egy megtiszteltetés, de nemtehettem volna meg mindezt a többi körülöttem lévők nélkül. Joss nélkül, aki irányította mindenlépésemet, és mondhatom, hogy a kaszkadőr csapatom nélkül sem ment volna. Nemigazán természetem felállni, agresszívnek lenni és megvédeni magam. Igazábólfélénk vagyok, így elég sok színészkedést igényelt eljátszani az ellenkezőjét.

Beszéljünkkicsit azokról a további projectekről, amelyekben szintén feltűnsz, mint a CSI, a The 4400 vagy a Cold Case.Milyen érzés egy olyan sorozatból kikerülve, amelyben a kollegáiddal szintecsaládtagként bántatok egymással egy másik sorozatba bekerülnivendégszereplőként?

Nagyon ijesztő. Mindenhol másholis, ahol voltam, csak jó élmények értek, de ez akkor sem ugyanaz. A barátaimatfigyelni a Serenity-ben olyan, mintmagamat figyelni, hisz oly közel álltunk egymáshoz. Annyira büszkék voltunk asorozatra és a mozira, és nem tudom, hogy valaha megtörténik-e ez ismét. Mikora sorozatot készítettük, mindenki odajött és azt mondta: „Summer, ez a valahavolt legjobb munkám, csinálnám még akár tíz évig is. Szóval élvezd és becsüldmeg.”

Úgytudom, eredetileg a The 4400 elsőszezonjának szereplői közt voltál, de ki kellett maradnod, mert az ütközött a Serenity forgatási menetrendjével-Tudnál nekünk mesélni egy kicsit erről?

A bevezető epizód szereplői köztvoltam, és igazán keményen harcoltam azért a szerepért (Ed megjegyzése – Summer elárulta egy Szombat esti talkshow-ban, hogyeredetileg ő játszotta volna Lily Tyler, a fiatal, idegenek által elrabolt anyaszerepét – de végül a szerep Laura Allen-é lett.) Harcolnom kellett érte,mert túl fiatalnak néztem ki a szerephez – egy fiatal anyát kellett volnaalakítanom. Újra és újra visszamentem a meghallgatásra, felolvastam Alival (Mahershalhashbaz Ali) aki Richard szerepére válogattak, és ezcsodálatos volt. Nagyon jó volt a kapcsolatunk, és én nagyon szerettem volnavele játszani. Aztán elkezdtünk dolgozni a Serenity időbeosztási problémáján, ésvégül odáig jutott, hogy választanom kellett.

Nagyon boldog voltam később, mikorvisszajöttem Tessszerepét játszani. Szeretem ezt a sorozatot, és azt gondolom, megtalálták atökéletes Lily-t.Azt kívánom, hogy nagyon sokáig menjen!

éppencsak befejezted egy új mozi, a „Mammoth”forgatását, és tudom, hogy a rajongók mennyire izgatottan várják, hogyláthassák. Tudnál mesélni nekünk egy kicsit erről?

Ez egy sci-fikomédia. Nagyon vicces – a hasfájásig nevettem a film alatt! Egy hétköznapitinilányt alakítok, aki nagyon helyes. Egy nagyon menő tinilány, akinek az apjaőslénykutató, aki egy mamutokat bemutató múzeumnak dolgozik Louisiánában. Ezegy nagyon-nagyon mókás film. A felvételeket Romániában készítettük, ésnagyszerűek lettek. A Sci-Fi Channel-en kerül majd bemutatásra. A rendezője TimCox, igen figyelemreméltó, és a csodálatos volt együtt dolgozni a többiszínésszel is.

Azoldalon sok rajongód kérdezi, hogy milyen zenét szeretsz?

A kedvenc zeném a tangó. Nagyonsok tangó CD-m van, és szeretem még a salsát és a flamenco-t is. Szeretem alatin zenét, és azt hallgatom, amikor otthon vagyok. De sok Frank Sinatra-t, Billie Holiday-t és Nat KingCole-t is hallgatok. Szeretem még a Keane-t,a The Killers-t, White Strips-t, James Blunt-ot,Damien Rice-t és Fiona Apple-t. A kishúgom egy csomót segít. Minden alkalommal újdolgokat tölt az iPod-omra. Eléggé ódivatú vagyok, így ő oktat ezekre anagyszerű új dolgokra.

 

Egyutolsó kérdés – Mi az, amit legjobban élvezel, azokon az eseményeken, melyekentalálkozol a rajongóiddal?

Nehéz kiválasztani egyetlendolgot. Szeretem ezt – különösen mikor a gyerekek jönnek oda. Megpróbálokenergiát adni, és kapcsolatot kialakítani minden egyes személlyel, akiveltalálkoztam. Ez sokat jelent számomra. Az, hogy valaki szeretné, hogy afényképemre írjak neki valamit – nagy megtiszteltetés nekem. Megpróbálomkimutatni mennyire nagyra értékelem ezt. és szeretek még az embereknekapróságokat mesélni magamról illetve a szereplőkről, olyasmiket, amiket nemtudhatnak – úgy gondolom ezek az apróságok is számítanak. Ezek olyan dolgok,amiket én is szeretek tudni azokról az emberekről, akikkel dolgozom, vagyakiket csodálok. Ilyesmit keresek egy-egy cikkben vagy interjúban is. Ez az,amiért szeretem ezt a hétvégét, hiszen olyan bensőséges. Rettentően élvezem!

Summer, nagyok szépen köszönjük az időt, amit ránkszántál, és a legjobbakat kívánjuk a jövőbeli projectjeidhez. Remélem hamarosanújra láthatunk itt!

Forrás: http://www.summerglau.co.uk/
Fordította: Norris
]]>