Az utóbbi mondjuk öt-hat évamerikai sorozattermését megfigyelve, két következtetést vonhatok le. Az első,hogy vagy most kezdem megérteni és értékelni a sorozatokat, vagy a lehetségesmásodik verzió az, hogy az amerikaiak ebben az időintervallumban megtanultak,jó sorozatokat készíteni. Mivel eddig is voltak egészen élvezhető tengerentúliakció/ sf / thriller szériák, igaz nem nagy számban, és azokat is tudtamértékelni, illetve másoktól is hallom, hogy felfedezték a színvonal javulását,így azt kell mondjam, inkább a második eset áll fenn. Most két egészen újgyöngyszemről szeretnék röviden írni, ezek a Heroes (Hősök) és a Jericho(Jerikó) cím alatt futókról.

1886}

Heroes

A szuperhősös mozikreneszánszukat élik napjainkban – feltehetően azért, mert mostanában erősenhős-deficitben vagyunk, ami a mindennapokat illeti. Elég csak az immáron háromrészes X-Men-re, a Fantasztikus Négyesre, az új Superman-re, vagy a Bat Manmozikra gondolni, de akár ide sorolhatom az animációs Hihetetlen Családot is.Ha nagyon akciódúsan akarjuk bemutatni a természetfeletti képességekkelrendelkező hősök kalandjait, akkor az egészestés mozifilm a nyerő, ám haalternatív megközelítéseket akarunk ábrázolni, vagy kicsit mélyebben szeretnénkbeleásni a hősök jellemébe, vagy civil életébe, akkor a TV sorozat lehet azüdvözítő, hiszen ebben van – vagy lehet – idő az évadok alatt árnyalni akaraktereket.

Erre remek példa az NBC csatornánfutó Heroes (Hősök) című sorozat. A történet szakít az eddig megszokottszuperhőssé válás metódusával, itt nem kell radioaktív pók, vagy űrbaleset,hogy valaki szuperhősi képességekkel bírjon, de még csak földönkívülimenekültnek sem kell lennie. A sorozatban az evolúció a kulcs mindehhez, amelyelméletet egy Chandran Suresh nevű indiai professzor állította fel. Az emberekszuperképességei egy fejlődési folyamat kapcsán, normálisan alakulnak ki,illetve öröklődnek tovább, s ezzel egy újfajta minőségű emberiséget hozvalétre. A baj csak azzal van, hogy nem mindegyikük áll erre készen lelkileg, éserre a konfliktusra épít a film. Egyszerű emberek szembesülnek a hihetetlenképességekkel, és ki így, ki úgy, de küzd a feldolgozásával. A történetben többfőhős szemén és életén keresztül láthatjuk ezt a küzdelmet. Van, aki ezt könnyenveszi és megpróbálja a képességeit az emberiség javára fordítani, de van köztükolyan is, aki személyes tragédiaként éli meg és csak egynek tekinti amindennapok gondjai között, és ha használja is őket, akkor az életének gondotokozó részeinek jobbá tételére fordít csak az erejéből, így megmarad(na) sajátsekélyes világában, hacsak valami titokzatos hívó szó nem hajtaná folyamatosanegymás felé ezeket az embereket. Embereket, mint Peter Petrelli a gazdagcsaládból való, de hospice ellátással foglalkozó ápoló, aki képes a repülésre,vagy Isaac Mendez a keményen drogos festő és képregény rajzoló, aki belőveképes megfesteni a jövőt, vagy Niki Sanders, a gyermekét egyedül nevelőinternetes showgirl, kinek tükörképe, mint egy alteregó jelenik meg és tesz igenérdekes dolgokat. De ide sorolhatnám (személyes kedvencként) Hiro Nakamurát, ajapán irodai dologozót, aki nagy képregény rajongó, és képes manipulálni atéridő folytonosságát, vagy akár Claire Bennet-et, a tizenhét éves pom-pomlányt, aki hihetetlen regenerálódási képessége miatt szinte sebezhetetlen. Asorozatban feltűnnek újabb és újabb egyszerű emberek, akik rájönnekképességeikre, és a szálak egymás felé terelik őket. és mindennek hátterébenegy titokzatos, szemüveges férfi és egy agyakat törlő mutáns, akik sokkaltöbbet tudnak, mintsem mi azt gondolnánk. A sorozat elég friss, az elsőszezonja tizenhárom részből áll, amelyből jelenleg a kilencedik epizódnáltartanak Amerikában, de hála a torrentek világának, aki nagyon érdeklődik, azmár nézheti őket eredeti nyelven, de akár magyar felirattal is. A sorozatnagyon addiktív, de azért őszintén ajánlom mindenki figyelmébe! Személyesértékelésem 9/10

 
Jericho

Ezt a sorozatot azok figyelmébeajánlom, akik kedvelik a poszt-apokaliptikus gondolatkísérleteket, a „mi lenneakkor, ha” típusú mondatokat. Illetve a Fallout című játék és a Mad Max mozikrajongóinak is érdekes lehet. Mondhatnám azt, hogy a Jericho a CBS csatorna„ellensorozata” az NBC „Heroes”-ára, és nem is tévednék tán olyan nagyot,hiszen egyszerre indultak és ugyanúgy a kilencedik epizódnál tartanak. Akülönbség mindössze annyi, hogy a Jericho első évadja várhatóan huszonkétrészes lesz.

Az alapszituáció szerint egy ötéve elutazott tékozló fiú hazatér szülővároskájába, Jericho-ba, (amelyből tíz létezikténylegesen az USA-ban, de egyik sem azon a környéken, ahol a film szerintlennie kellene, azaz Kansas államban, valahol a Topeka, Wichita, Salinaháromszögön belül) hogy meglátogassa családját, amikor egy rejtélyesatomtámadás indul meg az Egyesült Államok ellenen. A rádió, a tévé, a telefonokelnémulnak, és a városlakók ott maradnak kétségek közt. A város rátermettpolgármesterének köszönhetően nem tör ki túl nagy pánik, így elkezdhetikszervezni a város életét ezekben a zűrös időkben is. Természetesen beindulnak abonyodalmak, mint radioaktív eső, bűnözés, tűzvész, személyes problémákkiéleződése. Itt is, csak úgy, mint a Heroes-ban, az egyszerű polgár, azátlagember szemével követhetjük végig az eseményeket. A dráma a személyeskapcsolatok kuszaságában és a helyzet kilátástalanságában gyökerezik, és itt istermészetesen felbukkan a titokzatos idegen archetípusa, aki sokkal többet tud,mint amennyit elmond. A Jericho egy lassabban csordogáló, de talán emberekhezközelebbi sorozat, ám nem találom olyan átütőnek és újszerűnek, mint a Hősöket.Ilyen az atomháború után „hogyan is kellene túlélni” filmekből van már jó pár;ebből a tekintetből nem hoz sok újat, de azért egy kifejezetten nézhető éskövetésre érdemes sorozatnak tartom. A személyes értékelésem 7.5/10.


 

 

]]>