Társasjáték körökben egy ideje szinte csak az új,decemberben megjelenő játékról hallani. Nagy sikerrel szerepelt több bemutatón,persze alkotójának neve sem ismeretlen. Richard Borgról és az ő BattleLorejáról van szó. 

1886} 

A BattleLore játéktáblára vetett első pillantásra nagyonhasonlít a Memoir 44-re, ami szintén az előbb említett úriember nevéhez fűződik,de a figurák a középkor lovagjait és a fantasy világát idézik fel. Ám a lényegiújítás azonban sokkal többről szól, mint a külcsíny.

A BattleLore egy új fantasy-kalandjáték rendszer, mely atársasjátékok világát a miniatúrák és szerepjátékok világával hivatottösszekötni. Epikus harci játék a jól ismert hatszög raszteren, 210 szépenkidolgozott figurával, melyek egy része a kalandjátékokat egy másik része afantasyjátékokat idézi!

 

A lovagok mellett feltűnnek a mágusok, papok, törpék ésmegannyi szörny.


A játékmenet:

A harctér három részre oszlik: jobb, közép és bal térfélre.Minden forduló elején választ a játékos egy térfelet, lerak oda figurákat,ezzel állítja össze a csapatát.
A játékosok felváltva kerülnek sorra a különböző játékakciók kivitelezésével.Az aktív játékos egy parancskártyát kijátszva mozgatja a seregét vagy csatátkezdeményezhet. (A területkártyák azt mutatják, hogy melyik szárnyon lehetmozgatni a táblán a figurákat, a taktikai kártyák pedig azoknak azcselekedeteknek a pontos leírását, amelyeket e kártya segítségével kiviteleznilehet.)

Alapvetően három fokozatú csapatunk lehet, ezek tudásátszínekkel jelölik.

A legfrisebbek a zöldek, ők páncél nélküliek vagy minimálisvédelmük van, gyengén harcolnák, ám elég gyorsan mozognak.

A kékek alkotják a sereg gerincét, harci alakzatban vonulnak,képzettek a harcokban, jól felszereltek. Ők az átlag katonák.

A vörösök pedig az elit, a rohamcsapat. Ők a legerősebbharcosok, nehéz fegyverzettel és vérttel, ám egyben a leglassabbak is.


Minden egységet egy zászlóvivő vezet. A zászlóvivő minden egység legfontosabb,megkülönböztető tagja, hiszen elfogásával az ellenfél rögtön egy győzelempontotszerez. A zászlójának alakja segít megállapítani, melyik táborhoz tartozik az adottegység. A zászló háttérszíne mutatja az egység harci tapasztalatát. A zászlónlátható egy fegyver szimbólum (és az annak megfelelő tárgy a figura kezében –ilyen figurából csak az alap játékban 15 féle van) mutatja meg pontosan azegység harci képességeit. A zászlókat kivehetjük egy figura kezéből ésáttehetjük egy másikéba, nagyon sok érdekes ötlet felé nyitva meg az ajtót. Azegyik oldal hiányt szenved egy típusból? Csak kapjuk ki a vezérzászlót egyíjászcsapat kezéből és tegyünk a helyére egy reguláris zászlót. Egy egységbefejezte a táborban a kiképzést? Cseréljük ki a kék zászlót vörösre. Stb…

Mit kapunk a 70 eurónkért,amibe a játék kerülő

Szabálykönyvet, kaland leírásokat, 210 szépen kidolgozottfigurát, 58 zászlóvivőt és 15 féle fegyver szimbólumos zászlóst, természetesenegy játékteret (ami kétoldalas), 46 területet (föld), 166 kártyát, 2 vezetőilapot, 24 jelölőt és 12 csatakockát!

Ha ez nem lenne elegendő, kapunk mellé egy egy naposhozzáférési számot a Wonder Online-hoz, illetve ingyen hozzáférést az Onlinekaland szerkesztőhöz.

A Days of Wonder kiadó ezt a társasjátékot 10 éves kortólajánlja két személynek (vagy akár két csapatnak).

Honlap: http://www.battlelore.com

 

 

]]>