A sci-fi olvasók előtt nem lehet új az a tény, hogy a fantasy mellett (Narnia krónikái) C. S. Lewissci-fi könyveket is írt. Kozmikus trilógiájának első kötete, A csendes bolygó (Out of theSilent Planet, 1938) a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg és hamarosanköveti a sorozat többi része is. A Harmat Kiadó jegyzi a magyar nyelven napvilágot látott Narnia krónikái könyveket is.

Egy viharos nyári estén Ransom, a magányosturista félreeső erdei házban keres éjszakai szállást. Balszerencséjére kétkülönös tudóshoz téved be, akik egy távoli, lakott bolygóra készülnek. Űrhajójukon – az ottani kincsekért cserébe – egy emberpéldányt kell magukkalhurcolniuk. Ransom, a kiszemelt áldozat, számos megpróbáltatáson megykeresztül. Malacandra bolygóján döbben rá, hogy miért tartják a Földet azuniverzumban a tragikus sorsú "csendes bolygónak".

A könyv végén egybónusz fejezet a trilógia őszre megjelenő, második kötetéből, a Perelandrából. (A sorozat első két kötete már napvilágot látott magyar nyelven. A csendes bolygó elsőként 1986-ban, a Perelanda pedig 1995-ben, mindkettő a Móra kiadó Galaktika könyvek sorozatában.)
 
Terjedelem: 252 oldal
Kiadó: Harmat
Ára: 1980 Ft-
C. S. Lewis C. S. Lewis – a szerzőről

Az 1898-ban Belfastban született írót a gyermekeknek szóló fantasy megalkotójaként tartják számon. édesanyját tíz évesen vesztette el. Keresztényi nevelését 31 évesen megtagadta hitével együtt, majd két év múlva erősebb hitben tért vissza az alapokhoz. Elmondása szerint ehhez sok köze volt J. R. R. Tolkiennek és egy másik barátjának. Közel három évtizedig dolgozott a Magdalen College-ban, majd 1954-ben Cambridge-ben a középkori és reneszánsz irodalom professzora lett.

Itthon is ismert a Narnia krónikái című regényciklusa, illetve vallási tárgyú művei, melyből az elsőt a Szent István Társulat jelentette meg.

 

 

]]>