Sokadjára nézem meg a Babylon 5 sorozat utolsó részét… és mégmindig meg tud könnyeztetni. Komolyan, JMSnek csak ezért az egyepizódért kijárna valami Oscar kaliberű díj. Ha valaki tökéletes módonlezárta a tévésorozatát, az ő volt. Az utóbbi hónapokban a Battlestar Galactica remake állandóanveszélyeztetni a Babylon 5 első helyét a személyes toplistámon, aztánleveszek a polcról egy-egy epizódot, és mindig rájövök arra, hogy mégiscsak JMS az aranyérmes.
Csak a búcsúepizód miatt érdemes megnézni teljes 5 évadnyi Babylon 5epizódot, komolyan mondom. Ahogyan JMS tökéletesen játszik a nézőkérzelmeivel, az valami fantasztikus. Tökéletesen átadja a "Sleeping InLight" című rész a búcszúzás, egy korszak lezárásának fájdalmát, ugyanakkor mégis megnyugtatva, vigasztalva a nézőt.
A Babylon 5 lezárása igazán szívhezszóló. Emlékszem, amikor még csak azRTL klubon néztem a sorozatot, és mondták nekem egyesek, akik máregyszer-kétszer látták is teljes egészében a sorozatot, hogy az utolsórész össze fog törni mindenkit… hogy rengetegen elsírták magukatrajta… én nem hittem nekik, hogy ennyire erőteljes lehet egy"egyszerű" tévésorozat búcsúja.
Pedig igazuk volt. Amikor minden egyes sorozat és mozifilm esetében azt hallja az ember,hogy a színészek, rendezők, egyéb alkotók mennyire megkedveltékegymást, és mennyire fájdalmas volt a végére érni a munkának, akkor azember hajlamos szkeptikussá válni, és olcsó marketingfogáskéntelkönyvelni magában az erről szóló cikkeket. A Babylon 5 esetébenviszont kétség sem fér hozzá, hogy valóban olyasfajta közösséggéérlelődött a gárda, mint amit a képernyőn is láthattunk. Hiszen amikora "Sleeping In Light"-ot forgatták, akkor valóban úgy hihették: ez asorozat vége – és ez meg is látszott az életszerűen bánatosalakításokon. Egy szó mint száz: a rendezés, a vágás, a forgatókönyv, a színészijáték olyan tökéletesen klappol, ahogy ritkán látni akár tévében, akármozivásznon… és valóban méltó befejezése a valaha készített legjobbSF sorozatok egyikének. Köszönet Joe Michael Straczynski-nak érte.
]]>