Az első Karib-tenger kalózai film óriási sikere után magától értetődő volt, hogy hamarosan érkezik a folytatás. Az meg, hogy a második illetve a harmadik rész forgatását együtt tudja le a Walt Disney stúdió, csak hab a tortán. Egyelőre azonban foglalkozzunk még a második résszel, hiszen a nyár végén idehaza is újra útjára indul a Fekete Gyöngy. Yo-ho!


„Nyertes csapaton ne változtass!” szól az örök fáma a sport világából, de úgy tűnik, hogy ez az örökzöld a filmekre is alkalmazható. A Karib-tenger kalózai folytatásában, a Dead Man’s Chest elkészítésében majdnem ugyanaz a stáb vett részt, mint az előző alkalommal, ami apró változás bekövetkezett az a színészek nevei között található.

A rendezési munkálatokat ugyanaz a Gore Verbinski látta el, aki annak idején, 2003-ban útjára indította a Fekete Gyöngy legendáját. Az ő munkáját segítette a Terry Rossio – Ted Elliott szerzőpáros, akikkel az előző produkció fergeteges sikere után még két forgatókönyv erejéig szerződést kötött a Disney.

Már a költségek is jelzik, hogy a világhírű stúdió korántsem veszi félvállról a folytatást, hiszen, míg A Fekete Gyöngy átkának elkészítése „csupán” 125 millió dollárba került, addig a Dead Man’s Chest elkészítése érdekében 200 millió dollárt spóroltak össze a készítők. és hogy ne csak a látványvilág idézze fel az első rész hangulatát, a második részben újra felcsendülnek Hans Zimmer feledhetetlen melódiái. Ne feledjük, az első rész zenéjét Oscar-díjra jelölték!

Ugyanígy a filmszakma legmagasabb elismerésére terjesztették fel Johnny Deppet az előző epizód egyik főszereplőjét, akivel kapcsolatban talán nem túlzás kijelenteni, hogy a film sikere legnagyobb részben neki köszönhető. Depp állítólag annyira azonosulni tudott Jack Sparrow kapitány alakjával, hogy még a forgatás lezárulta után több hónappal is önkéntelenül széles gesztikulálások kísérték a hétköznapi beszélgetéseit.

Ami a többi szereplőt illeti, ismét újra találkozhatunk Orlando Bloommal, azaz Will Turnerrel, aki a film elején az esküvőére készül. A leendő ara – ki is lehetne más? – Keira Knightley, a főszereplői hármas tehát teljesen változatlan marad.

{mospagebreak title=Új és régi szereplők}Az előző film mellékszereplői is előszeretettel felbukkannak a Dead Man’s Chest történetében. Újra láthatjuk például az aggódó kormányzót, Weatherby Swannt, akit Jonathan Pryce alakít, vagy ismét találkozhatunk Jack Davenporttal, aki az ambiciózus Norrington parancsnok bőrébe bújik. Sőt, néhány rövid jelenet erejéig Barbarossa kapitány is feltűnik – természetesen Geoffrey Rush alakításában – de ezúttal szerepe korántsem lesz oly meghatározó, mint A Fekete Gyöngy átkában.

A második részben felbukkan egy olyan személy, aki az előző epizódban pusztán csak említés szintjén tűnt elő. „Bocskor” Bill Turner, a szerencsétlenül járt jószívű kalóz a Dead Man’s Chestben hosszú idő után újra találkozik fiával, Willel, hogy aztán együtt vágjanak a kalandok közepébe. Az idősebb Turnert az a Stellan Skarsgard alakítja, kinek tehetségét már megcsodálhattuk Az ördögűző: A kezdet (2004) című filmben, ahol Merrin atya bőrébe bújt. A svéd színész azonnal kötélnek állt, mikor 2005 februárjában felajánlották neki a szerepet, annál is inkább, mivel Keira Knightleyval ő már dolgozott együtt az Arthur király című produkcióban.

Amikor az új szereplők szóba kerültek a készítők egy ideig komolyan fontolgatták, hogy a második rész készítésében részt vegyen Keith Richards, a rockzene legendás alakja, akiről Johnny Depp saját bevallása szerint Sparrow kapitányt mintázta. Sajnos Richards nem tudott végül ott lenni a forgatáson, mivel a Rolling Stones zenekar programjával a felvételek időpontjai nem voltak összeegyeztethetőek.

A főgonosz szerepében ezúttal új alakot, a kegyetlen Davey Jonest ismerhetjük meg, akit Bill Nighy alakít. Az angol színészt elsősorban az Underworld-sorozat Viktorjaként ismerhettük meg. A Karib-tenger kalózai 2.

Davey Jones felbukkanása természetesen a második rész egyik alapmotívuma lesz. A Bolygó Hollandi gonosz kapitányának ugyanis rendezetlen ügye van Jack Sprarrowval és ha a Karib-tenger egyik legrettegettebb kalóza nem szedi össze minden leleményességét, akkor egy újabb természetfeletti átokkal kell szembenéznie. A derék Sparrow kapitány (Depp) ugyan ki mástól is kérhetne segítséget, mint Will Turnertől (Bloom) és Elizabeth Swantól (Knightley), akik épp egybe szeretnének kelni.

A Dead Man’s Chest bemutatóját már több internetes portálon meg lehet tekinteni. A teljes film idén júliusban kerül az amerikai mozikba, ami sajnos azt jelenti, hogy a magyar nézők csak a nyár vége felé szoríthatnak kedvenceikért a filmvásznon. Kapcsolódó fórumok:
Színészek fórumaiHozd létre kedvenc színészed fórumát!

]]>