A science-fiction irodalom komoly hatással lehet a világra azokon a történelemformáló személyeken keresztül, akik a rajongótáborába tartoznak. Ilyen volt a második világháború alatti brit miniszterelnök, Winston Churchill, de mintha Tony Blair is vonzódna a téma iránt. A The Independent után az InfoRádió közölt erről egy rövid cikket.

Winston ChurchillA Cambridge Egyetem egy kutatója, Richard Toye egy Churchill-ről szóló könyvön dolgozik, és munkája közben fedezte fel, hogy H. G. Wellsnek, a XX. század első felében élő híres sci-fi írónak számos gondolata és kifejezése köszön vissza a politikus beszédeiben. A nemzeti szocialista Németország megerősödésére használt gyülekező vihar kifejezést például H. G. Wells évtizedekkel korábban a Világok harca című könyvében írta le.

A kutató Wells 1905-ben kiadott, Egy modern utópia című műve és Churchill egyik 1906-os beszéde között is talált hasonlóságokat. Két nappal a beszéd elmondása előtt a fiatal politikus meg is írta az írónak: "Rengeteggel tartozom neked" – nem az anyagiakra gondolva. Winston Churchill Glasgow-i beszédét – amelyben kiállt a nincstelen milliók állami megsegítése mellett – a történészek karrierje egyik mérföldkövének tekintik.

A két férfi egyébként 1902-ben találkozott először, és az író 1946-os haláláig leveleztek.

Richard Toye szerint egyébként az emberek általában azt gondolják, hogy a nagy filozófusok és elméletalkotók befolyásolták a legjobban a XX. század politikusait, holott amikor hazamentek az egész napos munkából, nem filozófiai műveket akartak olvasni, hanem valami szórakoztatót ugyanakkor tartalmasat. Richard Toye hozzátette: ma is találhatunk ehhez hasonló eseteket, például mint amikor Tony Blair a Star Trek-ből vagy a Doctor Who-ból idézett. Az InfoRádió cikke

]]>