Tizenkettedik alkalommal láthatjuk a vásznon az azóta már elhíresült, és többször végérvényesen eltemetett Jason Voorheest, a „baltás gyilkost”. Egyet kevesen tudnak: az első rész ugyan véres és kegyetlen volt, de nem volt benn semmi természetfeletti, a tizedik rész viszont sci-fi lett.

Péntek 13. - az elsõ mozifilmAz epizódok története 1980-ra nyúlik vissza, amikor Victor Miller történetét Sean S. Cunningham rendezte meg, valószínűleg John Carpenter két évvel korábbi, Halloween című horrorjának hatására. A tiniket öldöső sorozatgyilkos – mint téma – akkoriban még messze nem volt lerágott csont, és újszerűségével igazi bombaként hatott a filmvilágban.

Jason – ahogy legalábbis a film utolsó percéig hittük: akkor még a táborban hajdanán vízbefúlt fiú zombijaként – egyenként öldöste meg az elhagyott Kristály-tó partján az amúgy roppant ellenszenves fiatalokat. éppen ezért a néző nem szánalmat érzett az áldozatok iránt, hanem tulajdonképpen kárörvendve, megemelkedett adrenalinszintjével szinte együtt fürdött a vérben a gyilkossal. érdekesség, hogy emiatt a korszakban még meglehetősen érzékeny szakmabeliek közül sokan döntöttek erőteljes korlátozások (18 éven felülieknek, jelenetek megvágása), illetve Izlandon és Finnországban egyenesen a vetítés betiltása mellett. Péntek 13. - VIII. Jason ManhattanbenAbban a filmben bontogatta szárnyait Kevin Bacon is, akit nem kell bemutatni: a ma már negyvenes éveinek végét taposó színészcsillagot sok másik mozifilmben láthattuk már (Apollo 13, Csapdában,  Egyenesen át, Hetedik érzék, Titokzatos folyó, Vad vágyak, Veszélyes vizeken). Viszonylag korán elhunyt a filmben, így ha valaki nem emlékszik rá, semmi baj nincs.

Az azóta eltelt negyed évszázad alatt további tíz rész látott napvilágot a Péntek 13-ból, egyesek szerint talán érdemtelenül. Tény, hogy az első rész sikerét egyik sem múlta felül, sőt, még megközelíteni sem tudta azt. A téma már nem durrant akkorát, a rendezések és színészi alakítások pedig többnyire átlagon aluliak maradtak. Valljuk be, néha az ötletek is: a Jason Manhattenben-nek már a plakátja is Godzillás hangulatot áraszt.

{mospagebreak title=Jason a jövőben}
1993-ban (a kilencedik részben) aztán lekerült róla a hokimaszk is (ő maga pedig a pokolba). Sokan úgy vélték, a film misztikuma elveszett azzal, hogy ismertté vált a történet, illetve nem fedte tovább jótékony homály Jason horrorisztikus alakját. Megállítani azonban így sem lehetett: pár év múlva (2001-ben) ismét „feltámadt”, ezúttal viszont erős sci-fi-s beütéseket vonultatott fel.

Péntek 13. - VI: Jason élA tizedik részben Jason 2009-ben tért vissza – még mindig élve, még mindig elpusztíthatatlanul, és még mindig a gonosz esszenciájaként. Ellenfele egy kemény tudósnő lett, akit az Andromédából és a Csillagkapu 9. évadjából ismert Lexa Doig alakított – ő volt az, aki mindent megkísérelt Jason elpusztítására. Végül félig-meddig sikerrel járt – csapdába csalta, ahol képes volt lefagyasztani, ugyanakkor ő is hibernálódott. A történet 446 évvel később folytatódott. Diákok egy csoportja egy rutin tréningküldetés során felfedezték a két lefagyasztott testet – és rájöttek, hogy egyikük a Kristály-tó legendás gyilkosa. Azonban elég keveset tudnak róla – amikor ki is olvasztják Jasont.

A Péntek 13 filmek most először science-fiction környezetben játszódtak, és a kitalált technológiai fejlődés által biztosított új „játékszerek” álltak Jason rendelkezésére, arról nem is beszélve, hogy a környezet is változott: egy valódi űrhajó fedélzetén bontakoztathatta ki „áldásos” tevékenységét.

Péntek 13. -IX. Jason Pokolra jutEzen próbált még egyet dobni a 2004-es film megálmodója, a rendező, Ronny Yu. A már menetrendszerűen életrekelt(ett) Jason egy szintén „mumifikálódott” kollégájával, az Elm utcai pincét lakó, pengeujjú Freddy Krugerrel ütközött meg. A két szörnyeteg mindent elfogyasztott, ami az útjába került, de a leginkább a tinédzsereket kedvelték. Természetesen emiatt elkerülhetetlen volt a két fenomén összecsapása, ami igazán látványos és véres drámává változtatta a filmet. A dobás tehát sikerült a direktornak.

Az új filmről – ami így már a tizenegyedik folytatás lesz – még nem lehet sokat tudni. A történet azonban ezúttal nem egy újabb visszatérésről szól, hanem arról, hogyan lett Jasonből Jason. Még a főhős megtestesítőjéről is csak találgatások folynak: Kane Hodder (ő szerepelt a 7-től a 10. részig), vagy pedig Ken Kerzinger (Freddy vs. Jason) lehet a befutó. A szereposztás tehát egyelőre ennyire ismeretlen, az azonban bizonyos, hogy a korábbi hagyományt tartva (1982, 1984, 1988, 1993), ezúttal is stílszerűen egy 13-ára eső pénteki napon mutatják be az új epizódot.

{mosgoogle center}

]]>