Körülnéztünk a hamarosan ránk köszönő mozibemutatók során,hogy milyen érdekességek is várhatók 2006 első félévében. Alább azSFportal ajánlója olvasható, szemezgetés a következő hónapokmozifilmjei közül.

Jégkorszak 2 (március vége)

A 2002-es év nagy durranása volt a Jégkorszakcímű animációs film. Márciusra a mozikba kerül a történet folytatása,így újra mulathatunk Manfrédon, a mamuton, Siden, a lusta lajháron és atöbbi mókás figurán. Az új sztori onnan folytatódik, ahol az előzőbefejeződött: hőseink eljutottak álomvilágukba, a gejzírekkel övezettgyönyörű völgybe. Ám az álom gyorsan rémálommá változik: ugyanis ajelek arra utalnak, hogy az olvadó jég hamarosan betemeti az idillivilágot. Sidék persze megpróbálnak mindenkit időben figyelmeztetni aveszélyre, majd minél hamarabb elmenekülni a helyszínről.

Természetesen egy valamirevaló folytatás nem lenne meg a régiek mellett feltűnő új szereplők nélkül, így a Jégkorszak 2-ben megjelenik majd Ellie, a bájos mamutnő, valamint barátja Crash is.

V, mint vérbosszú (tavasz)

A V, mint vérbosszú a távoli jövőbenjátszódik, egy olyan világban, amelyben a németek nyerték avilágháborút, és így ők uralják Angliát is. Eveyt (Natalie Portman), azegyszerű, szerény lányt egy titokzatos, álarcos férfi (Hugo Weaving)menti meg, mikor életveszélybe kerül. A legyőzhetetlennek tűnő harcoscsak úgy nevezi magát: V. A különös férfi a zsarnokság elleni lázadásrapróbálja meg rábírni polgártársait. Evey egyre többet tud megmegmentőjéről, és szép lassacskán ott találja magát mellette, aszabadságért és igazságért vívott harcban…
A film forgatókönyvét a Mátrixszal történelmet író Wachowski testvérek jegyzik, melyhez az alapot Alan Moore képregénye adta. A főszerepekben a Mátrix Smith ügynökeként ismertté váló Hugo Weaving, illetve a Star Wars Padméja, Natalie Portman lesz látható.

X-men 3 (tavasz)

Újra mozivásznon a mutánsok! A különlegesképességekkel megáldott X-ek harmadik mozijával kapcsolatban rögtön egyváltozás: az első két résztől eltérően a rendezői székben ezúttal BrettRatner ült (Bryan Singer inkább a Superman Returns munkálatainak dirigálását vállalta el).

A sztori szerint sikerül megtalálni azellenszert a különböző mutációkra, ám ez a felfedezés csak fokozza aharc hevét. A történet ezúttal is igyekszik akciódús és izgalmasjelenetekkel a különleges képességű csapat rajongóinak kedvére tenni.Új szereplők is megjelennek, újabb hihetetlen képességekkel. Példáulezúttal a rosszak tábora is gyarapszik: megismerhetjük Pszichét, atelepatikus képességekkel rendelkező bérgyilkost. Természetesen a régiismerősöket sem kell majd nélkülöznünk, hiszen X-professzor (PatrickStewart), Farkas (Hugh Jackman) és Ciklon (Halle Berry) is bevetiképességeit a jó győzelméért.

Da Vinci-kód (tavasz)

Dan Brown bestseller regényének megfilmesítési jogaira 2004 végéncsapott le Tom Hanks és Ron Howard, akik nem vettek zsákbamacskát,hiszen a könyv alapján szinte az egész világon türelmetlenül várják amozis feldolgozást.

A sztori: Robert Langdon szimbólumkutató(Tom Hanks) tanulmányi úton jár Párizsban. Egyik este telefont kap,mely szerint Louvre idős kurátorát meggyilkolták. A holttest mellettkülönös és érthetetlen utalásokat találtak, többek közt Langdon nevét.Ez utóbbi tény miatt a bizalmatlan nyomozó, Bezu Fache (Jean Reno)Langdont vádolja a gyilkossággal. A jelek megfejtésére kirendeltfrancia titkosírás-szakértő, Sophie Neveu (Audrey Tautou) azonban hiszLangdon ártatlanságában, és a rendőrök elől való elmenekülést követőensegít a férfinek felderíteni az egyre szövevényesebb ügyet.

Adott tehát egy sikerkönyvön alapuló sztori és egy kiválószínészgárda, a közönség pedig tavasszal a mozivászon előtt eldöntheti:sikerült-e felülmúlni az írott változatot?

Superman Returns (nyár)

Lobogó palástját maga után húzva, a nyáron ismét berepül a mozikba aKripton bolygóról közénk érkezett hős. Bár sokáig úgy tűnt, hogy aköztudatban örökre a 2004-ben, hosszú betegség után elhunyt ChristopherReeve marad „a” Superman, most, 1983 után itt az újabb film.

értesülések szerint a film a Superman 2.folytatása, vagy oldalszála lesz, sok-sok visszaemlékezéssel agyermekkorra. Maga a cím is kétértelmű, ugyanis Superman ténylegvisszatér egy több évig tartó utazásról, amely során a szülőbolygójátpróbálta felkutatni.
A filmet rendezőként Bryan Singer (X-men, és X-men 2.) jegyzi, kinek elkötelezettségét mi sem jellemzi jobban, hogy még az X-men 3.dirigálásáról is lemondott az S-betűs szuperhős érdekében. Singer afőszerepet a fiatal Brandon Routhra osztotta, Lois Lane-t Kate Bosworthjátssza, míg a gonosz Lex Luthor szerepében egy igazi nagyágyút, KevinSpaceyt láthatjuk majd.

A Superman Returns legérdekesebbrészei valószínűleg Marlon Brando jeleneteihez kötődnek majd. A két éveelhunyt színészlegendát az első két Superman-filmből kihagyott, ám mostújrafeldolgozott jeleneteiből idézik meg a készítők.

]]>