Miközben idehaza ma elérhetővé vált magyarul is a Harry Potter – sorozat legújabb, immáron hatodik kötete, A Félvér Herceg, külföldön a Warner Brothers stúdió elkezdte forgatni A Főnix Rendjének filmváltozatát. A szereposztás nem változik, csak bővül.

A legújabb rész készítése hivatalosan ezena héten kezdődött, habár a forgatókönyvre és a szereplők kiválasztásáramár januárban rábólintottak a tulajdonosok. Az előző filmekhez képestegy óriási változás történt, ugyanis a forgatókönyvíró most először nemSteve Klaves lesz, hanem Michael Goldberg.

Az új vállalkozáshoz új rendezőt is találtak, és a Tűz serlegét filmvászonra vivő Alfonzo Cuarón helyett David Yates fogja életre hívni a Roxfort világát. Hogy miért változtattak az eddig csak filmdrámákat készítő Yatesre, arra a producer, David Heymanadta meg a választ: „Davidet remek rendezőnek tartom, ő egyike azonkeveseknek, akik képesek tökéletesen megvalósítani egy elképzeltvilágot, mindemellett pedig a karakterek személyiségével is művészienbánik.”
     
Ami a szereposztást illeti, nagy megnyugvást jelenthet a Harry Potter rajongóknak, hogy a három főhős – Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson– egyaránt részt vesz a forgatás elkészítésében, sőt osztálytársaikatis ugyanazok az ifjú angol színészek fogják megszemélyesíteni, akikeddig is.  Rupert Grint, Emma Watson és Daniel Radcliffe     
Az igazán nagy hidegzuhany akkor érte a törzsközönség tagjait, mikor Gary Oldman menedzsere a múlt hónapban bejelentette, ügyfelét mindezidáig nem keresték meg a Főnix RendjeSirius Blackjének szerepével. A Warner Brothers gyorsan korrigálta ezta hibát, és a februári híradások már arról számoltak be, hogy nemcsak aBlacket alakító Gary Oldman szerepe a holtbiztos, hanem az előzőrészből kimaradt David Thewlis is újra fel fog tűnni Remus Lupin professzor bőrébe bújva. {mosgoogle center}
{mospagebreak title=Új szereplők}     
Arégi szereplőkkel tehát egyelőre nincs gond, viszont az újakválogatásánál rendesen megizzadtak a késztők. A legnagyobb gondot afiatal roxforti – kicsit elvarázsolt – tanuló, Luna Lovegoodkiválasztása jelentette. Angliában ugyanis nagyon nehezen találták mega megfelelő jelöltet, de a Warner Brothers stúdió hangsúlyozta, mégegyszer nem hajlandóak kitenni magukat annak a tortúrának, amit alegutóbbi film kapcsán a Parvatil-ikreket megszemélyesítő testvérpárkiválogatása jelentett, ezért Evanna Lynch (Luna Lovegood)aztán a meghallgatás teljesmértékben zártkörű lesz. Ám a tökéletes Luna Lovegood csak nem akartelőbújni egyik ifjú tehetségből sem, így mégis, ez év január 14-énnyílt válogatásra invitáltak minden 14 és 16 év közötti angol és írkislányt, akinek van kedve szerepelni a legújabb Harry Potter filmben.
     
Sokaknakvolt kedvük. Több, mint 15 ezer színészpalánta ácsorgott a télihidegben azon a bizonyos szombati napon, de végül is kikerült közülük afiatal boszorkánytanonc tökéletes megformálója, Evanna Lynch. Amia többi szereplőt illeti, a készítőknek már nem volt ilyen nehézdolguk. A roxforti főinspektort, Dolores Umbridgeot a kitűnő angolszínésznő, Imelda Staunton alakítja. Hogy nem ismeretlen neki a mese világa, azt rögtön jelzi, hogy Staunton a Nanny McPhee – A varázsdada című film elkészítésében is részt vett. 
     
Meglett ugyanakkor a kvibli öregasszony, Mrs. Figg ideális megformálója is, Kathryn Hunterszemélyében. Jelenleg az a legnagyobb kérdés, hogy vajon ki lesz az aszerencsés színésznő, akinek megadatik, hogy a merengőben látott LillyEvanst – kiből később Lilly Potter lesz, Harry anyukája – alakítsa. Aszigetországi pletykalapok egyre biztosabbak benne, hogy ennek aszereplőválogatásnak a legnagyobb esélyese Susanna Shinner lesz, a 17éves nottinghami tinédzser.
     
Imelda Staunton (Dolores Umbridge)Mára színészek körültekintő kiválogatásánál is látszik, hogy semmit sembíztak a Warner Brothersnél a véletlenre. Ezt tanúsítja az is, hogy a Harry Potter és Tűz serlegéért Oscar-díjra jelölt díszlettervezőt, Stuart Craiget is felkérték a folytatásban való részvételre.
     
Haminden a tervezett ütem szerint halad, akkor 2007 júniusában külföldönmár a mozikba kerül a legújabb Harry Potter film, ami Magyarországratalán csak szeptemberre érkezik meg. Sajnos a jó munkához idő kell. Kapcsolódó anyagok:
Megjelent a Harry Potter és a Félvér Herceg
J. K. Rowling: a titkárnő, aki kitalálta Harry Pottert


{mosgoogle center} ]]>