Magyar kutatók újabb bizonyítékot találtak a génmódosított kukoricafajták környezet-egészségügyi kockázatára. A MON810 fajták toxintartalma több ezerszerese a kukoricamoly ellen használt növényvédőszerekének.

Az Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete, a gödöllői Szent István Egyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársaiból álló kutatócsoport vizsgálatai rámutattak arra, hogy az EU-ban engedélyezett MON810 jelű, géntechnológiával módosított kukoricafajták toxintartalma (kukoricamoly ellen ható Bt-toxin) száraz időben mintegy 7000-szerese, csapadékos időben pedig 3500-szorosa a kukoricamoly ellen használt növényvédőszer toxintartalmának.

A méreganyagot tartalmazó pollen a rovarokra is veszélyt jelent, többek között a kukoricaföldeken nagy mennyiségben előforduló, csalánhoz kötődő pávaszem hernyójára.

Azon túl, hogy a magas méreganyagtartalom a táplálékláncba kerülve veszélyes lehet az emberi egészségre, a Bt-toxint termelő kukorica tarlómaradványa negatív hatással van a talajlakó élőlényekre is.

A National Geographic cikke

]]>