Thomas Reiter személyében először küld embert az űrbe az Európai Űrügynökség (ESA). Az európai asztronauta több hónapot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Reiter május 3. és 22. között utazhat az amerikai Discovery fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra – adta hírül az ESA moszkvai közleményében. Reiter hat vagy hét hónapot tölt majd el az űrben. Ő lesz az ESA első űrhajósa, aki a szovjet és orosz asztronauták alkotta legénység tagjaként először vesz részt a 2000 novembere óta végrehajtott küldetésekben.

Reiter az ISS-13, vagyis a Nemzetközi Űrállomás tizenharmadik expedíciójának lesz második mérnöke, és együtt tevékenykedik majd Pavel Vinogradovval és Jeffrey Willimas-szel, akik az orosz Roscosmos és az amerikai NASA űrügynökség asztronautái.

Az amerikai és az orosz űrhajóst Reiter előtt, március elsején szállítja az ISS-re a Szojuz TMA-8-as orosz űrhajó. Reiter, akinek a létfontosságú rendszerek (oxigénellátás, hőmérséklet-, nedvességszabályozás) felügyelete lesz majd a feladata, végrehajt majd egy űrsétát és megkezdi azoknak a hosszú távú kutatásoknak az első ciklusát is, amelyeket európai kutatóközpontok és vállalatok koordinálnak. A FigyelőNet cikke

]]>