Olykor nem csak amunkánk, de a hobbink is megköveteli a hosszú órákon keresztül való ülést. Hairodában dolgozunk, minden szükséges eszköz kéznél kell, legyen, a gyors munkavégett, nem állunk fel. Hasonló a helyzet a szerepjátékoknál is, akár asztali, akár on-line válfaját űzzük. Persze mindennek ára van..

1886}

Nemhiába hirdetik,hogy az ember életében fontos a mozgás, a rendszeres sporttevékenység.Szervezetünk ellenálló lehet ilyen és olyan fertőző betegségekkel szemben, deha nem vigyázunk, könnyen olyan folyamatok alakulhatnak ki belsőnkben,amelyeknek a következményei is súlyosak… pedig megelőzni őket igazán egyszerű.

Az ember képesarra, hogy folyamatosan akár nyolc órát is ücsörögjön egyhelyben, anélkül, hogyfelállna. Irodai munka, asztali szerepjáték, on-line játék – mind képesolyannyira lefoglalni minket, hogy nem is érezzük az idő múlását. Testünkviszont érzi, és képes kegyetlenül bosszút állni a hanyagolásért.

A kényelem ára a mélyvénástrombózis, amely során egy vérrög eltorlaszolja a láb mélyen fekvő ereit,és így részben vagy teljes egészében blokkolja a véráramot. Ennek súlyoskövetkezményei születhetnek: tüdő embólia, vagy akár poszttrombotikus szindrómakialakulásával fenyeget.

Tüdőembólia akkor alakul ki, amikor az érfalra ragadt rög (vagy egy része)leválik, s belekerülvén a véráramba elutazik a tüdő felé, és ott megakad egyvéredényben. Egy kisebb rög még nem okoz komoly fájdalmakat, de egy közepesvagy annál nagyobb darab súlyos légzési nehézségeket és mellkasi fájdalmakatokoz. Ájulás, hirtelen halál – ijesztő, de sok esetben tüdő embólia a felelősérte.

A poszttrombotikusszindróma esetében az illető már régóta szenved mélyvénás trombózisban. Amélyen fekvő eret elzárja a rög, így több vér áramlik a láb többi erében. Ennekkövetkeztében a lábszár megdagad, fájdalommal jár minden lépés, és kiütések iskeletkezhetnek a bőrön. A szindróma kialakulásának nagyobb az esélye, ha alábban több vérrög képződik, illetve, ha valaki túlsúlyos.

A mélyvénástrombózisnak nem csak a következményei fájdalmasak, hanem maga a mélyben fekvőerek elzáródása is. Már ennek következtében feldagadhat a láb, kipirosodhat,felmelegedhet. Ha valaki ezeket a tüneteket észleli magán, tanácsos minél előbborvoshoz fordulni.

Ám mint mindenbetegséget, ezt is meg lehet előzni. Nem szükséges hosszú órákon át egyhelybenülni, legalább óránként sétáljunk egy pár percet – menjünk ki kávét vagy üdítőtinni, tartsunk a játék közben szünetet, ez alatt végig lehet gondolni az eddigieseményeket, és hogy hogyan lehet folytatni a játékot.

A legjobb megoldáspedig az, ha mindennap a programunkba beiktatunk egy 30-60 perces sétát – ezélénkíti a vérkeringést, és csökken a trombózis kialakulásának a veszélye. Nohaa trombózisnak számos más oka is lehet, erre is ugyanúgy figyelni kell, mint ahelyes táplálkozásra. A dohányzás ugyanúgy képes trombózis előidézésére, ahogya fogamzásgátló tabletták is (noha ez ritkán fordul elő, akkor is más kockázatitényezőkkel együttvéve).
 

A 21. századi embernaivan azt hiszi, hogy az orvostudomány már lassan mindenre talál megoldást.Több példa felsorolható itt, ám nem szabad azt hinnünk, hogy ha már valamirevan megoldás, gyógyszer, nem kell félnünk az adott betegségtől. Pedig megelőznisokkal könnyebb, mint kezeltetni…


]]>