Doktor Kende Orbán-könyve nem ölt meg minket, hanem megedzett: áltudományra áltudománnyal, szocialistaközeli horoszkópra kamu grafológiai elemzéssel tromfolunk. A kötelezően kézzel írt képviselői vagyonnyilatkozatok közül szerkesztőnk kiválasztotta néhány, a kampányban várhatóan főszerephez jutó nő és férfi űrlapját, majd a nevek kitakarása után átadta azokat grafológiában jártas munkatársunknak. Írta az Index, amelyik élete egyik mélyrepülését követte el ezzel a cikkel. (A másik ugye II. János Pál halálakor kiadott publicisztikája volt, Game over JP2 címmel.) A Grafológiai Intézet természetesen felháborodott, és levélben tiltakozott a cikk ellen – teljesen jogosan. Az Index munkatársai azt sem tudják, mi az – de egyből áltudománynak bélyegzik, és aztán elemeznek. Ad1. Ha én képviselő lennék, tutifix, hogy nem vacakolnék semmiféle vagyonnyilatkozattal – kitöltetném a könyvelőmmel, aztán aláfirkantanám a nevemet, van fontosabb dolgom is felkiáltással.
Ad2. Egy időben foglalkoztam grafológiával jómagam is. Nem állítom, hogy szakértő lennék, inkább csak amatőr kontár (pláne, hogy ez jópár évvel ezelőtt történt, és azóta gyakorlatilag mindent elfelejtettem). Ellenben egy-két alapszabály megragadt bennem azóta is.
Pl. bármiféle grafológiai elemzéshez legalább egy, de inkább több kézzel írt oldal kell. Nem kitöltött adatlapok, hanem normális, fehér A/4-es lapra írt folyóírás – egy adatlapból egy csomó mindenre nem tudsz következtetni ugyanis. Az elemzés szempontjából fontos lehet az, hogy mekkora margókat használ az illető, mekkora sortávot hagy, stb, stb – ezt pedig egy vagyonnyilatkozatból macerás megállapítani.
A másik fele, hogy baromira nem mindegy, milyen tollal ír valaki. Egy filctollal írt szöveg kevesebb támpontot ad, mint egy töltőtoll – utóbbit lehet mikroszkóp alatt elemezni, előbbit nem igazán.
Harmadrészt: egy szkennelt / fénymásolt anyag alapján elemezgetni??? Baromi sok apróság elvész a sokszorosítás folyamán – olyan apróságok, amelyek döntőek lehetnek.
Ad3. A Grafológia Intézet egyik legütősebb érve az adatvédelmi biztostól származik:
A grafológusi szakvéleménnyel szembeni további követelmény, hogy az érintett ennek elkészíttetéséhez írásban járuljon hozzá, ugyanis az írásminta grafológiai elemzése tartalmazhat különleges adatokat is. A különleges személyes adatok kezeléséhez az Avtv. 3.§ (2) bekezdése szerint az érintett írásbeli hozzájárulására van szükség. Mert egyébként rohadt etikátlan az egész. Kapcsolódó:
A cikk:
http://index.hu/politika/belfold/grafologia/ A Grafológiai Intézet reagálása:
http://index.hu/politika/belfold/orbgraf634/
]]>