Sokan úgy tartják, az X-men sorozat az eddigi legjobb képregény-adaptáció. Ezzel a véleménnyel lehet vitatkozni, ahhoz azonban nem férhet kétség, hogy az X-men 2. sikere után a folytatás borítékolható volt. Idén a mutánsok újra megszállják a mozikat, lássuk, mi újat tartogatnak!

Az első és legfontosabb változás a rendező személyében történt. Az eddigi két filmet készítő Bryan Singert a 20th Century Fox ugyan felkérte a munkára, de a szakember már elkötelezte magát az egyik legújabb képregény-adaptáció, a Superman visszatérmellett. Mindennek dacára Singer azt nyilatkozta, szívesen elvállalná amár-már saját gyermekének tekintett X-men sorozat folytatását, de aszerződése kötelezi. Így, mivel a stúdió minél hamarabb hozzá akartlátni a film elkészítéséhez, közös megegyezéssel egy új rendezőt, Brett Ratnert állítottak a stáb élére. 

X-men 3. (2006)A 36 éves szakember ugyan mégcsak most ismerkedik a képregény-adaptációk világával, de munkáikapcsán elmondható, a humor és az izgalom garantált. Brett Ratnernevéhez olyan nagy sikerű hollywoodi produkciók köthetőek, mint példáula Vörös Sárkány, vagy a Csúcsformában 1-2. Annak idején úgy nézett ki, hogy az X-men első részét is ő készíti, de akkor épp lecsúszott a rendezői székről, most azonban rámosolygott Ratnerre a szerencse.

A rendezői csere rányomta bélyegét a stábtöbbi tagjára is, Singer ugyanis több értékes munkatársat csábítottmagával az éppen készülő Superman-filmhez, így tehát megváltak John Ottman zeneszerzőtől, Newton Thomas Sigel vágótól valamint két forgatókönyvírótól – Mike Doughertytől és Dan Harristől – is. Maradt viszont Zak Penn,hogy segítsen a történet megírásában. Úgy tűnik, a szakemberképregények megfilmesítésére szakosodott, mivel olyan produkciókforgatókönyvei kerültek ki a keze alól, mint az Elektra, a Fantasztikus Négyes, az X-men 2.-ről nem is beszélve.

Beast (Kelsey Grammer)Ami a színészgárdát illeti, az X-men 3: A végső felállás (The last stand)  igyekszik hű maradni az alcíméhez, valóban ez lassan az a végső formáció, aminek Stan Leeannak idején megálmodta. Egy pletyka szerint a mutánsok megteremtőjeazért döntött úgy, hogy a hősei szuperképességekkel szülessenek, mertlusta volt mindegyik karakter esetében kitalálni, mily módon tettekszert a hatalmukra. A Stan Lee-féle eredeti verziót nem feledvetömegével bukkannak föl az új, szupererővel rendelkező mutánsok mind ajó, mind a rossz oldalán, de természetesen a régi törzstagokról semfeledkeztek meg a készítők.

{mospagebreak title=Az X-men 3. szereplői}

A filmvásznon újra találkozhatunk a nehéz természetű kanadai mutánssal, Farkassal (Hugh Jackman), a szélsőséges nézeteiről híres/hírhedt Magnetoval (Sir Ian McKellen), sőt, az előző részben tragikusan elhunyt Jean Grey (Famke Janssen) is feltámad a korábbihoz képest jóval nagyobb hatalom birtokában.

Jean Grey (Famke Janssen)Az új mutánsok főleg a jó oldalánjelennek meg, hogy szuperképességeiket az igazság szolgálatábaállítsák. Felbukkan például a csinos Kitty Pryde (Ellen Page),aki játszi könnyedségekkel sétál át a szilárd tárgyakon, vagymegismerkedhetünk a külsőre rémisztő, de mégis kedves Beasttel (Kelsey Grammer). (Beastet a magyar képregényekben „Bestia” néven ismerhettük meg.)
 
Atörténet izgalmasnak és fordulatosnak ígérkezik. A mutánsok, mint azemberi evolúció egy újabb lépcsőfokán álló teremtmények, még mindigkisebbségben vannak a hétköznapi homo sapiensekkel szemben, akik abiológiai fejlődést egyfajta káros betegségnek tekintik, és igyekeznekminden eszközzel meggátolni annak terjedését. Az X-men 3: A végső felállás
(The last stand)
című filmben a két fél között dúló harc jelentősen az emberiség javárabillen, miután egy kutató (Shohreh Aghdashloo) kifejleszt egygyógymódot, amivel a mutáció kezelhető.

A produkció amerikai premierje 2006. május 26-án lesz, tehát idehazajó sokat kell még aludni, hogy újra találkozhassunk kedvenceinkkel.Mindazonáltal érdemes lesz várni, lelkes és odaadó társaság gyűlt összeazért, hogy jól szórakozzunk.

{mosgoogle center}

]]>