http://www.sfportal.hu/images/stories/Events/Atjaro/Atjaro_Nap_06_03_05/kepregenyf_mini.jpg” alt=”” class=”imgleft” />Erős havazás és hosszú sor jellemezte a március első vasárnapját a Millenáris Parkban. A csapadékos időjárás elemzését meghagytuk a meteorológusoknak, és inkább a sorállás miértje után eredtünk. A kígyózó embertömeg eleje a Teátrum ajtajában veszett el.

Hamar kiderült: az embertömeg oka nem más mint az Átjáró Napi 2. Magyar Képregényfesztivál. A rendezvényre bejutva pedig már nem csak a hóesésben, hanem a falakra függesztett óriás képregényekben is gyönyörködhetett a nagyérdemű. Rövid kört téve odabent, megállapítható volt, hogy rengeteg alkotó és képregényműhely képviselteti magát a Millenáris Teátrumban. és érdeklődőben sem volt hiány, olyannyira nem, hogy néha még lépni is alig lehetett, hiszen azért mindenki meg-megállt az érdekesebb kiadványok mellett.

Ábrai Barnabás (Geek) a Pinkhell asztalánál
Aleksandar Zograf rajzos dedikációjaA nagyszínpadra bekukkantva látható volt, hogy sokak megelégedésére működik a vetítőgép. Többek között a Jetix képregény-adaptációk és a Hugo Pratt-képregény alapján készült Corto Maltese című francia rajzfilm is sokakat vonzott a nézőtérre. Később ugyanitt került sor az Alfabéta-díjak átadására is, mely elismerésben idén (és elsőként a történelemben) Odegnál Róbert, Fekete Imre és Marabu részesült. és ha már az alkotók: egész nap lehetőség volt az elismert rajzolókkal történő találkozásra, dedikáltatásra. S hogy legyen mire a kedvencektől kézjegyet kérni, a helyszínen természetesen lehetőség volt a különböző kiadványok, kötetek és füzetek megvásárlására is. Sokan órákig is csemegéztek az új és régebbi kincsek között, szépen fogytak a hazai és külföldi rajzolók által jegyzett munkák.

Gyûlnek az anime- jelmezesekA szakmai programokra vágyók sem unatkozhattak. A kisteremben bemutatásra kerültek a Szombat esti vadnyugat, a Disznóól, az Eduárd, a fapados képregényújság és Sin City 2 című kiadványok is. Később ugyanitt, Dodo Nita közreműködésének köszönhetően a romániai képregény-helyzetet ismerhették meg az érdeklődők, majd a Marvel-képregények magyar megjelenéséről folyt kerekasztal-beszélgetés. A Hajóorrban (ha az ember tuljutott a Magyar Képregény Akadémia grafikusainak grafikai iskoláján) ezalatt a képregényírás fortélyaival, a magyar képregény történetével, fordítási trükkökkel ismerkedhetett meg a nagyérdemű. Néha bizony fájó szívvel kellett több, egy időben kezdődő program közül választania a kíváncsiskodóknak.

Kiadói kerekasztal-beszélgetés a Teátrumban
{mospagebreak title=Jelmezverseny és koncert}Két nagyvásznas rajzfilmepizódot követően délután négykor jelmezverseny késztette az anime-rajongó tömeget tombolásra. A színpadon felvonuló jelmezes alakok kivétel nélkül mind anime-figurák voltak, Pókember és Batman valahol máshol váltották meg a világot. A jelmezverseny elsõ helyezetjjeiAz ötfős zsűrinek jelentős elvárásoknak kellett megfelelniük a győztes kiválasztásánál. Jól kellett dönteniük, mert a műfaj szerelmesei nem rejtették véleményüket véka alá: hangos tetszésnyilvánítással fogadtak minden jelmezest, és azok produkcióit.

A jelmezverseny és egy rövid kvízjáték után lépett a nagyszínpadra Aleksandar Zograf szerb grafikus, a fesztivál díszvendége és megtartotta a balkáni történéseket is felidéző, Képregény és valóság című előadását. A szellemi újdonságokat a későbbiekben nézni- és hallgatnivaló követte. Először az animációs filmek és a Trigun epizódjai a szemeket, majd este hét órától a Heaven Street Seven együttes dallamai a hallójáratokat kényeztették. Este nyolctól pedig 120 perc mozi zárta az eseményt, azaz a koreai Oldboy című film, melynek sztorija természetesen az azonos című japán képregényben gyökerezett. A filmet csak 18 éven felülieknek ajánlották, s nem véletlenül…
Az anime-rajongók asztala a Teátrum galériáján

A nagyszínpadon a Heaven Street SevenAki meglátogatta a rendezvényt, tanúsíthatja: az Átjáró Napi 2. Magyar Képregényfesztivál nem csak egy kellemes vasárnapi nap volt, sok-sok hazai rajzolóval, rengeteg képregénnyel, mozival és zenével, hanem sokkal több annál. A szép számú vendégsereg ugyanis bizonyította, a képregényre igenis szükség van Magyarországon, érdekli ez a műfaj az embereket. Kapcsolódó anyagok:
Megnyílt a Képregény Akadémia kiállítása

Sajtótájékoztató a képregényvesztiválról – újdonságok
Filmvetítések az Átjáró Napi II. Magyar Képregényfesztiválon Kapcsolódó fórumok: 
Képregényfesztivál, anime találkozó  
]]>