Az új Battlestar Galactica bevezető részét február 4-én tűzi műsorára a TV2, ám az eredeti tévésorozatot még 1978-ban Glen A. Larson hozta létre. Nem volt különösebb titok, hogy a széria a Csillagok háborúja akkori sikerét szerette volna meglovagolni.

Az alaptörténet szerint, egy robotokbólálló hadsereg – a cylonok – egy áruló ember – Baltar nagyúr -vezetésével megtámadják a Tizenkét Kolónia világát, s rövid idő alattmeg is semmisítik azt. A könyörtelen pusztítás elől csak a Galacticanevű hadihajó menekül meg. Ezen űrjármű vezetésével az emberiségmegmaradt képviselői egy legendás világ felkutatásába kezdenek: megkell találniuk a Föld nevű bolygót, az új élet elkezdésének utolsóreményforrását. A keresést azonban megnehezíti, hogy a cylonokkönyörtelen hajszába kezdenek a menekülők után, akik Adama parancsnokvezetése alatt, Apollo kapitány és Starbuck hadnagy segítségévelmindent elkövetnek, hogy ne essenek áldozatul az életükre törőgonoszoknak, és épségben elérjék a Földet, utolsó lehetőségüket atúlélésre.

A klasszikus Battlestar Galactica a siker érdekében külcsínben és cselekményben is megpróbált a Star Warsrahasonlítani: szemkápráztató űrbéli csaták, intelligens robotok ésmonumentális ellenséges hadiállomások jellemezték a látványvilágot.

1978-tól kezdve, két éven keresztül összesen 24 epizód készült el az űrbéli történetből. A főbb szerepeket Lorne Greene (Adama parancsnok), Richard Hatch (Apollo kapitány) és Dirk Benedict (Starbuck hadnagy) játszotta. A kanadai születésű Greeneneve már a BSG forgatásainak megkezdése előtt jól csengett filmeskörökben. Főszereplője volt ugyanis az Amerikában 1959-től kezdvetizennégy éven át futó Bonanza címet viselő western-sorozatnak. Adamaparancsnok szerepe tovább növelte népszerűségét. 1987-ben bekövetkezetthalálával egy remek karakterszínészt veszített el a szakma és aközönség.

Az Apollo kapitányt alakító Richard Hatch-nek is volt már filmes tapasztalata a Galactica előtt, 1976-tól kezdve egy éven át a San Francisco utcáin című krimi-szériában szerepelt. A Battlestar Galactica egész eddigi pályája csúcsát jelenti, hiszen a sorozatban nyújtott alakításáért még Golden Globe-díjra is jelölték. éveken át próbálkozott az eredeti sorozat feltámasztásával, az ő nevéhez fűződik a Battlestar Galactica: The Second Comingcímű négy és fél perces előzetes elkészítése. Ezzel a rövidfilmecskével próbálta felkelteni a jogokat birtokló Universal stúdióérdeklődését egy folytatás irányában. Habár a különböző rajongóitalálkozókon hatalmas sikert ért el vele, érdemi eredményt mindezidáignem könyvelhetett el. Ugyanakkor az eredeti legénységből ő az egyetlen,aki szerepet kapott Battlestar Galactica Sci Fi Channel által elkészített feldolgozásában – Tom Zarek, egy terroristából lett politikus, karakterét formálja meg.

Starbuck hadnagy, azaz Dirk Benedict a BSG után a Szupercsapat (A-Team)nevű akció-sorozat szépfiújaként tűnt fel újra a képernyőn. Az idén 61éves színész később sikeresen megküzdött a rákkal, és a mai napigközreműködője különböző produkcióknak.

{mospagebreak title=Dicső múlt}

Eme triumvirátus mellett külön említést érdemel a sztori atyja, Glen A. Larsonis, annál is inkább mivel igazi ötletgyárosról van szó. Larson ugyaniszeneszerzőként, íróként és producerként olyan világszerte sikeressorozatok megszületéséhez járult hozzá, mint a Knight Rider, a Magnum, az Utóirat: szeretlek, vagy a Waikiki páros.

A ma klasszikus Battlestar Galacticaviszonylag rövid pályafutása ellenére is szilárd rajongótábortalakított ki maga körül. A sikert a közönség mellett szakmai körökbenis elismerték: 1979-ben Golden Globe-jelölés, Emmy-jelölés és két Emmy-díjvolt a készítők jutalma (a legjobb kosztüm és a legjobb technikaitrükkök kategóriában sikerült elvinni a pálmát). érdekesség, hogy a BSGspeciális effektusait ugyanaz a John Dykstra felügyelte, aki a Csillagok háborúja Oscar-díjjal jutalmazott trükkjeit is készítette.

Magyarországon a sorozat bevezető része jelent meg DVD-n, „Csillagközi romboló” címen.

A sci-fi rajongók körében az eltelt évek, évtizedek alatt a Battlestar Galacticakihagyhatatlan alapművé nemesedett. A hatalmas közönségsiker miattidőről-időre felvetődött a sorozat folytatása, a készítők ezenakaratának gyümölcsét élvezhetik majd most a rajongók a televízióképernyője előtt. Kapcsolódó anyagok:
Anti-Trek: Battlestar Galactica (Vélemény)
Kampánytémák – BSG és DS9
Battlestar Galactica – webes közvetítés
Starbuck vs. Starbuck
Battlestar Galactica – lesz harmadik évad Kapcsolódó fórumok:
SPOILER Battlestar Galactica fórum az SFportalon
SPOILERMENTES Battlestar Galactica fórum az SFportalon

]]>