Doctor Who legenda, kultusz, iparág, a Star Trek népszerőségével veteked? univerzum, amely milliók életére volt és a mai napig van hatással — tőlünk nyugatabbra. Nagy-Britanniában nemzedékek nőttek fel a BBC tévésorozatán, amely egy idegen, két szívvel rendelkező időutazó és útitársai kalandjait mesélte el hétről-hétre, 26 (!) éven keresztül, 1963 és 1989 között (ezzel kiérdemelve a leghosszabban futó sci-fi sorozat címet), amikoris kis időre a Doktor megpihent, majd egy film erejéig 1996-ban visszatért, hogy végül 2005-ben ismét képerny?re kerüljön teljesen megújulva.

Doctor Who rajongói klip {youtube}l9OnB7dcChw{/youtube}


Az új sorozat, bár az évadok számozása egyről indult, nem felújítása a réginek, mint pl. a Battlestar Galactica esetében, hanem folytatása. Sőt, ami még érdekesebb, és ami különlegessé teszi ezt az egész világot, az az, hogy maga a főszereplő is ugyanaz, bár az őt alakító színészek váltották egymást az évek során. Persze nem a szappanoperákra jellemz? “most kicseréljük ezt a színészt, mert megunta vagy meghalt, úgysem veszi észre senki” alapon, hanem — tudományos-fantasztikus történetről lévén szó — az írók kitalálták, hogy a fajára, a Time Lordokra jellemz? legyen az a tulajdonság, hogy halálos betegség vagy sérülés esetén képesek regenerálódni, amely a testük összes sejtjének lecserélésével jár. Ilyenkor egy kicsit megváltozik a Doktor személyisége is, és mégis ugyanaz marad, de ez is hozzátesz a sorozat értékéhez, hiszen mindegyik inkarnáció más-más oldalát mutatja meg ugyanannak a személynek.

Doctor Who rajongói klipA Doktor mellett a másik “főszereplő” a sorozatban a TARDIS (a “Time And Relative Dimension In Space” rövidítése), vagyis a Doktor időgépe, ami űrhajóként is funkcionál. Részben élő organizmus, részben gép, és a Time Lord tudomány egyik vívmánya jellemz? rá: belül nagyobb, mint kívül. Sokkal… nagyobb. A külseje pedig elvileg felveszi az adott kornak és helynek megfelelő álcát, ez az álca azonban a Doktor hajója esetében beragadt, ezért jelenik meg mindenhol kék rendőrségi fülke képében, ami a sorozat egyik jelképe is lett. (A klasszikus sorozatban az egyik Doktor megpróbálta megjavítani az álcázóberendezést, de mindenféle érdekes eredményei lettek a kísérletnek, úgyhogy végül felhagyott vele, és maradt a hagyományos kék fadoboz.) Szintén ikonná vált a Doktor szinte egyetlen “fegyvere”, a szónikus csavarhúzó, ami rengeteg dologra használható, és néha még csavarhúzóként is funkcionál. Folytatás Annatar blogjában

Doctor Who trailer

{youtube}iSMI08NCFBQ{/youtube}
]]>