Nemes István, a Cherubion Könyvkiadó tulajdonosa bizony sokakat meglepett, mikor márciusban bejelentette, eladja a saját maga által alapított vállalatot és a cég jövője ezen túl a Deltavisontől függ. Az eltelt időszak fejleményeiről, a Cherubion jövőjéről, valamint a készülődő regényekről kérdeztük Nemes Istvánt.


SFportal.hu: Ön úgy döntött eladja a Cherubiont, azt a vállalatot, amelyet alapított és 15 éven keresztül működtetett. Hogy érezte magát, mikor az adásvétel megtörtént és milyen érzések kavarognak Önben most?

Nemes István: Nehezen szántam rá magam az eladásra, többször is meginogtam. Az első alkalommal, amikor elkezdtünk a részletekről tárgyalni – bár minden feltételben egyetértettünk -, pusztán érzelmi okokból visszaléptem. Aztán, ahogy teltek a hónapok, meggyőztem magam, hogy ideje változtatni, tovább kell lépni. Nagyjából úgy éreztem magam, mint az apa, akinek a lánya felnőtt korú lesz, és férjhez megy. Nehéz felfogni, hogy bár a gyermek kiröppen a családi fészekből, és saját életét kezdi élni, attól még nem veszítjük el. Amikor az adásvételi szerződést aláírtam, ez a bizonytalan érzés kavargott bennem: adni/megtartani… vagy egyiket sem?. De bíztam abban, hogy a „leányzó” jó kezekbe kerül.  Most -két hónap elteltével- még mindig úgy érzem, jól döntöttem.

SFportal.hu: Az eladás előtt sok rémhír terjengett a könyvkiadó nehéz anyagi helyzetéről. Volt ezeknek a pletykáknak valami alapjuk ?

N.I.: Tény, hogy akadtak a kiadónak fizetési nehézségei, tartozásai – hiszen ilyen a magyar gazdaság: mindenki adósa mindenkinek. Szerintem sok „jól menő” kiadó vezetője összetenné a kezét örömében, ha vállalata csak annyira lenne „nehéz” helyzetben, mint ahogy mi voltunk. Elvégre, a mi kintlévőségeink körülbelül tízmillióval meghaladták a tartozásainkat, s százmilliós nagyságrendű raktárkészletünk hevert elfekvőben. Ezek a régebbi könyvek akkor is fogytak és pénzt fiadzottak, ha épp nem adtunk ki semmi újat, s a bevétel folyamatosan csöpögött. Némi tőkeinjekcióval, banki hitellel vagy drasztikus készletleárazással évekre, évtizedekre zökkenőmentessé tehettem volna anyagilag a kiadó működését… De belefáradtam. én inkább író vagyok, semmint ügyvezető igazgató.

SFportal.hu: Miért pont a Delta Visionnak adta el a kiadót?

N.I: Ők jelentkeztek be érte vevőként egyedül, s olyan konstrukciót kínáltak, amit el tudtam fogadni. Meglehet, akadt volna más is, aki esetleg pár millióval többet fizet, vagy nem vásárlóként, hanem befektetőként száll be, de láttam fantáziát a Delta Vision ajánlatában, s biztosabbnak érzem a Cherubion további zavartalan működését, mintha valaki olyannak adom el, akinek nincs más célja, mint a tetemes raktárkészlet kiárusítása és a cég felszámolása. A Deltavision ezzel szemben olyan jövőképet vázolt fel, ami nekem is megtetszett.

SFportal.hu: Egy csipetnyi bizonytalanság sincs Önbenő Hiszen eddig nem jelent meg Cherubionos kiadvány a Delta Vision keretén belül, pedig ígérték az új kiadó tulajdonosai.

N.I: Nagyon örülök annak, hogy így jött elő ez a kérdés, mivel sokan félreértelmezik a helyzetet. Válasszuk szét a kettőt: a Deltavision külön cég, éli tovább azt az életét, mint eddig, ugyanolyan kiadványokat publikál, mint eddig. A Cherubion pedig továbbra is Cherubion marad, dacára annak, hogy közös a tulajdonos. és abban is hadd helyesbítsek: A fúzió óta már jelent meg egy darab Cherubionos kiadvány, Winston Northenlight: Eleven falak című lapozgatós könyve a Harcos Képzelet sorozatban. Továbbá nyomdában van Gabriel Wraith: Révület regénye. Az együttműködésünk az új tulajdonossal kiváló, mondhatnám: baráti. Elképzeléseink megegyeznek, hasonlóan látjuk a lehetőségeket. Semmilyen vita nem volt köztünk, bármiről volt is szó. Így tehát semmi nem indokolja, hogy a jövőt illetően bizonytalan legyek.
{mospagebreak title=Megjelenések, játék}SFportal.hu: Villányi Pál, a jelenlegi ügyvezető azt nyilatkozta, hogy növelni szeretnék a Cherubion kiadványok megjelenését. Mit gondol, ez lehetséges?

N.I.: Mindenképpen. A Cherubion kiadó mögött egy komoly, sok éve együttdolgozó írói stáb áll, akik képesek élni a lehetőséggel. Számos tervünk van jelenleg is folyamatban, melyek megvalósítása csak idő kérdése. Napokon belül nyomdába kerül például Susan Salina: Lelkek Kútja regénye az Osiris-sorozatban, aztán a Káosz és Rend fantasy antológia utánnyomása, amely már lassan három éve hiánycikk. A továbbiakat nem sorolom, csak jelzem, hogy sorra készülnek el újabb és újabb olyan művek. Vagyis már júniusban és júliusban komoly életjeleket adunk, ősz elejére pedig rendesen felpörgünk!

SFportal.hu: Egy korábbi interjújában azt nyilatkozta, nem lesznek lényeges változások az esetleges döntéseket a vezetőséggel együtt hozzák meg. Nem tart attól, hogy a felmerülő véleménykülönbségek alkalmával az Ön szavának kisebb súlya lesz?

N.I.: Amikor rászántam magam az eladásra, elvileg tudomásul vettem, hogy bár eddig mindenben én egyedül döntöttem – mostantól másképp lesz. Talán kisebb súlya lesz a szavamnak, s meglehet, lesz olyan eset, hogy a véleményemmel alulmaradok. Ha így történik, akkor sem dől össze a világ… kompromisszumra kész, rugalmas egyén vagyok.

Ugyanakkor azt gondolom, nem lesznek köztünk oly mértékű véleménykülönbségek, amik miatt egymás torkának esnénk. Eddigi beszélgetéseink – beleszámítva az akkoriakat is, amikor még szó sem volt fúzióról – arról győztek meg, hogy rendkívül hasonlóan látjuk a helyzetet és a lehetőségeket: reálisan. Meglehet, akadnak majd köztünk viták a közeli vagy távolabbi jövőben, de nem bírom elképzelni, hogy ne tudjunk józan érvekkel közös nevezőre jutni. Már csak azért is, mivel egyelőre az az álláspont, hogy az új tulajdonos nem kíván beleszólni abba, mely író műveit szerkesztem be egy antológiába, sem abba, mi legyen a könyv címe. én pedig egyáltalán nem szeretnék abba beleszólni, hogy a nevezett könyv hány példányban, melyik napon jelenjen meg, s mely terjesztőkhöz jusson el.

SFportal.hu: Egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, azért mondott le a Cherubion Könyvkiadó tulajdonosi posztjáról, mert „túl sok idejét rabolta el”. Most, hogy már nincs ez a nagy te her, hogyan telnek a napjai?

N.I: Még nem érzékelem a könnyebbséget, hiszen a napjaimat kitölti az Orkháború írása. Ez a regény a Káosz Világának története szempontjából kulcsfontosságú, és nem akartam átgondolatlanul közzé tenni. A mű eredetileg Benjamin Rascal (Szántó Tibor) barátom találmánya. Ő közel négy éven át írta, s aztán további évekig elfeküdt nálam. Kezdetben én épp csak besegíteni akartam, de aztán annyi új ötlet és új fordulat vetődött fel, hogy egyre komolyabban belefolytam a munkába, s végül közös megegyezéssel teljes jogú társszerző lettem. Jelenleg úgy érzem, hogy írói munkásságom egyik csúcspontja lesz ez a könyv; nem kis mértékben Rascal egyedi ötleteinek és a közös agyalásainknak köszönhetően. Majd ha ezt befejeztem és a számítógépes játék utolsó dialógusainak szövegírásán is túl leszek, akkor lélegezhetek fel, akkor nézhetek körül, és akkor gondolkodhatok el azon, mihez kezdjek a „sok-sok szabadidőmmel”.

SFportal.hu: Mit lehet tudni a Káosz-játékról? Mire számítsanak az olvasók és játékosok?

N.I: A játék A Káosz Szava című regényem alapján készült, annak története képezi a gerincét: Skandar Graun, félork elindul, hogy bosszút álljon szülei gyilkosán és megkeresse a Káosz Szava nevezetű varázsszert. De persze ez nem regény, hanem számítógépes játék, melynek sztorija – bár alapvetően követi a regény történetét –, a több mint száz (!!!) mellékküldetés révén meglehetősen szerteágazó.

A játékosnak nincs választási lehetősége: Skandar Graunnal kell játszania… de az már az ő döntése, ha nem láncos buzogánnyal csépelő harcos-pappá, hanem lángpallosos lovaggá avagy íjász varázslóvá fejleszti.

A játék öt nagy fejezetre – és sok-sok kis fejezetre – bontható. Minimum 300 egyedi karakter mozog és beszél benne; a helyszínek grafikája pedig – még a modern játékok tekintetében is – egészen káprázatos! Legjobb tudomásom szerint már elkészült a béta verzió, folyik a tesztelés, és a megjelenés augusztus végére vagy szeptember elejére várható. Kapcsolódó anyagok:
Változik a Cherubionő – interjú Villányi Pállal
A Delta Vision megvásárolta a Cherubiont

Kapcsolódó fórumok:
A Delta Vision fóruma az SFportalon
A Cherubion fóruma az SFportalon  ]]>