Budapestre érkezett a VII. Galaktika Nemzetközi SF & F Vándorkiállítás. A Debreceni Vasutas Egyetértés Művelődési Központ és a Galaktika magazin által meghirdetett pályázatra százhúsznál több pályam? érkezett. Ezeket május 14-től a Békásmegyeri Közösségi Házban tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitóján ott volt az SFportal is: képes beszámolónkat olvashatjátok alább. Burger István, ifj. Kuczka M. Péter és Müller KárolyEgy ugrás csupán a HéV békásmegyeri megállójától a Békásmegyeri Közösségi Ház (Csobánka tér 5.), amelynek előcsarnokában a VII. Galaktika Nemzetközi SF & F Vándorkiállítás képei kaptak helyet. Leszállunk a Hévről, bal felé áthaladunk az aluljárón, majd átvágunk a parkos téren, és már meg is pillanthatjuk a helyi művelődési ház lapos épületét. A vándorkiállítás budapesti megnyitójára itt került sor, az előadóteremben. Elsőként ifj. Kuczka M. Péter lépett a termet körbeül? közönség elé. A Békásmegyeri Közösségi Ház Ifj. Kuczka M. Péter és Óberfrank PálA Galaktika magazin alapítójának és hajdani főszerkesztőjének – édesapjának – idejére emlékezett vissza ifj. Kuczka M. Péter. Felidézte azt a csaknem három évtizedet, melyben a magyar SF meghatározó szereplője volt a Galaktika, és emlékeztetett arra, hogy európai szinten elismert volt. Persze akkor még más volt a sci-fi szerepe és más a megítélése is: sok esetben a sci-fi nyelvével lehetett csak kimondani az akkor kimondhatatlant. Óberfrank Pál Szentmihályi Szabó Péter egy réges-régi írását olvasta fel, mely a Galaktika szerkesztőségében játszódott – ugyan hol másutt? –, és szereplői a hajdani szerkesztőségi tagok voltak. A rövid novella után Hekler Melinda énekelt el egy dalt a Padlás című musicalből. A kiállításmegnyitó után jöhetett a hatvanhárom alkotás megtekintése
A kiállítást Burger István, a Galaktika magazin főszerkesztője nyitotta meg Müller Károllyal, a Debreceni Vasutas Egyetértés Művelődési Központ igazgatójával. Az első pályázatot tizennégy évvel ezelőtt hirdette meg a debreceni művelődési központ, akkor még „élt” a régi Galaktika. A kilenc évnyi szünet után megjelenő új magazin aztán új lendületet is hozott: a képzőművészeti pályázat kiegészült irodalmi pályázattal és a vándorkiállítás felvette a Galaktika nevet. a kiállított képeket nem elég nézni - alaposabban is szemügyre kell venni őket.
Rák Béla, a legjobb humoros alkotás díjazottja, képei mellettA tavalyi pályázati kiíráskor tematikai megkötés is volt: „Kezünkben a jövő?” címmel. Müller Károly ugyan csak körülbelüli számokat tudott mondani, de mi kipuskáztuk őket a megfelelő helyekről: a képzőművészeti pályázatra ötvenhárom alkotó száztizenegy műve érkezett be, és a zsűrizést követően negyvenkét művész hatvanhárom alkotását válogatták be a kiállítás anyagába. A kiállítás egyébként nem áll meg Budapesten. Folytatja útját az országban, és a tervek szerint még több helyen is megtekinthető lesz.

]]>