Amíg ki nem találnak neki valami jobb nevet, OGLE-2005-BLG-390Lb-nek hívják azt a Naprendszeren kívüli exobolygót, amely az eddig felfedezett több mint 170 hasonló égitest közül a legjobban hasonlít a Földre. A bolygót felfedező tudósok szerint nem kizárt, hogy még élet is kialakult a miénknél 5,5-ször nehezebb égitesten.

Minden eddiginél jobban hasonlít a Földhöz az a bolygó, amelyet tavaly fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. Az OGLE-2005-BLG-390Lb Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygó, amely a felfedezéséhez használt teleszkópról (Optical Gravitational Lensing Experiment, gravitációs mikrolencse) kapta a nevét.

A bolygó a Tejút középpontjának közelében, a Földtől 23,000 fényévre kering saját napja körül, amelyet tíz földi év alatt kerül meg.

Mivel a bolygó sziklás, tömege csak 5,5-szöröse a Földének, és saját napjától is megfelelő távolságban kering, az eddig felfedezett úgy 170 exobolygó közül erről feltételezhető a leginkább, hogy kialakulhatott rajta az élet, írta a Nature magazin szerdán. Az Index cikke

]]>