A hétvégén ünnepelte 54. születésnapját Robert Zemeckis, amerikai filmrendező, forgatókönyíró és producer. Korán kezdte a filmes szakmát, s később olyan egyéniségtől tanulhatott, mint Steven Spielberg. Az asszisztenskedés évei után pedig nem félt saját látásmódját a vászonra vinni, melynek létjogosultságát, elismertségét filmjeinek sikere bizonyítja.


Steven SpielbergRobert Lee Zemeckis 1952. május 14-én született Chicagóban. Már a középiskolai évek alatt elkezdte érdekelni a filmezés, ezért a dél-kaliforniai egyetem film szakirányán folytatta tanulmányait. Az egyetemi évek alatt készítette el Field of Honour című alkotását, amelyért rögtön megkapta a Diák Akadémia díját. A filmet Steven Spielberg is megtekintette, aki ezek után úgy döntött, pártfogásába veszi a fiatal tehetséget. Így lett Zemeckisből Spielberg tanítvány, majd a mester asszisztense, később pedig mint a különleges effektusok szakértőjeként tartották számon nevét. Mentora segítsége későbbi saját rendezéseinél is nyomon követhető, hiszen több mozija is Spielberg produceri közreműködése mellett készült.

Első saját filmjei vígjátékok voltak (I Wanna Hold Your Hand, Tragacsparádé), melyekben íróként is aktív szerepet vállalt. Emlékezetes maradt az 1984-ben Kathleen Turner és Michael Douglas főszereplésével forgatott A smaragd románca című kalandfilmje is, ám ez után Zemeckis új témák után nézett. Megírta, majd meg is valósította a Vissza a jövőbe című sci-fi vígjátékot – legendát teremtve ezzel. A film sikert aratott, szinte folytatásért kiáltott, így a mű 1989-ben és 1990-ben trilógiává teljesedett, természetesen Zemeckis írói és rendező munkájának segítségével. A Vissza a jövőbe-filmeknek a mai napig masszív rajongótábora van, ami bizonyíték lehet Zemeckis dirigensi érdemeire, valamint Michael J. Fox és Christopher Lloyd színészi kvalitásaira. Persze a rendező a trilógia elkészítésének „szüneteiben” sem pihent. Az ő nevéhez fűződik a különleges látványvilágú Roger nyúl a pácban címet viselő mozi, de rendezett a Mesék a kriptából tv-sorozat számára is.

A kilencvenes évek elején forgatókönyvet írt a Vissza a jövőbe rajzfilmváltozatához, majd kipróbálta magát az akciófilmek területén. Az 1992-es Trespass nevet viselő moziban kincskereséssel kötötte össze a gengszterek világát. Szintén ebben az évben készült el a Jól áll neki a halál, egy fergeteges vígjáték, olyan nevekkel, mint Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis. Két évvel később Zemeckis elérkezett karrierje egyik legnagyobb dobásához, a Forrest Gumphoz. Kritikusai szerint ez volt az az alkotás, melyben végre igazán kiteljesedhetett egyéni rendezői látásmódja, s ennek köszönhető a siker is: hat Oscar és három Golden Globe díj (Zemeckis mindkét elismerésből megkapta a Legjobb rendező kitüntetést).

Robert ZemeckisZemeckis legközelebb 1997-ben huppant filmrendezői székébe. Nem kisebb feladatot vállalt, mint a híres csillagász és kutató, Carl Sagan Kapcsolat című regényének megfilmesítését. A földönkívüliekkel történő kapcsolatfelvételt bemutató alkotás az izgalmak mellett az emberiségnek is tükröt tartott. A mozi rendkívül sikeres lett, azonban több ponton is eltér a  regénytől, a Sagan-rajongók körében így felemás fogadtatásra talált. A regény ismerői állítják, a filmes feldolgozás mellett érdemes az írott változattal is megismerkedni.

Zemeckis 1999-től Joel Silverrel együtt producerkedve régi horrorfilmek újragondolását tűzte ki célul. Az első ilyen remake a Ház a Kísértet-hegyen című film volt, melynek eredetijét William Castle készítette le 1959-ben. Silver és Zemeckis vállalkozása egyfajta tisztelgés volt a mindkettejük által nagyra tartott Castle előtt. Később más hasonló egykori filmek mellett a Gothika és a 13 kísértet tartozott a producerpáros átal feldolgozott munkák közé.

Emellett persze Zemeckis saját elképzeléseit is vászonra vitte. 2000-ben Michelle Pfeifferrel és Harisson Forddal készítette el a Temetetlen múlt című thrillert, mellyel egy picit a misztikum világába is belekóstolt, s közben egy-két jelenettel Alfred Hitchcock emlékének is tisztelgett. Még ugyanebben az esztendőben ismét Tom Hanks-szel együtt dolgozva tett le nagy dolgot az asztalra. A Számkivetett egy izgalmas modernkori Robinson-történet, összekötve az emberi lélek mélységeiben tett utazással. S, hogy sokoldalúságát bizonyítsa, Zemeckis 2004 karácsonyára egy animációs gyerekfilmmel, a Polar Express-szel lepte meg a közönséget.

A karrierje során rengeteg írói és rendezői ötletet felvonultató Robert Zemeckis tehát mindig igyekszik valami újjal gondoskodni a mozinézők, s főleg rajongói szórakoztatásáról. Munkáit végigtekintve legszigorúbb kritikusai is egyetértenek abban: a Spielberg mellett eltöltött tanulóévek után sikerült megtalálnia saját egyéniségét. Tisztelői pedig biztosra veszik, a jövőben is jó néhány remek alkotással kapcsolatban hallhatjuk majd a nevét. Kapcsolódó fórumok:
Színészek fórumaiHozd létre kedvenc színészed fórumát!

]]>