A Battlestar Galactica-rajongóktábora még nem olyan kiteljesedett, mint a Star Trekeseké; ez mondjuknem is csoda annak fényében, hogy előbbi sorozatot csak most tűzteműsorára a TV2. A múlt vasárnapi, Millennáris Parkban rendezett Star Trek – Battlestar Galactica találkozón meglehetősen szűk létszámban képviseltették magukat a BSG-sek, de Katona Zoltán, egy, a rajongókat tömörítő internetes fórum vezetője elárulta: jóval többen vannak.

{mosgoogle center} – A fórumonzajlik az élet – mondta. – Szépen fejlődik, egyre többen vannak, ésgondolom, most hogy idehaza is vetítik a BSG-t, tovább nő majd a tagokszáma. Mi nem vagyunk hivatalosan bejegyzett klub, ez tulajdonképpenmég csak egy baráti kör, de majd meglátjuk, mi alakul ki. Ha arra kerüla sor, akkor természetesen lesz majd találkozó is.

A rendezvényen résztvevő fórumozók perszejól ismerik a Battlestar Galacticát, mindkét évadját látták már. Ennekmegfelelően össze tudják hasonlítani az eredeti epizódokat azzal, amitmost láthatnak a magyar csatornán. Teljes az egyetértés köztük arról,hogy nem így kellene promócionálni ezt a sorozatot, mint ahogy aztidehaza – eddig – sikerült.

Kétoldalt: Katona Zoltán és Székely Kati az Átjáró Találkozásokon
– Már a magyar cím is nagyon idétlen. Ez a „Csillagközi romboló„- vagy mi – teljesen más benyomást kelt, mint amiről maga a sorozatszól. A szinkronok is furcsák: nem csak azért, mert az, aki eredetinyelven látta az epizódokat, megszokta, hogy melyik szereplőhöz milyenhang társul, hanem ezek a mostaniak valahogy a karakterekmegjelenéséhez sem illenek. De szerintünk a legnagyobb baj az, hogynincs elég reklámja. Pontosabban semmi reklámja nincs. Az igaz, hogyfőműsoridőt még Magyarországon nem bírna el egy sci-fi sorozat, de ez adélutáni időpont (szombat délután, 14:25 – a szerk.) sem éppen alegjobb. Igaz, végül is aki meg akarja nézni, annak megfelel.

Az 1978-ban hódítóútjára indult Battlestar Galacticárólnem mondhatni, hogy éppen egy hipermodern alkotás. De a társaság tagjaiszerint van benne valami különleges, ami odaragasztja az embert aképernyő elé, ugyanakkor megkülönbözteti más, hasonszőrű, esetleg újabbkeletű sorozatoktól.

– A BSG-ben mindenki megkapja azt, amihozzá közel áll. Vannak benne akciójelenetek, igazi világűrbelilövöldözős harcok – mint ahogy azt a legtöbb néző „elvárja”, de azemberi szálak nincsenek ennek alárendelve, és még egy csipetnyierotikát is talál benne az, aki arra vágyik. és számomra – mondta Székely Kati– az is nagyon fontos, hogy legyen az egésznek valamilyen tudományosalapja. Más sorozatokra ez – főleg régen, a kezdetekkor – nem voltéppen jellemző.

A jelenlévők egyetlen hölgytagja azt is reméli, hogy a BSG végleg megváltoztatja az emberek hozzáállását a sci-fi sorozatokhoz:

– Régen gyakran fordult elő, hogy egyesismerőseim furcsán néztek rám, hogy én ilyesmit nézek a tévében. Igaz,ők gyakran még a horrort sem tudták megkülönböztetni a sci-fi-től(talán az Alien-filmek miatt). Valahogy mindig azt éreztettékvelem, hogy ilyenkor kicsit elvarázsolt vagyok. Szerencsére ez ma máregyre kevésbé van így. Szerintem lassan elfogadják az emberek ezt aműfajt is, és ha nem is nézik, legalább megértik azt, aki ezeketszereti. Mondjuk néhány év még szükséges a teljes elfogadáshoz, megpersze az, hogy egyre több ilyen sorozat kerüljön a képernyőre. Kapcsolódó anyagok:
Battlestar Galactica – Csillagközi romboló az AXN-en
Lucy Lawless ismét a Battlestar Galactica fedélzetén
Battlestar Galactica: legendás idők legendás sorozata
Anti-Trek: Battlestar Galactica (Vélemény)
Kampánytémák – BSG és DS9
Battlestar Galactica – webes közvetítés
Starbuck vs. Starbuck
Battlestar Galactica – lesz harmadik évad Kapcsolódó fórumok:
SPOILER Battlestar Galactica fórum az SFportalon 
SPOILERMENTES Battlestar Galactica fórum az SFportalon

]]>