1871-ben történt, hogy amint sűrű köd ereszkedett a tengerre, négy férfi iszonyatos bűntettet követett el. A klipper utasai és teljes legénysége elsüllyedt a hajóval együtt. A hullámsír elnyelte őket, nevük, életük, múltjuk feledésbe merült, és az áthatolhatatlan köd több generáción keresztül elrejtette gyilkosaik szörnyű titkát. Elérkezett a pillanat, hogy az örök békességet hiába kereső szellemek a felszínre emelkedjenek, és feltárják a sötét múltat.

Midőn Nick Castle (Tom Welling), a Sea Grass nevű hajó kapitánya, és első tisztje, Brett Spooner (DeRay Smith) horgonyt vetnek a tengeren, és a vasmacska egy, a tengerfenéki sziklák közé ékelődött ócska matrózzsákon landol, felhasítva azt, akaratukon kívül iszonyatos események sorozatát indítják el, amelyek halálos következményekkel járnak otthonuk, Antonio Bay lakóira nézve.

Röviddel ezután a hullámok különböző tárgyakat vetnek partra: egy régi aranyfésűt, egy ódon zsebórát, egy arany zenélő dobozt. A tárgyak korábbi tulajdonosainak bosszúszomjas szellemei lecsapnak Antonio Bay lakóira.

Így kezdődik a rémálom John Carpenter 1980-as horrorklasszikusának remake-jében. A történetet némiképp átírták ugyan, aggodalomra azonban semmi ok, hisz Carpenter mester végig személyesen felügyelte a forgatást. Ahogy az egyik főszereplő, Maggie Grace, találóan fogalmazott: „Egyfajta jelzőfényként működött. Nagy segítségünkre volt abban, hogy beleéljük magunkat az eredeti történet világába.”

Remake-ről lévén szó, a készítők igyekeztek új tartalommal megtölteni a filmet. Tom Welling szerint „az A köd lényegében a felelősségről szól. A szereplők szerencsétlenségére azonban nem saját, hanem őseik felelősségéről. A filmnek ugyanakkor bizonyos, környezettel kapcsolatos üzenete is van, hiszen nem tudhatjuk, hogy amit ma teszünk, hogyan hat ki az eljövendő nemzedékekre, ezért felelősséggel tartozunk tetteinkért.”

Két és fél évtizeddel telt el az eredeti változat bemutatása óta. Egy új generáció nőtt az óta fel, és az új film most nekik próbálja meg ugyanazt a kéjes borzongást nyújtani, mint elődje. Hogy mennyire lett tökéletes az A Köd azt majd a nézők eldöntik, magáról a műfajról azonban így nyilatkozott John Carpenter:

„A horrorfilm a hetedik művészet megszületése óta virágzik. Nincs az a néző, aki ne tudna viszonyulni a horrorélményhez. Eleve félelmekkel születünk. Kiabálva születünk bele a világba, miközben a fenekünkre csapnak. és mindenki ugyanazoktól a dolgoktól fél. A humor területén létezhetnek kulturális különbségek, a horror vonatkozásában azonban nem. Tehát a horror tökéletes.”
Kapcsolódó anyagok:
A köd – egy remake születése


A Revolution Studios bemutatja
a Debra Hill Production és a David Foster Production produkcióját
„THE FOG”
Főszereplők: Tom Welling, Maggie Grace, Rade Sherbedgia, Selma Blair
Írta: John Carpenter és Debra Hill forgatókönyve alapján Cooper Layne
Producer: Debra Hill, David Foster, John Carpenter. Executive producer: Todd Garner, Dan Kolsrud, Derek Dauchy
Fényképezte: Nathan Hope. Látvány: Michael Diner, Graeme Murray. Vágó: Dennis Virkler. Jelmez: Monique Prudhomme
Casting: Amanda Mackey, Cathy Sandrich Gelfond. Zene: Graeme Revell. Rendezte: Rupert Wainwright

Színes, feliratos amerikai film, 2005, 100 perc

]]>