http://www.sfportal.hu/images/stories/TVsorozatok/Invasion/invasion_mini.jpg” alt=”” class=”imgleft” />A Lostot váltotta a tévéképernyőn az Invasion – Rejtélyek városa,amit mostantól kezdve minden pénteken láthatunk egészen addig, míg ránknem köszönt a nyári szünet. Az RTL Klub sokat befektetett a sorozatreklámozásába, s a következő hetekben eldől, érdemes-e ma misztikus(avagy tudományos-fantasztikus) tévésorozatokat tálalni Magyarországon.

Nem sokat késlekedett az RTL Klub az amerikai bemutatóhoz mérten, amikor műsorra tűzte a Rejtélyek városát. Ebben nyilván szerepe volt annak is, hogy a Lost – Eltűntek első évada kifutóban volt (az új széria forgatása csak idén májusban fejeződik be), és kellett valami péntek estékre. Az Invasionolyannak tűnt, mint ami képes betölteni az űrt, és a misztikus témákrabukó tévénézők, akik a hét utolsó estéjére már menetrendszerűenelőkészítették foteljeiket a tévé elé, talán erre is vevők lesznek.

Russel Varon (Eddie Cibrian)Az már a pilot alapján látszik, hogy a Rejtélyek városa korántsem lesz olyan rejtélyes, mint a Lost. Ez nem feltétlenül baj, hiszen a Lostbasokkal nehezebb bekapcsolódni menet közben, mint a most induló, újsorozatba. Míg abban a rengeteg külön futó szál nem csupán a történetetkavarja össze, hanem a később beilleszkedő néző dolgát is megnehezíti,az Invasion-ben könnyebb felvenni a szálakat.

A pilotban (amit szokás szerint immáronnálunk is párosan vetítenek) láthattunk egy különleges hurrikánt, amilecsap Floridában egy kisvárosra. A vihar alatt különös fények hullanakaz égboltról a tengerbe, de ennek nem sok szemtanúja van, hiszenmindenki behúzódott a házakba. Miután az ítéletidő elvonult, a városlakói felmérik a károkat. Pár lakost mezítelenül találnak meg a vízben,ilyen például Underlay seriff felesége (aki egyben a parkőr RusselVaron exneje is). Dave Groves, aki Russel Varon környezetében él, halla fények felől, és kutatni kezd. Rá is akad egy tóban egy különlegescsontvázra. Ugyanekkor Varon is talál egy pilótát búváröltözékben,különleges sebektől haldokolni.

A személyes ellentéteken túl, mint amilyen Underlay seriff és RusselVaron szembenállása, több különleges tényező is színesíti az első kétrészt. Úgy tűnik, mintha a seriff feleségét kicserélték volna valakik.A pilótának a tengeren túl kellene szolgálatot teljesítenie, és furaporcos szívókát találtak az egyik sebében. Florida mocsaraiban ésvizeiben pedig még az aligátoroknál is félelmetesebb valamik jelennekmeg: néha fel- felvillannak a víz alatt. A pilot végére persze a pilótameghal, a csontváz eltűnik… jöhetnek a továbbiak.

{mospagebreak title=Karakterek és történet}
Az első két rész vitathatatlanabbul lassabb sodrású, mint a Lost.A szálak lineárisan futnak előre, nincs időbeli ugrálás. A személyeskapcsolatok gyorsan feltérképezhetőek, a karakterek első pillanatbankörülrajzolhatóak. A parkőr lesz az ügyeletes jófiú; Dave Groves, anagydarab, kissé gyerekes UFO-hívő; a gyerekek (a vadőr és exnejénekközös gyermekei) az ütközési pontok; míg Underlay seriff a rosszfiúkoldalán áll. A szereplőválogatás során ügyeltek arra, hogy mindenkinekaz arcára legyen írva a személyisége.

Egymással szemben: Underlay és VaronViszont éppen ezért kellemes kikapcsolódás lehet a film – no nem azoknak, akiknek a Lost bejött, vagy akiket a Battlestar Galactica ragaszt a képernyők elé. Az Invasion – Rejtélyek városanem terhel meg bennünket az összetett karakterek megannyi pszichésgondjával, lekövethetően tálalja az ellenéteket és a reakciókat. Nemdönt előre bennünket a székben, hogy még csak véletlenül se veszítsünkel egy pillanatot se, és nem is ugraszt fel minket különlegeshanghatásaival vagy sebes képeivel, ám jól felépített a sztori, és párszereplőjével is megteremti a titokzatos légkört.

Könnyedén fogyasztható alkotást kaptak mosta magyar nézők. Meg merem kockáztatni, hogy a nézettsége meglesz,legfeljebb nem abból a korosztályból, amit a Lost lefoglalt. Ha eltekintünk attól, hogy az Invasion mi helyébe jött péntek este főműsoridőben, és nem akarjuk a két sorozatot megfeleltetni egymásnak, akkor a Rejtélyek városa nem is tűnik rosszabbnak. Egyszerűen más.

Underlay seriff a feleségévelMég pár részt mindenképpen végigkell ülni, hogy a történet gyorsabb legyen. Amerikában sem látták még anézők az első évad végét, így hát rejtély, mi lesz a városi történetvége… ha lesz vége egyáltalán. Csak remélhetjük, hogy az első évadotköveti a második – sajnos rossz szokás arrafelé, hogy képesekfélbehagyni egy szériát, ha úgy látják, nincs elég nézője. Mint ahogyremélhetjük azt is, hogy a könnyed felvezetés után az ufótörténet (???)különleges csavart vesz. Ez amúgy is ráfér minden hosszú sorozatra.

Az első két rész után a magam részéről bizalmat szavaztam a Rejtélyek városának.Pár hét, és kiderül külföldön, majd azt követően itthon is, hogymegérte-e. én nem venném rossz néven, ha az első évad végén újrakellene gondolni a jó-rossz karaktereket, érdekesebbé tenné az egészet…De ez még legalább négy hónap távlatában van, és amúgy is a készítőkönmúlik, mit szeretnének kihozni a rejtélyből. Abban az univerzumban őkaz istenek, és meglehet, hogy később az angol cím – Invasion – jobban lefedi majd a történetet, mint a magyar: Rejtélyek városa.


Kapcsolódó anyagok:
Az Invasion – Rejtélyek városa színész hősei
Invasion – Rejtélyek városa: Lesz-e második szezonő
Elindult az Invasion – Rejtélyek városa hivatalos oldala
Mi már láttuk a fényeket! – Invasion
Lost (f)Eltűnt elméletek Kapcsolódó fórumok:
Invasion – Rejtélyek városa
Lost – Eltűntek
Idegenek {mosgoogle center}
]]>