Új megfigyelések alapján, az M12 jelű gömbhalmaz születése óta kb. egymillió csillagot veszített a Tejútrendszer gravitációs hatásai által, és 4-5 milliárd év múlva teljesen széthullik.

A gömbhalmazok a galaxisok, és így Tejútrendszerünk jellegzetes csillagcsoportosulásai. Nagyságrendileg 100 ezer – egymillió csillagot tartalmaznak, amelyek mindegyike az adott gömbhalmaz tömegközéppontja körül kering. A gömbhalmazok alakja gömbszimmetrikus, a centrumuk felé erős sűrűsödést mutatnak – ez adja jellegzetes megjelenésüket. A Tejútrendszer életének elején alakultak ki, és viszonylag nagy tömegük miatt stabil képződmények, tehát össszetartja őket saját gravitációs terük. élettartamuk több milliárd év, általában tízmilliárd évnél is hosszabb. Egy-egy gömbhalmaz tagjai tehát az adott halmaz centruma körül keringenek, az egyes halmazok pedig a Tejútrendszer középpontja körül mozognak, különféle térbeli helyzetű és eltérő mértékben elnyúlt pályákon.

Az M12 (NGC 6218) az Ophiucus csillagkép irányában, tőlünk 23 ezer fényévre, a Tejútrendszer belső vidékén található gömbhalmaz. A becslések alapján, mintegy 200 ezer csillagot tartalmaz, ezek nagy részének tömege, a korábbi feltételezések alapján 0,2 és 0,8 naptömeg közötti lehet.

Az [origo] cikke

]]>