Pontosan negyvennégy évvel ezelőtt, 1962. február 20-án John Glenn volt az első amerikai űrhajós, akinek űrjárműve Föld körüli pályára állt. Az amerikai asztronauta így a második ember lett a szovjet Jurij Gagarin után, aki megkerülte a Földet.

{mosgoogle center} Glennt egyébként az amerikaiak közül is megelőzték: 1961. május 5-én Alan Shepard járt a világűrben, pontosabban fogalmazva villámlátogatást tett, hiszen az akkori, fejlesztés alatt álló technika még csak öt perces űrutazásra volt alkalmas. Ez alatt a rövid, úgynevezett űrugrás alatt bolygónk körüli keringésről nem lehetett szó. John Glenn ezzel szemben majdnem öt órát töltött el odafönt és háromszor is megkerülte a Földet. Nagy siker volt ez akkor a szovjet űrhajózási eredményektől le-lemaradozó amerikaiak és a Mercury-program számára.

A Mercury (magyarul: Merkúr) az Egyesült Államok által épített első űrhajótípus volt. A szerkezet egy személy világűrbe juttatására volt alkalmas. Magának a Mercury-programnak a végső célja is ez volt: űrhajós felküldése, illetve biztonságban történő Földre hozása. A kísérleteket először természetesen ember nélkül végezték. A kezdeti sikerek után 1960-ban egy Ham nevű csimpánz „tesztelte” az űrjárművet. Őt követte a már említett Shepard, majd nem sokkal később Virgil Grissom is sikeres, úgynevezett ballisztikus repülést hajtott végre.

1961 szeptemberében már a Föld körüli keringést próbálták ki a mérnökök a Mercury-űrhajókkal. Az emberes utazást itt is egy csimpánz, Enos űrbéli kalandja előzte meg. Ez követően tízszeri indításelhalasztás után jött el John Glenn ideje, aki – a szűk kabinban eltöltött óráknak köszönhetően – azonnal nemzeti hős lett, s örökre beírta magát az űrhajózás történelemkönyvébe. John F. Kennedy elnök attól félve, hogy a szimbólummá vált űrhajós egy későbbi űrutazás során életét veszítheti, soha többé nem engedte repülni Glennt.

John Glenn nevéhez azonban a mostani jubileumon kívül egy másik rekord is fűződik. A pályáját vadászpilótaként kezdő, huszonnégy kitüntetést kiérdemlő férfiú ugyanis 1998-ban, immár 77 évesen visszatért a kozmoszba.

Glennt ezen teljesítményéhez tökéletes egészségi és fizikai állapota mellett, a katonai szolgálata utáni több évtizedes politikai pályafutása is hozzásegítette. Megfelelő kapcsolatainak köszönhetően sikerült elérnie, hogy veteránként újra repülhessen. Az akció persze nem csak Glenn rekordját szolgálta, a NASA kutatói azt vizsgálták meg, miként hat az űrbeli utazás egy idősebb ember szervezetére.

1962-ben Glenn feladata még csak az volt, hogy épségben földet érjen, ám 36 évvel később már például rákkutatási kísérletek elvégzésében is segédkezett űrhajóstársainak. A nagypapakorú asztronauta második űrutazása során végig elektródákat viselt a testén, folyamatosan figyelték agyhullámait, illetve rendszeresen vért vettek tőle. Később ezeket összevetették a vele együtt utazó űrhajósok, valamint Glenn fiatalkori adataival is.

A 44 évvel ezelőtt hőssé váló John Glenn talán maga sem gondolta volna, hogy az utazása során a Föld körül megtett három keringéséhez, 1998-ban, 77 éves korában tesz még hozzá 144 fordulatot.


]]>