A régészek a Ciszjordániában megtalált egykor monumentális épületről úgy vélik, hogy az a világ egyik legidősebb templom. De ami talán még ennél is izgalmasabb, hogy a szakemberek szerint alatta a találkozás sátrának nyomai találhatóak, melyben hosszú évszázadokon keresztül a frigyládát tárolták. 

Az izraeli fennhatóságú Ciszjordániában lévő település, Siló közelében található romok feltárásának során a régészek különlegesen gazdagon díszített mozaik padlóra bukkantak, melyek Jézusról mesélő írásokat tartalmaznak. A Yitzhak Magen és Jevgenyij Aharonovics által vezetett kutatócsoport a leletet 4. századira datálja, ami azt jelenti, hogy a világ egyik legősibb keresztény templomáról van szó. „Nem merném biztosan állítani, hogy ez a legelső mai értelemben vett szabályos keresztény templom, de mindenképpen az elsők egyike” – nyilatkozta Aharonovics, aki elárulta azt is, hogy találtak egy nagyon különös feliratot, mely többször is említi Silót, a bibliai települést. Ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a 4. századi katedrális a „találkozás sátrának”, a Biblia szerint az első, Isten parancsára készült szentélynek a helyére épült.
 
A Szentírás szerint a frigyládát, melyben a Mózes által az Úr parancsra készíttetett, két kőtáblára vésett Tízparancsolat található, a találkozás sátrában tartották több évszázadon keresztül. Majd Kr.e. 1000 körül kisebb kitérők után a Salamon király által építtetett jeruzsálemi templomba szállították. Négyszáz évvel később a templomot a babiloniak lerombolták, a frigyládának pedig nyoma veszett. A kutatók nagy dilemmája, hogy a frigyláda nyomait kutatva felszedjék -e az önmagában is páratlan leletnek számító gyönyörű mozaikot. A modern Siló település elöljárói arra kérik a régészeket, hogy mindenképpen folytassák a feltárási munkálatokat. Az An-no.hu cikke

 

 ]]>