Megérett a szándék az indiai kormány részéről: a világ második legnépesebb országa beszáll az űrversenybe. A tervek szerint az indiai űrhivatal (ISRO) az elkövetkezendő másfél évtizedben nem csupán emberes űrrepülést fog végrehajtani, de a Holdat is szeretné elérni asztronautáival.

G. Madhavan NairG. Madhavan Nair, az ISRO vezetője, kijelentette, hogy hamarosan sor kerül India új űrprogramjának hivatalos ismertetésére is – előreláthatóan egy hazai konferencián. Eszerint 2020-ig India az emberi űrrepüléseken túl megcélozza a Hold felszínét is.

A technikai-gazdasági lehetőségek mellett talán a Hold iránt megélénkülő újabb nemzetközi figyelem is motiválhatja az indiai kormányt. Nemrégiben Oroszország is bejelentette, hogy kutatóbázist emelnének égi kísérőnkön, méghozzá 2011-12 körül. Kína is célpontnak tekinti a Holdat, sőt, a Mars-utazást dédelgető amerikai űrhivatalnak is segítségére lenne egy ottani űrbázis.

Mindez tényleg kézzelfogható közelségbe hozza egy közeli kolónia épülését, annak ellenére, hogy – amint azt az SFportal.hu is megírta – a Hold Shackelton-kráterében eddig feltételezett jégpor a legújabb kutatások szerint nem létezik, és ez kétségessé tette az ilyen irányú projekteket.

 

]]>