Az MGM ma hivatalosan is bejelentette, hogy elkészítik a Stargate SG-1 utolsó, 10. évada után játszódó filmeket, mitöbb, a címüket is nyilvánosságra hozta. A "Stargate: The Ark of Truth" és a "Stargate: Continuum" végül mégsem csak közvetlenül DVD-n lesz elérhető, mint a korábbi források jelezték, hanem megszokott tévés bemutatójuk is lesz.
Közben kiderült néhány információ a sorozat záróepizódjáról is, illetve kiderült: Amanda Tapping (Dr. Samantha Carter) jövőre az Atlantisban kap szerepet, míg Tori Higginson (Dr. Elizabeth Weir) neve lekerül a főszereplők listájáról.

 

"A televíziós világ és az otthoni felhasználás számára" is elérhetőek lesznek az új Csillagkapu filmek, jelentette be Charles Cohen, az MGM alelnöke. Ez jelentheti azt is, hogy a Sci Fi Channel műsorán mégiscsak feltűnik újra az SG-1 csapata – de akár más, MGM-érdekkörbe tartozó csatorna is szóbajöhet. Cohen szerint a Stargate világa hasonlóan fontos az MGM számára, mint az egyéb, rendkívül sikeres tévé-, és mozisorozatok, amik a stúdióhoz tartoznak – például a Rózsaszín Párduc, a Rocky vagy épp a James Bond. Az MGM tehát elkötelezettnek tűnik a Csillagkapu továbbvitelére. Mint az ismeretes, a "The Ark of Truth" fogja lezárni a 9. szezonban elindított Ori szálat – az Ősökkel vetekedő hatalmú lények elleni küzdelem ugyanis nem ér véget a sorozat utolsó epizódjával. Az utolsó, Unending című epizód ugyanis nem nagyon fog foglalkozni ezzel a kérdéssel. Az SG-1 egy űrhajóval ugyanis egy időtorzulásba keveredik, ahol a csapat tagjai 50 évet élnek le egymással.

"Az egyik dolog, amiről a rajongók mindig beszélnek az az, hogy szeretik, amikor a csapat együtt van. Most együtt tartjuk őket 50 évig, csakis őket! Ti pedig látni fogjátok, hogyan fejlődik és változik az egymás közötti kapcsolatuk"
– mondja Robert C. Cooper, a sorozat egyik alkotója. Az epizód végére természetesen minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Cooper szerint nagyon jó záróepizód lesz, mivel úgy láthatjuk ezeket a karaktereket, ahogy egyébként nem lenne esély rá. "Sosem terveztük, hogy lemegyünk a parancsnokságra, és felrobbantunk mindenkit" viccelődik, amikor a felmerült sorozatzárásokról kérdezik. "Valószínűleg rosszat tenne a folytatásoknak."
 
Az első filmben Daniel Jackson felfedezi, hogy egy Ős-ereklyével meg lehetne fékezni az Ori fenyegetést – ehhez azonban egy életveszélyes utazást kell tenniük az Ori galaxisba. A "Continuum" középpontjában az egyik, rajongók által közkedvelt főgonosz áll – Ba'al kivégzésére invitálják ugyanis az SG-1-t. Teal'c és Vala azonban eltűnik, mindeközben pedig megváltozik az idővonal. A Földet – melyen az új történelem szerint sosem volt Csillagkapu program – elözönlik a goa'uld anyahajók. A flotta élén maga Ba'al áll, akinek királynője nem más, mint Katesh (a Vala testét korábban felhasználó goa'uld) – első testőre pedig Teal'c. Amanda Tapping - Dr. Samantha CarterBen Browder, Amanda Tapping, Christopher Judge, Claudia Black és Michael Shanks mindannyian szerepelni fognak a két új filmben. A 8. szezon végéig főszereplő Richard Dean Anderson visszatéréséről nem szólnak a hírek, ahogy Beau Bridges szerepléséről sem tudni semmit. A szereplők közül azonban Amanda Tappingnak a filmek nélkül is lenne jövőre programja – a Stargate Atlantis sorozat 4. évadában ugyanis tizennégy epizódban fog feltűnni Dr. Samantha Carter szerepében. A hírek szerint a saját űrhajójának parancsnokaként érkezik Atlantisra, és csatlakozik a Pegazus galaxisban állomásozó csapathoz. Annak idején, amikor még csak bejelentették, hogy a Sci Fi Channel megrendelte a 10. évadot, már akkor is felmerült a lehetőség rajongói körökben.

És talán már akkor is volt valóságalapjuk a pletykáknak – mint Brad Wright elmondta, ezen a lépésen korábban is gondolkodtak – mitöbb, eredetileg úgy hitték, hogy az Atlantis és az SG-1 mindössze egy évig fog párhuzamosan haladni, az eredeti sorozat azonban tovább maradhatott adásban, mint gondolták volna. Amanda Tapping tavaly egyébként két éves szerződést írt alá a készítőkkel – őt a maga részéről nem érte meglepetésként, hogy mégsem rendelt a Sci Fi Channel új évadot, lehetőségként eleve felmerült, hogy ebben az esetben az Atlantisban szerepeltetnék. Talán ezzel is összefüggésben lehet az a hír, mely szerint Tori Higginson viszont már csak visszatérőként fog szerepelni az új évadban, Dr. Elizabeth Weir kevesebbszer fog feltűnni a sorozatban. Weir a hírek szerint valószínűleg továbbra is a bázis parancsnoka lesz, de egész egyszerűen ritkábban fogjuk látni őt. Hasonlóképp a Dr. Carson Beckett karakterét megformáló Paul McGillion is visszatérő státuszba kerül majd. Hogy ezeknek a változásoknak a hátterében mi állhat, arról nem nagyon tudni – egyes nyilatkozatok szerint a 3. évad végével az Atlantis története teljesen új irányt vehet, megújítva ezzel a sorozatot.  Mindeközben állítólag a harmadik Stargate sorozatot is tervezgetik az alkotók…

Források:
Csillagkapu.hu
Gateworld.net

Kapcsolódó anyagok:

Amanda Tapping átigazol a Stargate Atlantisba?

Stargate: 11. évad helyett két DVD film?

A Dog's Breakfast – A Stargate Atlantis szereplőinek új filmje

Az SFportal.hu Csillakapu – Stargate fórumai 

]]>