Az utóbbi időben újabb és újabb érdekességek derülnek ki a Plútóról, pár hónapja például az, hogy nem csupán egy holdja van, most pedig, hogy a felszíni hőmérséklete hidegebb a Charonénál. Persze még az is vita tárgya, hogy a Plutó bolygó-e egyáltalán.

A közelmúltban a Hawaii szigetén található, nyolc mikrohullámú készülékből álló Submillimeter Array (SMA) rádiótávcső-hálózat segítségével a csillagászok megállapították, hogy a Naptól 4,8 milliárd kilométerre keringő Plutó-Charon páros felszínén milyen hőmérséklet uralkodik. A vizsgálat meglepő eredményre vezetett: míg a Plútó felszíni hőmérséklete -230 Celsius, addig a Charoné -220 Celsius fok.

A különbség okai nem tiszták, ám a felállított elméletek szerint leginkább azért a különbség, mert a Plútó felszíne nitrogénjégből áll, míg a Charonon vízjég található. A nitrogénjég párolgása alacsonyabb hőmérsékleten következik be, mint a vízjégé, így bizonyos napközeli állapotban a Plútó körül vékony nitrogéngáz réteg képződik, amely az alacsonyabb felszíni hőmérséklet okozója lehet. A gáz miatt ugyanis kevesebb napsugárzás éri el a felszínt… tehát a nitrogén lehűti a bolygót.

Az egy másik kérdés, hogy a Charonon miért nincs nitrogénjég. Erre két magyarázat létezik: az egyik szerint a hold csekély gravitációja nem volt képes megtartani a nitrogéngázt, így az elillant idővel. (A Charon kicsit kisebb, mint a Plútó fele.) A másik elmélet szerint soha nem is volt nitrogénjég a Charonon, mivel az a Naprendszer egy másik részéből származik, s kéretlenül lett a Plútó kísérője.

A Plútó körüli rejtélyekre talán fényt derít majd a NASA New Horizons űrhajója, amely január 17-én indítanak el útjáral. A válaszokra azonban még várni kell jópár évet.

]]>