45 évvel ezelőtt, 1961. május 14-én született Londonban Tim Roth, brit színész. Igazi karakter, sokoldalú tehetség. Sohasem tanulta a színészetet, mégis mesterien érti a dolgát. Ezt bizonyítja, hogy megállta a helyét drámában, szatírában és sci-fiben is.


Tim Roth és Quentin TarantinoTim Roth eredeti neve Timothy Simon Smith volt. Újságíró édesapja azonban a második világháborús koncentrációs táborok áldozatainak és túlélőinek tiszteletére változtatta meg családi nevét. Az apa hamar elvált a festőművész édesanyától, ennek ellenére a két szülő igyekezett harmóniában gondoskodni gyermekük nevelkedéséről. A korai iskolai évek kellemetlen és szép emlékeket is tartogattak a kis Tim számára. A rosszat társai állandó agressziója jelentette, ugyanis gyakran rajta töltötték ki dühüket, s többször alaposan megverték. Mindezért kárpótolta azonban az iskolai színpad: egy ilyen előadás keretében eljátszhatta Drakula gróf szerepét is. A középiskola után szobrászatot hallgatott, ám ez nem elégítette ki, ezért elhatározta, a színjátszással tesz komolyabb próbát.

Kisebb londoni színházakban kezdett, nyúlfarknyi szerepekkel. Ezekben a kezdeti időkben ismerkedett meg Gary Oldmannel, akivel azóta is jó barátok. Roth, ahhoz képest, hogy soha nem tanulta a színészmesterséget, szépen haladt. 1981-ben már a képernyőn is feltűnt, Gary Oldmannel együtt főszereplője volt az Időközben című filmdrámának. Négy évvel később Az áruló című angol krimi következett, 1988-tól pedig már a nemzetközi filmezés vérkeringésébe is bekapcsolódott: a Christopher Lambert és Ed Harris nevével fémjelzett Megölni egy papot nevet viselő amerikai-francia filmdrámában működött közre.

1990-ig több elismert rendezővel is dolgozott. Ekkor készült el A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (1989, rendezte: Peter Greenway), a Vincent és Theo (1990, rendezte Robert Altman) és a Rosencrantz és Guildenstern halott (1990, rendezte: Tom Stoppard). Ezen szereplésekkel független filmes körökben szerzet nevet magának, ám 1992-ben gondolt egy nagyot és Amerikába utazott. Itt ismerkedett meg Quentin Taratinóval, aki nem habozott főszerepet adni neki Kutyaszorítóban című alkotásában. Tim Roth így olyan nevekkel dolgozhatott együtt mint Harvey Keitel és Steve Buscemi, emellett pedig a tengerentúlon is ismertté vált a neve. S, hogy jól tudott együttműködni Tarantinóval, arra bizonyíték, hogy az 1994-es Ponyvaregényben is szerepet kapott. Egy évvel később – többek meglepetésére – a Rob Roy című kalandfilmben tűnt fel, s jól választott munkát! Archibald Cunningham figurája ugyanis Oscar-díj jelölést ért, legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Tim Roth mint Thade generálisRoth a kilencvenes évek végén játszott még többek között a Négy szoba című szatírában, valamint Az utolsó belövés nevet viselő filmdrámában. Utóbbiban a neves amerikai rapper, Tupac Shakur volt a partnere, aki nem sokkal a forgatás után lett gyilkosság áldozata. 1998-ban Az óceánjáró zongorista legendája című film főszerepét alakította, s a kritikusok szerint játéka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az alkotás katartikus élményt szerzett a nézőknek. Egy évvel később Roth rendezőként is kipróbálta magát: Hadszíntér címet viselő drámájában a családon belüli szexuális erőszakot dolgozta fel.

Az új évezredben néhány kosztümös film (Vatel, A muskétás) után Tim Burton Majmok bolygója remake-jében Thade generálisnak bőrébe bújt, minden eszközzel az emberek elpusztításért küzdve. Alakítása olyan jól sikerült, hogy MTV Movie Awars-szal jutalmazták, mégpedig a Legjobb gonosz kategóriában. 2005-ben egy pszichothrillerben (Fekete víz) és egy misztikus filmben (A halott férj visszatér) is feltűnt.

Tim Roth annak ellenére lett elismert színész, hogy valaha is tanulta volna a szakma mesterfogásait. E körülmény mellé jön még nehéz természete: semmilyen rendszerességre – beleértve ebbe a próbákat is – nem kapható, így nehéz vele együtt dolgozni. Mégis sokat foglalkoztatják a rendezők, hiszen ösztönből olyan alakításokra képes, mely elvarázsolja a közönséget és a kritikusokat. Kapcsolódó fórumok:
Színészek fórumaiHozd létre kedvenc színészed fórumát!

]]>