Középkori tömeg gyülekezik egydél-franciaországi városka (Grasse) főterén, hogy egy különös parfümkészítőrekirótt halálos ítéletet lásson. Azt, hogy mik az előzmények, hogyan lesz adöglött halak közé született fiúból fiatal parfümkészítő és sorozatgyilkos, aztmeséli el Patrick Süskind könyvébőlkészült film: A parfüm.

1886}

A történet főleg a XVIII. századi Párizsmellékutcáin játszódik, és Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishow) életét követi nyomon. A halpiacon született éshangoskodása míatt hamar árvasorra jutó fiú szagtalan. Ez a különöstulajdonsága zavaróan hat minden emberre környezetében, ezért folytoninzultusok érik. Eleinte tímársegédnek, majd különleges szaglóképességéthasználva parfümkészítőnek tanul a lecsúszott Baldini mesternél, akit Dustin Hoffman alakít. Jean-Baptiste elszántan próbálja létrehozni atökéletes parfümöt, a legellenállhatatlanabb illatszert, aminek segedelmévelbeilleszkedhetne az átlag emberek világába, illetve amelynek alkotórészeiteleinte ártatlan módszerekkel gyűjti, ám végül a siker érdekében kénytelendelikvenseivel végezni. Az utolsó alkotórész egy gyönyörű fiatal lány, Laura (Rachel Hurd-Wood), akinek kereskedő édesapja,Richis (Alan Rickman) megérzi aveszélyt, és igyekszik őt megóvni..

 

{youtube}rIfx6BzWW9k{/youtube}

 

A könyvből 15 millió példány fogyott, amelyezzel a teljesítménnyel évtizedek óta a legnépszerűbb német regénynekbizonyult.

A Parfüm filmváltozata megosztotta kritikát: hangoselismerésben részesült, mint az év egyik legjobb alkotása, de le is húzták,hiszen néhol eléggé “szagtalan” lett. (Elég nehéz filmen illatokat ábrázolni). Mindenesetrea német filmkritikusok ünneplik a színészi játékot és a kosztümöket!

Mellesleg 50 millió eurós költségvetésévelNémetország legdrágább produkciójának számít.
 

Honlap: http://www.parfum.film.de
 

Rendező: TomTykwer

Szereplők:
Ben Whishaw, Dustin Hoffman, AlanRickman, Rachel Hurd-Wood, Corinna Harfouch, Andrés Herrera, Simon Chandler,David Calder

Bemutató: 2007 január 25.

 

]]>