Az már közismert, hogy a Firefly rajongótábora hasonló jegyeket mutat, mint annak idején a klasszikus Star Trek sorozat rajongói – akiknek köszönhetően később új mozifilmek és sorozatok is elindulhattak. A New York Magazine publicistája most hasonló forradalom szagát érzi a levegőben – szerinte reális lehetőség az, hogy a Firefly kapcsán átrajzolódjon a televíziózás képe.
Kivonat a New York Magazine cikkéből.
Mindezek azon izgalmas lehetőség felé vezetnek minket, hogy: “Mondjuk azt, hogy Joss Whedon a Firefly megalkotója vissza akarja vinni a sorozatot a képernyőre." (Habár manapság az a televíziós frázis, hogy „vissza a képernyőre” pontosan olyan anakronisztikusan hangzik, mint az „átkapcsolni a tárcsán”) Mondjuk, hogy talált egymillió Firefly rajongót a világhálón – és bízzatok bennem, ők egyáltalán nem rejtőzködnek – akik mindannyian hajlandók kifizetni a $ 39.99-et egy újabb tizenhat epizódos Firefly évfolyamért. (Nem egy ésszerűtlen összeg, hiszen hány ember áldoz ennyit, egy teljes sorozatra DVD-nő) Nos, hirtelen Joss Whedon kapott durván 40 millió dollárt, hogy játszogasson vele – és nincsen szüksége TV társaságra. Vagy sugárzási időre. Vagy reklámozókra. Képes az átkozott show-ját egyenesen a számítógépedre sugározni, ha úgy akarja. Létezik már erre egyfajta mini precedens: a „váltságdíjas” játékok jelensége az online világban, melyben a társasjáték fejlesztője meghatároz egy összeget (általában egy kisebbet, mint pl. $ 1000), aztán mikor megkapta az erről szóló kötelezvényeket az idegenektől, akkor megalkotja a játékot, és ingyenesen útjára engedi. De a közönség által finanszírozott televíziózás felvet egy kevéssé fényes eshetőséget is. Elvégre már adott egy szórakoztatást szállító rendszer, amely mini vállalásokon keresztül önmagát finanszírozza a nézők milliói által. Ezek akkor is csak mozik, amelyek nem éppen az aranykorukat élik. Továbbá, ahol a demokrácia virágzik, onnan már csak egy lépés a tömeges erőszak: Milyen boldog lesz Joss Whedon, mikor a $39.99-t fizetők légiói, megalakítva a „megmentettükafireflyt.com” honlapot, követelik bizonyos megölt karakterek feltámasztását, illetve a számukra irritáló sztori elemek kiírását a sorozatból?
Bárhogy is, a Tv jóindulatú diktatúrájának napjai – kevés kenyér és sok cirkusz – a végükhöz közelednek, a forradalom megindult. A TV stúdiók még fejhetik a régi bevételi forrásokat, de az alapvető gazdasági törvényszerűségek, eltörlődtek – miszerint a TV sorozatokat árul a nézőknek – ami, tévés meghatározással élve, olyan mintha azt mondanánk, hogy a gravitáció törvénye semmis és minden az űrben lebeg. Minden fenn van a levegőben. Benne te is, tv néző, felszabadítva kényelmes karosszékedből, készen arra, hogy az utcán masírozz, és talán – csak talán – magaddal vonszold a Tv készüléked. ]]>